Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκτός ελέγχου τα επεισόδια, οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες στη Βρετανία

Εκτός ελέγχου τα επεισόδια, οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες στη Βρετανία

Στο Λίβερπουλ, το Μπέρμινχαμ και το Μπρίστολ έχουν εξαπλωθεί τα επεισόδια που σημειώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στη Βρετανία, καθώς εξαγριωμένοι νέοι κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτίρια, οχήματα και κάδους απορριμμάτων, σπάνε βιτρίνες καταστημάτων και πετούν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς. Επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Ιταλία ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 400 συλλήψεις, ενώ εντός των επόμενων 24 ωρών θα έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Λονδίνου 13.000 αστυνομικοί.

Μετά το Λονδίνο οι ταραχές εξαπλώθηκαν στο Λίβερπουλ, στο Μπέρμινχαμ και στο Μπρίστολ, όπου από τη Δευτέρα εξαγριωμένοι νέοι κυκλοφορούν στους δρόμους, κάνοντας πλιάτσικο, βάζοντας φωτιά σε κτήρια, οχήματα, κάδους απορριμμάτων, σπάνε βιτρίνες μαγαζιών, ή, πετάνε πέτρες και σπασμένα μπουκάλια στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους εμποδίσουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιν Κάμερον, αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές που έκανε στην Ιταλία και να επιστρέψει εσπευσμένα στη Βρετανία. Θα προεδρεύσει επείγουσας συνεδρίασης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra.

Πάνω από 1.700 αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ εντός των προσεχών 24 ωρών θα έχει αναπτυχθεί στη βρετανική πρωτεύουσα δύναμη 13.000 ανδρών, όπως αναφέρει η Σκότλαντ Γιαρντ -η οποία αντιμετωπίζει κύμα επικρίσεων για την εξάπλωση των ταραχών.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία τονίζει, πάντως, πως δεν υπάρχουν σχέδια να κληθεί ο στρατός προς αποκατάσταση της τάξης.


Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν ομάδες ανδρών να τρέχουν στους δρόμους, να σπάνε βιτρίνες , να βάζουν φωτιά σε κτήρια στο Κρόιντον, προάστιο του νότιου Λονδίνου, να αρπάζουν ό,τι βρουν από τα μαγαζιά, να σπάνε ΑΤΜ και να βάζουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα κατάστημα, στο Κλάμχαμ.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 400 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα αγόρι μόλις 11 ετών.

Τρεις εκ των συλληφθέντων ανακρίνονται για «απόπειρα δολοφονίας» μετά τον τραυματισμό αστυνομικού που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη συνοικία Μπρεντ του βορειοδυτικού Λονδίνου, ενώ προσπαθούσε να συλλάβει οδηγούς αυτοκινήτων υπόπτους για τη λεηλασία καταστήματος.

Οι αναταραχές που διαρκούν εδώ και τρεις ημέρες αποτελούν το χειρότερο ξέσπασμα βίας που έχει ζήσει η Βρετανία εδώ και δεκαετίες.

Το ξέσπασμα βίας από τη μεριά των νεαρών, συχνά κουκουλοφόρων, ήταν το θλιβερό επακόλουθο της ειρηνικής διαδήλωσης που έγινε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τον θάνατο ενός 29χρονου από αστυνομικά πυρά.

Οι ταραχές άρχισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου από τη συνοικία Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου, για να εξαπλωθούν στη συνέχεια στο Λίβερπουλ, στο Μπέρμινχαμ και στο Μπρίστολ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024