Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Νέα Υόρκη επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς μετά το πέρασμα της «Αϊρίν»

Η Νέα Υόρκη επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς μετά το πέρασμα της «Αϊρίν»

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει τη Δευτέρα η Νέα Υόρκη μετά το πέρασμα της «Αϊρίν», η οποία πέρασε από την αμερικανική μεγαλούπολη υποβαθμισμένη σε «τροπική καταιγίδα». Αεροδρόμια και μετρό αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε, πάντως, ότι θα χρειαστούν εβδομάδες «ή περισσότερο» μέχρι να επανέλθει η τάξη από το πέρασμα της Αϊρίν, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 21 νεκρούς στις ΗΠΑ. Εξασθενημένος ο τυφώνας (έχει ήδη υποβιβασθεί σε «μετά-τροπική καταιγίδα») έπληξε τις ακτές του Καναδά.

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει τη Δευτέρα η Νέα Υόρκη μετά το πέρασμα της «Αϊρίν», η οποία πέρασε από την αμερικανική μεγαλούπολη υποβαθμισμένη σε «τροπική καταιγίδα». Αεροδρόμια και μετρό αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε, πάντως, ότι θα χρειαστούν εβδομάδες «ή περισσότερο» μέχρι να επανέλθει η τάξη από το πέρασμα της Αϊρίν, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 21 νεκρούς στις ΗΠΑ. Εξασθενημένος ο τυφώνας (έχει ήδη υποβιβασθεί σε «μετά-τροπική καταιγίδα») έπληξε τις ακτές του Καναδά.

Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά το πέρασμα της «Αϊρίν» από τις ΗΠΑ: έξι στη Βόρεια Καρολίνα, τέσσερις στη Βιρτζίνια και τέσσερις στην Πενσυλβάνια, δύο στη Νέα Υόρκη και από ένας στο Κονέκτικατ, το Μέριλαντ, το Νιού Τζέρσι και τη Φλόριντα.

Το μετρό της Νέας Υόρκης θα λειτουργεί και πάλι από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος). Ωστόσο, τα δρομολόγια αναμένεται να είναι λιγότερα και περισσότεροι επιβάτες αναμένεται να συνωστίζονται στους συρμούς.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων και στους πέντε δήμους της πόλης έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο και τον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας μεταφορών, Τζέι Γουάλντερ, ενδέχεται να μην επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα ανοίγουν, επίσης, τα τρία κυριότερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Τα αεροδρόμια JFK και Νιούαρκ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από τις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα) και το ΛαΓκουάρντια μια ώρα αργότερα. Συνολικά, 6.000 πτήσεις ακυρώθηκαν από το κλείσιμο του αεροδρομίου.

Ωστόσο, οι σιδηροδρομικές γραμμές του Νιού Τζέρσι, θα παραμείνουν κλειστές, εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε η «Αϊρίν».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αρμόδιου φορέα, το εργατικό δυναμικό θα απασχοληθεί, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με τον καθαρισμό του Νιου Τζέρσι από τα πεσμένα δέντρα, τη αποκατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος και των βλαβών που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες.

Τη Δευτέρα θα λειτουργήσει κανονικά το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από περιοχές της Νέας Υόρκης και σιγά σιγά επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Η «Αϊρίν» δεν προκάλεσε τρομερές ζημιές στη Νέα Υόρκη, αν και περιοχές της αντιμετώπισαν σημαντικές πλημμύρες, όπως είπε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Η «Αϊρίν» έφτασε στη Νέα Υόρκη με ισχυρή βροχή και δυνατούς ανέμους, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και πλημμύρες στο Μανχάταν και έχοντας προξενήσει τις προηγούμενες ώρες σημαντικές ζημιές σε νοτιότερα μέρη των ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 3.000.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα στο Νιού Τζέρσι, το Κονέκτικατ και τη Νέα Υόρκη.

Στη Νότια Καρολίνα, όπως μετέδωσε το CNN, περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί Ατέρας, βρίσκονται αποκλεισμένοι από το κεντρικό τμήμα της πολιτείας.

Το κόστος της καταστροφής που έφερε ο κυκλώνας στην ανατολική ακτή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι δήλωσε στο NBC, πως υπολογίζει ότι θα χρειαστούν «δισεκατομμύρια δολάρια» για την αποκατάσταση των υλικών καταστροφών.

«Η καταιγίδα είναι ακόμα επικίνδυνη»

Εβδομάδες, ή, και περισσότερο θα χρειαστούν μέχρι να επανέλθει η τάξη και η ηρεμία από την Αϊρίν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει ακόμα περάσει».

«Αν και η ένταση της θύελλας μειώνεται, πρόκειται για επικίνδυνο φαινόμενο, που εξακολουθεί να δημιουργεί ισχυρές βροχοπτώσεις, ανησυχητικές πλημμύρες και συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος» δήλωσε, σε ραδιοφωνικό μήνυμα, από τον Λευκό Οίκο, ο Μπ.Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο κίνδυνος παραμένει, μιας και υπάρχει το ενδεχόμενο να υπερχειλίσουν ποτάμια και να πλημμυρίσουν οι γύρω περιοχές.

«Θέλω να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό δεν έχει τελειώσει. Οι προσπάθειες ανταπόκρισης και ανάκαμψης αποτελούν μια συνεχιζόμενη επιχείρηση. Καλώ τους Αμερικανούς που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτείας τους και των τοπικών αξιωματούχων» είπε.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο αντίκτυπος από τον τυφώνα θα γίνει αισθητός για αρκετό καιρό και οι προσπάθειες ανάκαμψης θα διαρκέσουν εβδομάδες ή και περισσότερο» τόνισε.

Ακόμα πιο εξασθενημένος στον Καναδά

Η καταιγίδα Αϊρίν εξασθένησε ακόμη περισσότερο κατά τη χθεσινή νύκτα μετά την είσοδό του στο Καναδά, με ανέμους έντασης 85 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Η Αϊρίν, που έπληξε τη Νέα Υόρκη έχοντας ήδη υποβιβασθεί σε τροπική καταιγίδα, περιγράφεται πλέον ως «μετα-τροπική καταιγίδα».

Η Αϊρίν ξεκίνησε από τον κεντρικό Ατλαντικό και πέρασε από το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τα νησιά Τερκ και Κάικος, τις Μπαχάμες πριν αρχίσει να «οργώνει» τις πολιτείες των ΗΠΑ στην ανατολική όχθη. Στο αποκορύφωμα της ισχύος της, ήταν κυκλώνας κατηγορίας 3 και ευθύνεται μέχρι στιγμής για τουλάχιστον 21 θανάτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Κολοσσός Ρόδου – Ολυμπιακός

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Κολοσσός Ρόδου – Ολυμπιακός για την 5η αγωνιστική του Top 6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024