Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συντονισμένες επιθέσεις ισλαμιστών στη Νιγηρία με δεκάδες νεκρούς

Συντονισμένες επιθέσεις ισλαμιστών στη Νιγηρία με δεκάδες νεκρούς

Τουλάχιστον 67 νεκρούς, αρκετά κατεστραμμένα κτίρια -ανάμεσά τους εκκλησίες και αστυνομικά τμήματα- και ερημωμένο τοπίο άφησαν οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις και η «έφοδος» ενόπλων σε πόλεις στη βόρεια Νιγηρία. Την ευθύνη ανέλαβε η ένοπλη ισλαμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ. Το επίπεδο οργάνωσης και πόρων που απαιτούσαν οι επιθέσεις ανησυχεί τους παρατηρητές, οι οποίοι επισημαίνουν πως -μετά και την πρόσφατη επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στη χώρα-  τουλάχιστον ένα τμήμα της ομάδας έχει ενισχύσει επικίνδυνα την επιχειρησιακή του ικανότητα.

Δεκάδες νεκρούς, αρκετά κατεστραμμένα κτίρια -ανάμεσά τους εκκλησίες, τζαμιά και αστυνομικά τμήματα- και ερημωμένο τοπίο άφησαν οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις και η «έφοδος» ενόπλων σε πόλεις στη βόρεια Νιγηρία.

Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, οι νεκροί φτάνουν τουλάχιστον τους 67. Την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις ανέλαβε η ένοπλη ισλαμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ.

Το επίπεδο οργάνωσης και πόρων που απαιτούσαν οι επιθέσεις ανησυχεί τους παρατηρητές, οι οποίοι επισημαίνουν πως -μετά και την πρόσφατη επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στη χώρα- τουλάχιστον ένα τμήμα της ομάδας έχει ενισχύσει επικίνδυνα την επιχειρησιακή του ικανότητα.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Νταματούρου και Μαϊντουγκούρι και το κοντινό χωριό Ποτισκούμ. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, οι σοροί των οποίων στοιβάζονται στα νεκροτομεία της πόλης.

H ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ -που σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμαρτία»- ανέλαβε το Σάββατο την ευθύνη για τις επιθέσεις, που είχαν ξεκινήσει το βράδυ της Παρασκευής και κράτησαν αρκετές ώρες.

Μέλη της οργάνωσης προσπάθησαν στην πόλη Μαϊντουγκούρι να οδηγήσουν ένα τζιπ γεμάτο εκρηκτικά σε μία κυβερνητική υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την Μπόκο Χαράμ, όπως ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα The Nation.

Επίσης οι βόμβες που εξερράγησαν στο θεολογικό πανεπιστήμιο ελ Κανέμι της ίδιας πόλης συνδέονται με την Μπόκο Χαράμ. Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν το μεσημέρι, όταν γονείς και μαθητές δέχθηκαν επίθεση κοντά στο τέμενος του κολεγίου.

Στην πόλη Νταματούρου η Μπόκο Χαράμ φέρεται να είναι υπεύθυνη και για τις επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και μίας καθολικής εκκλησίας.

«Βόμβες εξερράγησαν σε πολλά αστυνομικά τμήματα και εκκλησίες», δήλωσε ο Ούμαρ Γκάμπο κάτοικος της Νταματούρου στην εφημερίδα Next. Όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, «όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ της οργάνωσης και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η Μπόκο Χάραμ, που δηλώνει ότι διεκδικεί την άμεση εφαρμογή της σαρία στην πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από ανθρωποκτονίες και ένοπλες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη βοριεοανατολική Νιγηρία.

Όμως είναι η μόλις η δεύτερη φορά που η οργάνωση κατέφυγε σε επιθέσεις αυτοκτονίας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε τον Αύγουστο εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στην Αμπούζα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μεγάλη ανατροπή για τη Super League της νέας σεζόν – Ποιος είναι το φαβορί για τον τίτλο…

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πήρε το φετινό πρωτάθλημα, αλλά δεν είναι το φαβορί για το επόμενο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024