Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε υψηλό συναγερμό οι ΗΠΑ για την δέκατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

Σε υψηλό συναγερμό οι ΗΠΑ για την δέκατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο, και οι Αμερικανοί αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων -με εξαιρετικά αυξημένα μέτρα για το φόβο «επετειακού» χτυπήματος. Οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες σημειώνουν πως δεν υπάρχουν πληροφορίες πως η Αλ Κάιντα μπορεί να σχεδιάζει χτύπημα σε αμερικανικό έδαφος, παρά τα όσα έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί. «Παραμένουμε σε υψηλή επαγρύπνηση» λέει ο Λευκός Οίκος.

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο, και οι Αμερικανοί αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων -με εξαιρετικά αυξημένα μέτρα για το φόβο «επετειακού» χτυπήματος. Οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες σημειώνουν πως δεν υπάρχουν πληροφορίες πως η Αλ Κάιντα μπορεί να σχεδιάζει χτύπημα σε αμερικανικό έδαφος, παρά τα όσα έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί.

Η CIA είχε δεχθεί μία πληροφορία πως η Αλ Κάιντα κατάφερε να στείλει τρία μέλη της -δύο από τα οποία, υποτίθεται, με αμερικανική υπηκοότητα- επί αμερικανικού εδάφους, με στόχο να διεξάγουν επίθεση στην Ουάσινγκτον ή τη Νέα Υόρκη. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά στο Μανχάταν.

Μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, δεν υπήρχαν επιπλέον στοιχεία που να στηρίζουν την πληροφορία, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής στο Associated Press.

Η κατάσταση όμως είναι εξαιρετικά τεταμένη: Ενδεικτικό είναι το περιστατικό στο αεροδρόμιο Ντάλες, κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν το απόγευμα του Σαββάτου ένα «ύποπτο αντικείμενο» σε εμπορευματοκιβώτιο.

Αρκετές πύλες εξόδου του αεροδρομίου έκλεισαν, και οι επιβάτες απομακρύνθηκαν. Έπειτα από τέσσερις ώρες, το «ύποπτο κιβώτιο» δεν περιείχε εκρηκτικά.

Η κεντρική τελετή θα γίνει, φυσικά, στο «Σημείο Μηδέν», παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του προκατόχου του Τζορτζ Μπους (που κατείχε το αξίωμα όταν έγιναν οι επιθέσεις). Στην τελετή θα διαβαστούν τα ονόματα των θυμάτων της επίθεσης ενώ οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα.

Κατά τη διάρκεια των τελετών θα τηρηθεί σιγή τέσσερις φορές, για κάθε φορά που ένα από τα αεροπλάνα συνετρίβη (τα δύο στους Πύργους, το τρίτο στο Πεντάγωνο και το τέταρτο σε περιοχή στο Σάνκσβιλ, αφού οι επιβάτες αντιστάθηκαν στους αεροπειρατές). Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί και τα τρία σημεία την Κυριακή.

Τελετές στη μνήμη των θυμάτων γίνονται σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις ανά την υφήλιο αμερικανικές βάσεις. Στην ίδια τη Νέα Υόρκη, έχουν στηθεί προσωρινά «αφιερώματα», όπως τοίχοι με κορδέλες για τα θύματα, ενώ το Βryant Park είναι γεμάτο με 2.753 άδειες καρέκλες για τους «απόντες» Νεοϋορκέζους που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις.

Το Σάββατο, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ εγκαινίασε επίσης το μνημείο «Άδειος Ουρανός» στην απέναντι όχθη του ποταμού Χάντσον -δύο τοίχους ύψους 9,1 μέτρων και μήκους 63 μέτρων, όσο και εκείνο των Πύργων- με τα ονόματα των 746 κατοίκων του Νιου Τζέρσεϊ που σκοτώθηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024