Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Περιλαμβάνεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις» λέει ο Μπάιντεν στην κινεζική ηγεσία

«Περιλαμβάνεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις» λέει ο Μπάιντεν στην κινεζική ηγεσία

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Πεκίνο. Χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας ξαναβλέπω. Γνωρίζω ότι είστε πολύ απορροφημένος από τις εσωτερικές σας υποθέσεις» είπε ο Σι Τζινπίνγκ. «Περιλαμβάνεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις» τού απάντησε ο Μπάιντεν...

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Πεκίνο. Χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του:

«Είμαι ευτυχής που σας ξαναβλέπω. Γνωρίζω ότι είστε πολύ απορροφημένος από τις εσωτερικές σας υποθέσεις» είπε ο Σι Τζινπίνγκ. «Περιλαμβάνεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις» τού απάντησε ο Μπάιντεν…

Στη σημερινή συγκυρία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη περισσότερα κοινά συμφέροντα με την ευρεία έννοια και μοιραζόμαστε ακόμη περισσότερες κοινές ευθύνες, συμφώνησε ο Σι Τζινπίνγκ, που θεωρείται διάδοχος του προέδρου Χου Τζιντάο και αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας το 2013.

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε το βράδυ της Τετάρτης στην Κίνα για επίσκεψη πέντε ημερών με στόχο μάλλον την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών, παρά την επίτευξη συμφωνιών.

Το θέμα του τεράστιου αμερικανικού χρέους αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες του Τζο Μπάιντεν με την κινεζική ηγεσία.

Την ημέρα άφιξης του αντιπροέδρου, η «Λαϊκή Ημερησία» δημοσίευσε σχόλιο με το οποίο ζητεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Ουάσινγκτον για το θέμα το χρέους.

«Η Κίνα, από τη θέση της ως του μεγαλύτερου εξωτερικού πιστωτή των Ηνωμένων Πολιτειών και του κατόχου των σημαντικότερων αποθεμάτων σε δολάρια, είναι φυσικά περισσότερο ανήσυχη από τους άλλους με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφέρει σε σχόλιό της η εφημερίδα, επίσημο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Ζητούμε από την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με σοβαρότητα και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ως προς το θέμα του χρέους» αναφέρεται στο σχόλιο.

Το Πεκίνο είχε επικρίνει τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής στις 2 Αυγούστου ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το Κονγκρέσο για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Η Κίνα επέκρινε την εξάρτηση των ΗΠΑ από το χρέος και κάλεσε απερίφραστα την Ουάσινγκτον να σταματήσει να ζει πάνω από τις δυνατότητές της.

Το Πεκίνο, κάτοχος τον Ιούνιο 1.170 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά ομόλογα, «έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το δομικό πρόβλημα του χρέους» είχε μεταδώσει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο οικονομικό περιοδικό Caijing, ο Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε καθησυχαστικό τόνο σχετικά με την αξιοπιστία των αμερικανικών ομολόγων.

«Θέλω να το καταστήσω σαφές: η κυβέρνηση Ομπάμα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας ώστε να εγγυηθεί τη σταθερότητα, τη ρευστότητα και την αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, και αυτό απέναντι σε όλους τους επενδυτές, …περιλαμβανομένης της Κίνας» τόνισε.

Ο Μπάιντεν θα δώσει έμφαση στο γεγονός ότι το Γουάν είναι υποτιμημένο, ενώ θα ασκήσει πιέσεις στην κινεζική ηγεσία να ενθαρρύνει την μεσαία τάξη να καταναλώνει, αντί να ρίχνει το βάρος στις μαζικές εξαγωγές προϊόντων χαμηλού κόστους παραγωγής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024