Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δώδεκα νεκροί εν μέσω ταραχών σε διαδήλωση χριστιανών στο Κάιρο

Δώδεκα νεκροί εν μέσω ταραχών σε διαδήλωση χριστιανών στο Κάιρο

Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όταν χριστιανοί κόπτες, που διαδήλωναν έξω από την κρατική τηλεόραση κατά της καταστροφής εκκλησίας τους στην επαρχία Ασουάν, συγκρούστηκαν άγρια με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Στις ταραχές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, διαδηλωτές και στρατιώτες, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Ακούγονταν πυροβολισμοί, στρατιωτικά οχήματα πυρπολήθηκαν και μαύρος καπνός τύλιξε την περιοχή γύρω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης που αντικρίζει το Νείλο.

Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όταν χριστιανοί κόπτες, που διαδήλωναν έξω από την κρατική τηλεόραση κατά της καταστροφής εκκλησίας τους στην επαρχία Ασουάν, συγκρούστηκαν άγρια με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Στις ταραχές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, διαδηλωτές και στρατιώτες, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Ακούγονταν πυροβολισμοί, στρατιωτικά οχήματα πυρπολήθηκαν και τυλίχτηκαν στις φλόγες και μαύρος καπνός τύλιξε την περιοχή γύρω από το κτίριο της αιγυπτιακής κρατικής τηλεόρασης που αντικρίζει το Νείλο. Οι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν στους στρατιώτες πέτρες και μπουκάλια, ενώ ορισμένες μαρτυρίες ανέφεραν ότι άρπαξαν τα όπλα στρατιωτών και τα έστρεψαν εναντίον τους.

Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν στη γειτονική πλατεία Ταχρίρ και την ευρύτερη περιοχή, ενώ σημειώθηκε κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πρωτεύουσα.

Οι κόπτες ανέφεραν ότι η διαδήλωσή τους ξεκίνησε ειρηνικά, όμως δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους με πολιτικά ενόσω φώναζαν συνθήματα κατά του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, που κρατά τα ηνία μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, και το οποίο κατηγορούν ότι δεν τιμωρεί τις επιθέσεις κατά χριστιανών.

Μονάδες των δυνάμεων καταστολής με ασπίδες επιχείρησαν να απωθήσουν εκατοντάδες χριστιανούς κόπτες που φώναζαν «αυτή είναι η χώρα μας», διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη καταστροφή μιας εκκλησίας τους στη νότια επαρχία Ασουάν της Αιγύπτου.

Οι κόπτες έκαψαν αφίσες του κυβερνήτη της Ασουάν Μουσταφά αλ-Σαγιέντ, απαιτώντας την καθαίρεσή του και την ανοικοδόμηση της εκκλησίας. Ο ναός των κοπτών δέχθηκε επίθεση από μουσουλμάνους μετά από δήλωση του ίδιου του κυβερνήτη ότι είχε χτιστεί χωρίς άδεια.

Οι χριστιανοί αναλογούν στο 10% σε πληθυσμό 80 εκατομμυρίων της Αιγύπτου και οι εντάσεις είναι συνήθεις ανάμεσα στους κόπτες και την πλειονότητα των μουσουλμάνων. Και καθώς η Αίγυπτος διέρχεται μία χαοτική περίοδο μετάβασης οι χριστιανοί ανησυχούν για την αυξανόμενη επίδειξη δύναμης από τους υπερσυντηρητικούς ισλαμιστές.

Ανταποκριτής του δικτύου Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι το βράδυ της Κυριακής επικράτησε στο κέντρο του Καϊρου «απόλυτο χάος». Δεν ήταν ξεκάθαροι ποιοι επιτέθηκαν στους κόπτες, ούτε και υπό ποιες ακριβώς συνθήκες σκοτώθηκαν οι στρατιώτες. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν τελικά χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Τον περασμένο Μάρτιο 13 άτομα είχαν σκοτωθεί σε θρησκευτικές συγκρούσεις σε γειτονιά του Καΐρου μετά τον εμπρησμό εκκλησίας στο χωριό Σολ, βορείως της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024