Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συναντήσεις Ομπάμα με Αμπάς και Νετανιάχου, με το «βλέμμα» στην προσφυγή στον ΟΗΕ

Συναντήσεις Ομπάμα με Αμπάς και Νετανιάχου, με το «βλέμμα» στην προσφυγή στον ΟΗΕ

Σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τον Μαχμούντ Αμπάς να μην καταθέσει αίτημα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο. Παράλληλα, θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει από τον Μ.Αμπάς να μην προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας χρόνο προκειμένου να καταφέρει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή να καταλήξει σε πλαίσιο για την επανέναρξη των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι το Κουαρτέτο δεν έχει κάνει καμία πρόοδο.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τον Μαχμούντ Αμπάς να μην καταθέσει αίτημα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο. Παράλληλα, θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα θα ζητήσει από τον Μαχμούντ Αμπάς να μην καταθέσει το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να δώσει χρόνο στο «Κουαρτέτο» (ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) να θέσουν τις βάσεις για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, οι οποίες σταμάτησαν πριν από έναν χρόνο.

«Και στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους, ο πρόεδρος θα πει ξεκάθαρα γιατί πιστεύει ότι η δράση στα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ο δρόμος για να υπάρξει (παλαιστινιακό) κράτος» ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ενώ Αμερικανοί πολιτικοί λένε ότι εάν οι Παλαιστίνιοι αρνηθούν να υποχωρήσουν, θα προτείνουν να διακοπεί η βοήθεια που τους παρέχεται από τις ΗΠΑ, που ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. δολάρια ετησίως.

Πάντως, μια άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έβλαπτε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στην Μέση Ανατολή. Θα ενέτεινε επίσης την ένταση μεταξύ των Παλαιστίνιων και της κυβέρνησης του Νετανιάχου -οι σχέσεις της οποίας με την Αίγυπτο και την Τουρκία έχουν ήδη διαταραχθεί σοβαρά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Κουαρτέτο επιδιώκει να δώσει στις δύο πλευρές περιθώριο ενός χρόνου για να καταλήξουν σε συμφωνία στη βάση «δύο κρατών για δύο λαούς» και στα σύνορα του 1967 με ανταλλαγή εδαφών.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, παραδέχθηκε ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος για το ζήτημα.

Μια συμφωνία θεωρείται, πάντως, πολύ δύσκολη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, προειδοποίησε εκ νέου ότι το αίτημα ένταξης παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ «δεν θα μείνει χωρίς απάντηση».

«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» είπε στον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού. «Διαθέτουμε τα μέσα για να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε.

Ο Αβ.Λίμπερμαν απέκλεισε ξανά την πιθανότητα να «παγώσουν» οι ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Δεν θα υπάρξει πάγωμα ούτε για μια ημέρα» τόνισε, απορρρίπτοντας ένα από τα αιτήματα των Παλαιστινίων για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που έχουν διακοπεί εδώ και ένα χρόνο.

Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή διαθέτει αρκετούς συμμάχους. Η Ρωσία, για παράδειγμα, ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να στηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων.

Ο Μαχμούντ Αμπάς παραδέχθηκε την Τρίτη ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις για την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει.

«Από τώρα ώσπου να μιλήσω (στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), έχουμε μόνο μια επιλογή: να πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μετά… θα αποφασίσουμε» πρόσθεσε.

Ο Μαχμούντ Αμπάς σκοπεύει να καταθέσει αίτημα για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ κατά την προσεχή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Εάν ασκηθεί βέτο (κάτι που έχουν απειλήσει να κάνουν οι ΗΠΑ), τότε η πρόταση θα παραπεμφθεί στη Γενική Συνέλευση.

Αν και η Συνέλευση δεν μπορεί να δώσει στους Παλαιστίνιους το καθεστώς του πλήρους μέλους, μπορεί όμως να την αναγνωρίσει χωρίς να της παραχωρήσει το καθεστώς μέλους. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να προσφύγουν σε οργανισμούς όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου θα μπορούσαν να μηνύσουν το Ισραήλ για την κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Η αναγνώριση θα αφορά τα σύνορα του 1967 που περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο κ.Αμπάς, και πρόσθεσε ότι για τους Παλαιστίνιους θα είναι προϋπόθεση για να ξαναγυρίσουν στις συνομιλίες οι οποίες έχουν διακοπεί από το φθινόπωρο του 2010 και ουσιαστικά από το 2008.

Μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Μαχμούντ Αμπάς θα καταθέσει γραπτή αίτηση στον ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται στη συνέχεια να τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για να ψηφιστεί χρειάζονται εννέα ψήφοι υπέρ (σε σύνολο 15) και κανένα βέτο.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι, εκτίμησε ότι τουλάχιστον εννέα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ταχθούν υπέρ του παλαιστινιακού ζητήματος και κάλεσε τις ΗΠΑ να απέχουν.

«Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναθεωρήσουν τη θέση τους και θα ταχθούν με την πλειοψηφία των εθνών ή χωρών που θέλουν να υποστηρίξουν το παλαιστινιακό δικαίωμα στην αυτοκυριαρχία και στην ανεξαρτησία» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Πέρασαν από πάνω τους και έστειλαν τη σειρά σε Game 7 (vid)

Απίστευτα πράγματα από τους Τίμπεργουλβς, οι οποίοι πάτησαν με 115-70 τους Νάγκετς στην Μινεσότα, ισοφάρισαν σε 3-3 και έστειλαν την σειρά σε Game 7.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024