Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σφυροκοπούνται τα τελευταία προπύργια του Μουαμάρ Καντάφι

Σφυροκοπούνται τα τελευταία προπύργια του Μουαμάρ Καντάφι

Σε καθοριστική φάση εισέρχεται η μάχη για τον έλεγχο δύο εκ των τελευταίων προπυργίων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι με ισχυρές δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης να εξαπολύουν επίθεση στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ και τη Σύρτη, γενέτειρα του Λίβυου συνταγματάρχη. Την ίδια ώρα, στην Τρίπολη βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης», στέλνοντας μήνυμα υποστήριξης στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας.

Σε καθοριστική φάση εισέρχεται η μάχη για τον έλεγχο δύο εκ των τελευταίων προπυργίων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι με ισχυρές δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης να εξαπολύουν επίθεση στις πόλεις Μπάνι Ουαλίντ και Σύρτη. Την ίδια ώρα, στην Τρίπολη βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας μήνυμα υποστήριξης στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί αντηχούν την Παρασκευή στους λόφους και τις κοιλάδες γύρω από την Μπάνι Ουαλίντ, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας. Η Μπάνι Ουαλίντ τελεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπό πολιορκία και εκατοντάδες μαχητές πιστοί στον Καντάφι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Άρματα μάχης και φορτηγά προσεγγίζουν ταυτόχρονα τη Σύρτη, γενέτειρα του Λιβύου συνταγματάρχη, λίγες ώρες αφότου ανεκόπη η προέλαση των εξεγερμένων από δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Σύρτης από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι. Το αεροδρόμιο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Σύρτης.

Η προέλαση έρχεται εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν στις δύο πόλεις και οι οποίοι επιζούν εδώ και εβδομάδες με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην Τρίπολη.

Στην Τρίπολη ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έφθασε την Παρασκευή στην Τρίπολη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης».

Ο Ερντογάν έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ και τον δεύτερο στην ιεραρχία του Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τους νέους Λίβυους ηγέτες και εν συνεχεία θα παραστεί στην προσευχή της Παρασκευής στην Τρίπολη, σύμφωνα με αξιωματούχους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Ο Ερντογάν έφθασε από την Τύνιδα όπου είχε μεταβεί το βράδυ της Τετάρτης. Η Τυνησία, όπου ξέσπασε για πρώτη φορά λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος, ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στη βόρεια Αφρική που άρχισε από την Αίγυπτο.

Η επίσκεψή του στη Λιβύη πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την επίσκεψη στην Τρίπολη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και έχει στόχο την ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός Κ15 – ΠΑΟΚ Κ15 0-1: Πήραν το πρωτάθλημα στους Παίδες οι Θεσσαλονικείς

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Superleague K15 επικρατώντας του Ολυμπιακού 1-0 με γκολ του Τοπαλίδη λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024