Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε «ημέρα οργής» κατά της Ρωσίας καλούν Σύροι αντικαθεστωτικοί

Σε «ημέρα οργής» κατά της Ρωσίας καλούν Σύροι αντικαθεστωτικοί

Τουλάχιστον 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον περασμένο Μάρτιο όταν οι Σύροι εξεγέρθηκαν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις του ΟΗΕ. Τη στιγμή που ο απολογισμός της άγριας καταστολής γίνεται όλο και πιο δραματικός, η Ρωσία βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και των Σύρων αντικαθεστωτικών, εξαιτίας της άρνησής της να στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα καταδίκης του καθεστώτος Άσαντ. Σε «ημέρα οργής» κατά της Μόσχας καλούν την Τρίτη Σύροι διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον περασμένο Μάρτιο όταν οι Σύροι εξεγέρθηκαν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η Ύπατης Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.

Τη στιγμή που απολογισμός της άγριας καταστολής γίνεται ολοένα και πιο δραματικός, η Γαλλία εντείνει την πίεση στην -αμετακίνητη- Ρωσία να στηρίξει ψήφισμα καταδίκης του καθεστώτος Άσαντ, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» τη μέχρι στιγμής αποτυχία του ΟΗΕ να συμφωνήσει σε μία ξεκάθαρη απόφαση.

Οι αγωνιστές υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, στη Συρία, απηύθυναν την ίδια ώρα έκκληση να διοργανωθεί την Τρίτη μια «ημέρα οργής εναντίον της Ρωσίας», σε όλη την επικράτεια, επειδή η Μόσχα παρέχει συνεχή υποστήριξη στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Μην υποστηρίζετε δολοφόνους. Μην δολοφονείτε του Σύρους, εξαιτίας των ιδεολογικών θέσεων σας και παρέχοντας διαρκή στήριξη στο καθεστώς στη Δαμασκό», αναφέρεται σε σελίδα των αγωνιστών στο Facebook, την κινητήρια δύναμη της εκστρατείας τους για προάσπιση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η Γαλλία τονίζει διά του επικεφαλής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ ότι αποτελεί «σκάνδαλο» το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε σαφή δήλωση καταδίκης του καθεστώτος «μπροστά σε μία τόσο τρομερή κρίση».

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απαντά ότι δεν χρειάζεται «πρόσθετη πίεση» στη Συρία αυτή τη στιγμή, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και από πλευράς συριακού καθεστώτος, η σύμβουλος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, Μπουτέινα Σαάμπαν, καλεί τη Δύση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και να ενθαρρύνει τον πολιτικό διάλογο αντί να ζητά κυρώσεις κατά του καθεστώτος.

«Θέλω να ευχαριστήσω το κράτος και το λαό της Ρωσίας για την υποστήριξη των προσδοκιών της Ρωσίας για ειρηνική λύση» τόνισε η Σαάμπαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στη Μόσχα.

Τουλάχιστον 2.600 τα θύματα του καθεστώτος

Μιλώντας κατά την έναρξη της 18ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Ναβί Πιλάι δήλωσε ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες ο αριθμός των Σύρων που έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Μαρτίου έχει φθάσει τουλάχιστον τους 2.600.

Κατά την προηγούμενη έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 23 Αυγούστου, η Πιλάι είχε αναφέρει ότι οι νεκροί στη Συρία ήταν 2.200.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την υπερβολική χρήση βίας, χρησιμοποιώντας το βαρύ πυροβολικό κατά των διαδηλωτών».

Στη διάρκεια της συνόδου, υιοθετήθηκε πρόταση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των τεσσάρων αραβικών χωρών του Συμβουλίου -Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ και Κουβέιτ- με την οποία οποία ζητείται «η επείγουσα αποστολή ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ επιμένει, πάντως, πως οι νεκροί ανέρχονται σε 1.400 -οι 700 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και οι άλλοι 700 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024