Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μέσω Twitter και... BlackBerry οργανώθηκαν οι ταραχές στο Λονδίνο

Μέσω Twitter και… BlackBerry οργανώθηκαν οι ταραχές στο Λονδίνο

«This revolution will not be televised» - «Αυτή η επανάσταση δεν θα προβληθεί από την τηλεόραση», τραγουδούσε πριν 30 και βάλε χρόνια ο «πατέρας της ραπ», Αμερικανός μουσικός Τζιλ Σκοτ-Χέρον εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το επαναστατικό κλίμα των '70s. Έπεσε όμως έξω: οι σημερινές επαναστάσεις, εξεγέρσεις και πάσης φύσεως μαζικοί ξεσηκωμοί ενάντια στις αρχές -από την Ταχρίρ ως το Τότεναμ- όχι μόνο μεταδίδονται ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά επίσης ενθαρρύνονται και διοργανώνεται, εν πολλοίς, από το Facebook, το Twitter καθώς και τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς.

«This revolution will not be televised» – «Αυτή η επανάσταση δεν θα προβληθεί από την τηλεόραση», τραγουδούσε πριν 30 και βάλε χρόνια ο «πατέρας της ραπ», Αμερικανός μουσικός Τζιλ Σκοτ-Χέρον εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το επαναστατικό κλίμα των ’70s. Έπεσε όμως έξω: οι σημερινές επαναστάσεις, εξεγέρσεις και πάσης φύσεως μαζικοί ξεσηκωμοί ενάντια στις αρχές -από την Ταχρίρ ως το Τότεναμ- όχι μόνο μεταδίδονται ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά επίσης ενθαρρύνονται και διοργανώνεται, εν πολλοίς, από το Facebook, το Twitter καθώς και τα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς.

Η Βρετανική Αστυνομία ανέφερε ότι οι συγκεντρώσεις του Σαββάτου στο Τότεναμ οργανώθηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter, ενώ από την Κυριακή το βραδύ οι νεαροί ταραχοποιοί έβαλαν στο παιχνίδι και τις προηγμένες τεχνολογικά λειτουργίες του κινητού τηλεφώνου τρίτης γενιάς Blackberry και της υπηρεσίας (δωρεάν) αποστολής γραπτών μηνυμάτων Instant Messenger.

Κατι οπωσδήποτε ειρωνικό, αφού η συγκεκριμένη συσκευή είναι αρκετά ακριβή και απευθυνόταν, τουλάχιστον στις πρώτες εκδοχές της, αποκλειστικά σε ευκατάστατους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της επικοινωνίας, και όχι στους κατοίκους των υποβαθμισμένων λονδρέζικων συνοικιών.

Το πρώτο σύνθημα για τις κινητοποιήσεις «έπεσε» μόλις τέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν. Η σελίδα που «άνοιξε» στο Facebook, και η οποία αριθμεί ήδη 7.500 μέλη, καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα του Τότεναμ Κορτ Ρόουντ.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ, το «παρασύνθημα» για τις βίαιες ταραχές δόθηκε διαμέσου της λειτουργία BlackBerry Groups του BlackBerry Messenger, ενός κινητού τηλεφώνου που, σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Επικοινωνιών Ofcom, προτιμά το 37% των Βρετανών έφηβων.
Οι λόγοι της προτίμησης που δείχνουν απέναντι στη συγκεκριμένη συσκευή είναι επειδή παρέχει δυνατότητες για διαμοιρασμό πληροφοριών με ορισμένες ομάδες επαφών, όπως παραδείγματος χάρη σημειώσεις ημερολογίου και άλλα, ενώ επίσης δίνεται η δυνατότητα άμεσου μηνύματος (instant messaging), κάτι που ευνοεί την ταχύτατη διάδοσή του.

Όπως επισημαίνουν οι Αρχές, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του BlackBerry Messenger είναι το ότι ο αρχικός αποστολέας ενός μηνύματος δεν μπορεί να εντοπιστεί-ανιχνευθεί από καμία συσκευή παρακολούθησης, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για μέλη συμμοριών και πάσης φύσεως κακοποιούς .

Έτσι, εύλογα, το μήνυμα «Καλούμε κόσμο από όλες τις γωνιές του Λονδίνου να προχωρήσουν σε βανδαλισμούς καταστημάτων για παραδειγματισμό», ουδέποτε εντοπίστηκε από τις «κεραίες» της αστυνομίας, με αποτέλεσμα τα γεγονότα της Κυριακής και της Δευτέρας. «Συνάντηση στο κέντρο, στο Oxford Circus κι από εκεί θα τα σπάσουμε όλα! Γα…στε τους μπάτσους», κατέληγε το εμπρηστικό μήνυμα που έβαλε κυριολεκτικά φωτιά, εδώ και 48 ώρες, στην βρετανική πρωτεύουσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024