Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απεγνωσμένος ο Καντάφι να σώσει το καθεστώς, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα

Απεγνωσμένος ο Καντάφι να σώσει το καθεστώς, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα

Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποίησε μια τεράστια μυστική επιχείρηση, προκειμένου να σταματήσει τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη και θεωρούσε ότι η Συμμαχία θα πραγματοποιούσαν εισβολή «είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου, είτε τον Οκτώβριο». Μυστικά έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, δείχνουν ότι το καθεστώς Καντάφι προσέγγισε τους τελευταίους μήνες πριν από την πτώση του, σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ακόμα και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποίησε μια τεράστια μυστική επιχείρηση, προκειμένου να σταματήσει τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη και θεωρούσε ότι η Συμμαχία θα πραγματοποιούσαν εισβολή «είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου, είτε τον Οκτώβριο».

Μυστικά έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, φανερώνουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες της λιβυκής κυβέρνησης να επηρεάσουν τις ΗΠΑ και τη γνώμη της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το καθεστώς Καντάφι προσέγγισε τους τελευταίους μήνες πριν από την πτώση του, σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ακόμα και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Το καθεστώς κάλεσε τον βουλευτή των Δημοκρατικών, Ντένις Κούτσινιτς -ο οποίος ψήφισε κατά της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη-, να επισκεφθεί την Τρίπολη, στο πλαίσιο «ειρηνευτικής αποστολής». Το καθεστώς Καντάφι προσφέρθηκε να πληρώσει όλα τα έξοδα για την επίσκεψη του Κούτσινιτς.

Ωστόσο, ο Αμερικανός βουλευτής αρνήθηκε τελικά την πρόσκληση, επικαλούμενος «ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά» του.

Στις 23 Ιουνίου ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ-Μπαγκνταντί Αλί αλ-Μαχμουντί, έγραψε μια επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν παραπονέθηκε για την «άνευ προηγουμένου απόφαση» της Ουάσινγκτον να παγώσει τα λιβυκά κεφάλαια, προκειμένου -όπως είπε- «να ικανοποιήσει» τους εξεγερμένους.

Παράλληλα, έστειλε επιστολές και σε άλλες φιγούρες του αμερικανικού πολιτικού σκηνικού, όπως στον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μπένερ.

Οι πιέσεις του καθεστώτος Καντάφι έλαβαν χώρα, την ώρα που το καθεστώς άρχισε να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εισβάλουν στη Λιβύη.

Στις 28 Ιουνίου ο Σουφάν Ομέις, Λίβυος λομπίστας με έδρα τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η απόφαση της αμερικανικής γερουσίας να παρατείνει την εμπλοκή στη Λιβύη για άλλον ένα χρόνο, ανοίγει το δρόμο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Λιβύης.

Σε επιστολή του προς τον τότε Λίβυο πρωθυπουργό, η οποία αναφέρεται ως «πολύ σημαντική και άκρως εμπιστευτική», αναφέρει ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν σκοπεύουν να σταματήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις για τη Λιβύη σύντομα. Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό είναι ότι αξιόπιστοι αναλυτές και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ φανερώνουν στοιχεία για έναν μυστικό σχεδιασμό για μελλοντική επέμβαση στο έδαφος της Λιβύης είτε στα τέλη Σεπτέμβρη είτε τον Οκτώβρη».

Ο Ομέις ανέφερε ότι είχε προσεγγίσει πολιτικούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ακόμα και «βραβευμένους σκηνοθέτες» για να βοηθήσουν τις επιδιώξεις του καθεστώτος Καντάφι.

Τα έγγραφα που είδε ο Guardian αποδεικνύουν ότι το λιβυκό καθεστώς ήταν πολύ ενημερωμένο σχετικά με τις εξελίξεις. Ο προσωπικός γραμματέας του Μπαγκνταντί (του Λίβυου πρωθυπουργού) είχε έγγραφα των WikiLeaks, μία επιστολή του Τζον ΜακΚέιν προς τους εξεγερμένους να μην καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσο για τον ίδιο τον Καντάφι; Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Λίβυος συνταγματάρχης είχε αρνηθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις λιβυκές υποθέσεις, ισχυριζόμενος ότι έχει εγκαταλείψει την εξουσία από το 1977.

«Δεν διαθέτω επίσημη θέση, ούτε τις εξουσίες της Βασίλισσας της Αγγλίας» επέμενε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024