Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ για σταδιακή άρση κυρώσεων κατά της Λιβύης

Βρετανικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ για σταδιακή άρση κυρώσεων κατά της Λιβύης

Η Βρετανία ετοιμάζεται να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης, που θα προβλέπει την έναρξη της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης και την αποστολή μικρής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, η οποία θα βοηθήσει τη μεταβατική ηγεσία της Λιβύης με διάφορους τρόπους, περιλαμβανομένης της συμβολής της στις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης και της ασφάλειας και της διοργάνωσης εκλογών.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που θα προβλέπει την έναρξη της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης και την αποστολή μικρής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το σχέδιο, που αναμένεται να υποβληθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα προβλέπει τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί πριν από έξι μήνες, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι διηύθυνε την καταστολή των διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

«Η ιδέα είναι ότι (η Βρετανία) θα διανείμει το σχέδιο την Δευτέρα» δήλωσε διπλωμάτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Άλλος διπλωμάτης είπε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ψηφοφορία επί του σχεδίου εντός της εβδομάδας.

Το κείμενο εκτιμάται ότι θα ενσωματώνει τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος ζήτησε από το Συμβούλιο να δώσει εντολή να σχηματιστεί μια αποστολή του Οργανισμού για να βοηθήσει την μεταβατική ηγεσία της Λιβύης με διάφορους τρόπους, περιλαμβανομένης της συμβολής της στις προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης και της ασφάλειας και της διοργάνωσης εκλογών.

Η εντολή θα έχει αρχικά ισχύ τριών μηνών, σύμφωνα με επιστολή του Μπαν προς το 15μελές Συμβούλιο. Η αποστολή δεν θα περιλαμβάνει κυανόκρανους ή αστυνομικούς.

Ακόμα, ο Μπαν ανέφερε ότι η αποστολή θα πρέπει να συμβάλει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με διπλωμάτη, το σχέδιο απόφασης δεν θα καλεί να τερματιστεί η ισχύς της απόφασης με την οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Πάντως, θα προβλέπει την μερική άρση του εμπάργκο όπλων, προκειμένου οι λιβυκές αρχές να προμηθευτούν οπλισμό, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια.

Θα προβλέπει επίσης την άρση των κυρώσεων σε βάρος της εθνικής εταιρίας πετρελαίου και της κεντρικής τράπεζας, ώστε να προωθηθεί η ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

Δεν αναμένεται το σχέδιο να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση στο ΣΑ, εκτίμησαν οι διπλωμάτες, καθώς σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη του συμφωνούν πως πλέον ο Καντάφι δεν έχει την εξουσία στη Λιβύη. Η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να ταχθούν υπέρ της απόφασης, παρ’ ότι επέκριναν την εμπλοκή του NATO στη χώρα, πρόσθεσαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024