Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διακομματική συστράτευση ζητά ο Λευκός Οίκος μετά την υποβάθμιση

Διακομματική συστράτευση ζητά ο Λευκός Οίκος μετά την υποβάθμιση

Κάλεσμα για διακομματική συστράτευση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της οικονομίας απηύθυνε ο Λευκός Οίκος, την ώρα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος φέρει την ευθύνη για την πρωτοφανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως η πορεία για την έγκριση του νομοσχεδίου για το αμερικανικό χρέος ήταν μακρά και διασπαστική και τώρα απαιτείται συνεργασία.

Κάλεσμα για διακομματική συστράτευση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της οικονομίας απηύθυνε ο Λευκός Οίκος, την ώρα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος φέρει το βάρος της ευθύνης για την πρωτοφανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως η πορεία για την έγκριση του νομοσχεδίου για το αμερικανικό χρέος ήταν μακρά και διασπαστική και τώρα απαιτείται διακομματική συστράτευση, ώστε «να αποκατασταθούν η οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας, την ικανότητά μας, τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε, ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές-δημοσιονομικές προκλήσεις» υπογράμμισε σε μία μετριασμένη σε τόνο ανακοίνωση χωρίς ρητή αναφορά στην υποβάθμιση που εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα παγκοσμίως.

Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επισήμανε πως ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει ότι είναι σαφές πως η Ουάσινγκτον πρέπει να «τα πάει καλύτερα» στη διαχείριση του ελλείμματος. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να προβεί σε συγκεκριμένο σχόλιο σχετικά με την κίνηση του οίκου αξιολόγησης, τον οποίο κατακεραύνωσαν αξιωματούχοι της διακυβέρνησής του.

Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον οίκο ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισ. δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας, για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει στη διάρκεια πολύωρου θρίλερ, πριν εκδοθεί η απόφαση. Η S&P παραδέχθηκε το «λάθος», αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν επηρεάζει την ουσία της αξιολόγησή της. «»Γράφουν» τα στοιχεία» ήταν η αντίδραση αξιωματούχου του υπουργείου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στο προεδρικό θέρετρο του Καμπ Ντέιβιντ, είχε συνομιλίες μετά την υποβάθμιση με μέλη του οικονομικού επιτελείου σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα, ενώ πιθανολογείται ότι θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επικοινώνησε τηλεφωνικώς μετά την υποβάθμιση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ανταλλάσσουν, εν τω μεταξύ, κατηγορίες για το ποιος φέρει το βάρος της ευθύνης για την πρώτη στα χρονικά υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η υποβάθμιση θα λειτουργήσει ως κάλεσμα αφύπνισης για το Δημοκρατικό Κόμμα. «Ελπίζω ότι αυτό το μήνυμα αφύπνισης θα πείσει τους Δημοκρατικούς της Ουάσινγκτον ότι δεν μπορούν πλέον να υπεκφεύγουν σχετικά με το μακροχρόνιο πρόβλημα του χρέους μας».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ράιντ δήλωσε ότι η κίνηση της Standard & Poor’s αποδεικνύει ότι η προτιμώμενη προσέγγιση των Δημοκρατικών -ένα μείγμα αύξησης φόρων και περικοπών στον προϋπολογισμό- ήταν ο σωστός δρόμος για να κινηθούν οι ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μαρκ Κιρκ κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να διακόψει τη θερινή ανάπαυλα των εργασιών του Κογκρέσου για να συζητηθεί η κατάσταση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024