Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κάλπες στο γερμανικό «Μεκ-Πομ», κινδυνεύει η συμμετοχή του CDU στην τοπική κυβέρνηση

Κάλπες στο γερμανικό «Μεκ-Πομ», κινδυνεύει η συμμετοχή του CDU στην τοπική κυβέρνηση

Νέο πλήγμα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να αποτελέσουν οι εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι εκεί Σοσιαλδημοκράτες καταφέρνουν να σχηματίσουν συγκυβέρνηση με το κόμμα της Αριστέρας ή τους Πράσινους, χωρίς πια να χρειάζονται τη συμμετοχή του CDU στον κυβερνητικό σχηματισμό του κρατιδίου. Η ίδια η Μέρκελ έχει «ποντάρει» και προσωπικά στην εκλογική μάχη, έχοντας εμφανιστεί σε εννέα εκδηλώσεις, και πιθανή ήττα θα έπληττε έτσι και την εικόνα της ίδιας της καγκελαρίου.

Νέο πλήγμα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να αποτελέσουν οι εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι εκεί Σοσιαλδημοκράτες καταφέρνουν να σχηματίσουν συγκυβέρνηση με το κόμμα της Αριστέρας ή τους Πράσινους, χωρίς πια να χρειάζονται τη συμμετοχή του CDU στον κυβερνητικό σχηματισμό του κρατιδίου.

Η ίδια η Μέρκελ έχει «ποντάρει» και προσωπικά στην εκλογική μάχη, έχοντας εμφανιστεί σε εννέα εκδηλώσεις, και πιθανή ήττα θα έπληττε έτσι και την εικόνα της ίδιας της καγκελαρίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) ήταν εταίροι στην κεντρο-αριστερή κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του κρατιδίου, αλλά αναμένται ότι στις σημερινές εκλογές δεν θα τα καταφέρουν και τη θέση τους θα πάρει ή το Κόμμα της Αριστεράς ή οι Πράσινοι.

Οι κάλπες άνοιξαν για τους 1,4 εκατομμυρια ψηφοφόρους στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν δέκα ώρες αργότερα. Τα πρώτα exit polls θα μεταδοθούν στις 18:00 αργά το απόγευμα.

Στις εκλογές του 2006 το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει το 59,1%. Η συμμετοχή προδιαγράφεται, λόγω και του καιρού, εξίσου μικρή, κάτι που ίσως ενισχύσει τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD περίπου 37% έναντι 30,2% στις προηγούμενες εκλογές και στο CDU περίπου 27% από 28.8% το 2006. Οι Αριστεροί συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό (17%). Οι Πράσινοι αναμένεται να φτάσουν το 9% από 3,4% πριν πέντε χρόνια.

Ενα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα και η μη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών στην κυβέρνηση του κρατιδίου θα θεωρηθεί προσωπικό πλήγμα για τη Μέρκελ που η εκλογική της περιφέρεια είναι στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομμερανία.

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ερβιν Σέλερινγκ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης και οι τοπικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες επιθυμούν να συνεχιστεί η συμμαχία SPD-CDU.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024