Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σοβαρά επεισόδια εθνοτικής βίας κατά των Ρομά στη Βουλγαρία

Σοβαρά επεισόδια εθνοτικής βίας κατά των Ρομά στη Βουλγαρία

Εκτεταμένα επεισόδια εθνοτικής βίας σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλγαρία με εκατοντάδες πολίτες να επιτίθενται κατά κατοικιών Ρομά με αφορμή τη δολοφονία νεαρού από αυτοκίνητο του περιβάλλοντος του αυτόκλητου «Τσάρου των Ρομά», Κίριλ Ράσκοφ, ο οποίος και έχει συλληφθεί από τις Αρχές. Εκατοντάδες συλλήψεις από τις Αρχές, πολλοί νεαροί ανάμεσα στους διαδηλωτές· εκκλήσεις για ηρεμία από τους πολιτικούς.

Εκτεταμένα επεισόδια εθνοτικής βίας σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλγαρία με εκατοντάδες πολίτες να επιτίθενται κατά κατοικιών Ρομά με αφορμή τη δολοφονία νεαρού από αυτοκίνητο του περιβάλλοντος του αυτόκλητου «Τσάρου των Ρομά», Κίριλ Ράσκοφ, ο οποίος και έχει συλληφθεί από τις Αρχές.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο χωριό Κατούνιτσα από άτομο του περιβάλλοντος του Κίριλ Ράσκοφ. Θύμα είναι ο 19χρονος Άνγκελ Πέτροφ, ο οποίος παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από μικρό λεωφορείο, που οδηγούσαν Ρομά, συγγενείς του «Τσάρου Κίρο».

Στα επεισόδια και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν στο χωριό με αίτημα την απομάκρυνση του ηγέτη των Ρομά ένας 16χρονος κάτοικος του χωριού, φίλος του θύματος, έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των επεισοδίων από καρδιακή ανεπάρκεια. Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 300 συλλήψεις.

Οι κάτοικοι του Κατούνιτσα καταγγέλλουν ακόμη ότι ο Ράσκοφ και η οικογένειά του προσπαθούν να ελέγξουν το χωριό και ότι τους εκφοβίζουν για να παραμένουν υπάκουοι.

Η ένταση κορυφώθηκε το Σάββατο βράδυ, όταν οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας από τη Φιλιππούπολη, που είναι κοντά στο χωριό, έβαλαν φωτιά σε κατοικίες του Ράσκοφ. Το βράδυ της Δευτέρας και της Τρίτης οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων διαδηλώσεις σε 14 βουλγαρικές πόλεις, μεταξύ τους και στην πρωτεύουσα Σόφια.

Ο 69χρονος Κίριλ Ράσκοφ συνελήφθη τελικά την Τετάρτη στη Φιλιππούπολη με την κατηγορία της απειλής δολοφονίας. Επιπλέον, οι Αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία. Αν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έξι ετών.

Ο «Τσάρος Κίρο» είχε καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα σε ποινή κάθειρξης 30 ετών, αλλά την περίοδο πριν από τις δημοκρατικές αλλαγές στη Βουλγαρία. Τα τελευταία έξι χρόνια διεξάγεται έρευνα σε βάρος του για διάφορες παρανομίες- από την παραγωγή παράνομου αλκοόλ έως την παράνομη κτήση γης- αλλά του επιβλήθηκε πρόστιμο και μία φορά αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, πολλοί από τους συλληφθέντες είχαν στη κατοχή τους είχαν βόμβες μολότωφ, μαχαίρια, γκλόμπ και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα. Το 30% των συμμετεχόντων στα επεισόδια ήταν κάτω από 18 ετών.

Πάντως, σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, τα όργανα της τάξης κατέφυγαν, κατά κύριο λόγο, στη μέθοδο της μαλακής αποθάρρυνσης των συλλαλητηρίων και των πορειών διαμαρτυρίας, μέσα από τον έλεγχο των στοιχείων. Η μέθοδος αυτή φαίνεται ότι απέδωσε σε μεγάλο βαθμό, αφού δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, ενώ εμφανίστηκαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης.

Εκκλήσεις για ηρεμία και ρατσιστικός λόγος

Οι πολιτικοί, από την πλευρά τους, έκαναν γενικά έκκληση για ηρεμία και τερματισμό των ρατσιστικών διενέξεων, ζητώντας και μέτρα για την αποτροπή περιστατικών στο μέλλον. Σε υψηλούς τόνους ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος επισήμανε ότι «σε έναν μήνα ο λαός θα κυνηγά με τις πέτρες εκείνους, που τον τραβάνε στο δρόμο της διεθνούς απομόνωσης» όπως και ότι αναπόφευκτα θα αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους «όλοι όσοι θέλουν να κάνουν τους Τσιγγάνους σαπούνι και να διώξουν τους Τουρκόφωνους».

Εντωμεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα Ατάκα ξεκίνησε τη διανομή φυλλαδίων, στα οποία αναφέρεται: «το έγκλημα των Ρομά, μία απειλή για το κράτος». Τα φυλλάδια διανέμονται μαζί με άλλα, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του ηγέτη της Ατάκα, Βόλεν Σιντέροφ, για την προεδρία στις εκλογές της 23ης Οκτωβρίου.

Στο φυλλάδιο περιέχονται αποσπάσματα από ομιλίες του Σιντέροφ από το 2006 έως σήμερα, στις οποίες μιλά για «αθιγγανοποίηση της Βουλγαρίας» και για «το έγκλημα των Ρομά», αναφέρει εφημερίδα της Σόφιας. Περιέχονται, επίσης, επιλεγμένα δημοσιεύματα από τον βουλγαρικό Τύπο που αναφέρονται σε σοβαρά αδικήματα τα οποία φέρεται να έχουν διαπραχθεί από εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024