Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απορρίπτει η Ρωσία νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την έκθεση της ΙΑΕΑ

Απορρίπτει η Ρωσία νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την έκθεση της ΙΑΕΑ

Εντείνεται η ανησυχία διεθνώς για τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΙΑΕΑ που διαπιστώνει ότι το καθεστώς Αχμαντινετζάντ έχει εργαστεί επί χρόνια πάνω στο σχεδιασμό πυρηνικών όπλων και ενδέχεται να συνεχίζει τις μυστικές έρευνες. Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία αναφέρουν ότι θα επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ωστόσο η Ρωσία αντικρούει λέγοντας ότι αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως απόπειρα καθεστωτικής αλλαγής. «Ανοιχτή» σε υπό όρους συνομιλίες δηλώνει η Τεχεράνη...

Εντείνεται η ανησυχία διεθνώς για τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΙΑΕΑ που διαπιστώνει ότι το καθεστώς Αχμαντινετζάντ έχει εργαστεί επί χρόνια πάνω στο σχεδιασμό πυρηνικών όπλων και ενδέχεται να συνεχίζει τις μυστικές έρευνες. Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία αναφέρουν ότι θα επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ωστόσο η Ρωσία αντικρούει λέγοντας ότι αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως απόπειρα καθεστωτικής αλλαγής.

«Οποιεσδήποτε πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα θεωρηθούν από τη διεθνή κοινότητα ως εργαλείο για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Αυτή η προσέγγιση είναι απαράδεκτη για εμάς» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε χαρακτήρισε ανησυχητική την έκθεση της ΙΑΕΑ, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο συζητά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους του για ένα νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος τις Τεχεράνης, τις οποίες χαρακτήρισε «αναπόφευκτες», αλλά σε κάθε περίπτωση απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

Ανάλογη δήλωση ήλθε και από τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Το Ιράν πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Θέλουμε μία διαπραγματεύσιμη λύση και έχουμε απλώσει χείρα συμφιλίωσης ξανά και ξανά» είπε ο Χέιγκ μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο για περαιτέρω συνομιλίες μόνο όμως εφόσον το Ιράν επιθυμεί σοβαρή διαπραγμάτευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Εάν όχι πρέπει να αυξήσουμε την πίεση και εξετάζουμε με τους εταίρους μας μία σειρά πρόσθετων μέτρων» επισήμανε.

Είχε ήδη προηγηθεί η δήλωση Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας ότι θα επιδιώξουν σκληρότερες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος υπό το βάρος της πλέον εμπεριστατωμένης μέχρι στιγμής έκθεσης που δημοσιοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής. Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι η έκθεση αυξάνει σοβαρά την ανησυχία για τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι βασίζεται σε «συναφείς και αξιόπιστες» πληροφορίες.

«Η νέα έκθεση της ΙΑΕΑ εντείνει τις μέχρι σήμερα ανησυχίες για τον χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, καθώς δίνει έμφαση σε στοιχεία που βασίζονται σε πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών αρκετών χωρών της ΕΕ, καθώς και σε επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ στο Ιράν, όσον αφορά ενδεχόμενες στρατιωτικές διαστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» επισήμανε η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Συνολικά, τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός άρτιου προγράμματος πλήρους ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο Ιράν και τη συνέχιση της δραστηριότητας του εμπλουτισμού ουρανίου, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΙΑΕΑ -διαδικασία στην οποία η αύξηση της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία» συνέχισε.

Η εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον κατέληξε λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεξεργαστεί «κατάλληλη αντίδραση».

Η Κίνα από την πλευρά της κάλεσε το Ιράν να επιδείξει «ευελιξία» και «ειλικρίνεια» έναντι της IAEA.

Το Ιράν- που παγίως υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς- απέρριψε την έκθεση, λέγοντας ότι βασίζεται σε «ανακριβείς» πληροφορίες που έχει διοχετεύσει η Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η χώρα δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα στο δρόμο που ακολουθεί» διεμήνυσε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη Δύση, στη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε ζωντανά την Τετάρτη από την κρατική τηλεόραση.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής αρχηγός του Επιτελείου των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μασούντ Τζαζαγερί, προειδοποιούσε το Ισραήλ με «καταστροφή» εάν επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως η ιρανική απάντηση «δεν θα περιοριστεί μόνο στη Μέση Ανατολή».

Λίγο αργότερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν παραμένει έτοιμο για «θετικό» και «εποικοδομητικό» διάλογο με τις δυνάμεις της Δύσης -«αλλά όπως έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει, ο όρος για να είναι επιτυχείς αυτές οι διαβουλεύσεις είναι να εισέλθουμε σε ισότιμη βάση και με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024