Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπερψηφίζεται την Πέμπτη, αλλά με «αντάρτικο», η διεύρυνση του EFSF στη γερμανική Βουλή

Υπερψηφίζεται την Πέμπτη, αλλά με «αντάρτικο», η διεύρυνση του EFSF στη γερμανική Βουλή

Δοκιμασία για την ισχύ της Γερμανίδας καγκελαρίου εντός του κυβερνητικού συνασπισμού έχει γίνει η ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή για τις νέες αρμοδιότητες του EFSF, στην οποία τουλάχιστον 11 Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές φαίνεται πως θα ψηφίσουν εναντίον, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, εχθρικοί είναι και ορισμένοι βουλευτές από τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους. Η δεδομένη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στο νομοσχέδιο, όμως, όχι μόνο καθιστά σχεδόν εξασφαλισμένη την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και δίνει τροφή σε σενάρια για έναν πιθανό νέο «μεγάλο συνασπισμό» -τον οποίο πάντως απορρίπτει η αντιπολίτευση.

Δοκιμασία για την ισχύ της Γερμανίδας καγκελαρίου εντός του κυβερνητικού συνασπισμού έχει γίνει η ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή για τις νέες αρμοδιότητες του EFSF, στην οποία τουλάχιστον 11 Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές φαίνεται πως θα ψηφίσουν εναντίον, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, εχθρικοί είναι και ορισμένοι βουλευτές από τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους.

Η δεδομένη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στο νομοσχέδιο, όμως, όχι μόνο καθιστά σχεδόν εξασφαλισμένη την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και δίνει τροφή σε σενάρια για έναν πιθανό νέο «μεγάλο συνασπισμό» -τον οποίο πάντως απορρίπτει η αντιπολίτευση.

Την Τετάρτη, η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU και του «αδελφού κόμματος» CSU) προχώρησε σε εσωτερική δοκιμαστική ψηφοφορία για το EFSF: Σε αυτήν, το νομοσχέδιο καταψήφισαν συνολικά 11 βουλευτές και δύο απείχαν. Οι συνολικά 13 διαρροές είναι ελάχιστα λιγότερες από ό,τι υπολογιζόταν.

Από την πλευρά τους, οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε δοκιμαστική ψηφοφορία, αλλά σύμφωνα με πηγές του Reuters τη διεύρυνση του EFSF σκοπεύουν να καταψηφίσουν μεταξύ 2 και 5 βουλευτές, ενώ την οδό της αποχής ίσως επιλέξουν μέχρι έξι βουλευτές.

Με τον τρόπο αυτό, θα κορυφωθεί το ρήγμα μέσα στην κυβέρνηση του Βερολίνου για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη -και ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι εμφανίζονται στην σκηνή για να αναλάβουν το ρόλο του υπερασπιστή της Ευρωζώνης.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μπορούν να μείνουν ήσυχοι πως υπάρχουν στη Γερμανία δύο αποφασισμένα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία διαχωρίζουν τη θέση τους από τα όλο και πιο «ευρωσκεπτικιστικά» CSU και FDP» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούργκεν Τρίτιν των Πράσινων, αναφερόμενος στο κόμμα του και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στη δυσκολότερη θέση βρίσκεται το FDP: Στη συντριπτική πλειονότητα των φετινών εκλογικών μαχών στη Γερμανία δεν κατάφερε καν να μπει στα τοπικά κοινοβούλια, και στο Βερολίνο επιστρέφει η σεναριολογία για έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Μέρκελ, με συνεργάτες όμως αυτή τη φορά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών όμως έχει απορρίψει κάτι τέτοιο, λέγοντας τις τελευταίες ημέρες πως εάν καταρρεύσει ο συνασπισμός με τους Φιλελεύθερους, λύση είναι οι πρόωρες εκλογές και όχι ένας «μεγάλος συνασπισμός» με το CDU.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024