Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Κόσοβο κατηγορεί τη Σερβία ότι επιδιώκει διχοτόμηση του βορρά

Το Κόσοβο κατηγορεί τη Σερβία ότι επιδιώκει διχοτόμηση του βορρά

Για προσπάθεια εκμετάλλευσης της έντασης στο βορρά προκειμένου να υλοποιήσει το «επί μακρόν όνειρό της για διχοτόμηση της περιοχής» κατηγορεί τη Σερβία ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου. «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μπορεί να συμβεί» δηλώνει ο Ενβέρ Χοτζάι, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη διαίρεση του Κοσόβου θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ. Στο Κόσοβο έφτασαν την Παρασκευή οι ΝΑΤΟϊκές ενισχύσεις προς διασφάλιση της ομαλότητας.

Για προσπάθεια εκμετάλλευσης της έντασης στο βορρά προκειμένου να υλοποιήσει το «επί μακρόν όνειρό της για διχοτόμηση της περιοχής» κατηγορεί τη Σερβία ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου στον απόηχο της ανάφλεξης της περασμένης εβδομάδας. «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μπορεί να συμβεί» δηλώνει ο Ενβέρ Χοτζάι, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη διαίρεση του Κοσόβου θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ.

Στο Κόσοβο έφθασε την Παρασκευή το πρώτο τμήμα των ενισχύσεων που ζήτησε η ΝΑΤΟϊκή ειρηνευτική δύναμη προς διασφάλιση της ομαλότητας, ενώ ενδέχεται να ανακληθεί στην ενεργό δράση και δεύτερη μονάδα εφέδρων για να συνδράμει στο έργο της KFOR.

Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» στο βόρειο Κόσοβο την περασμένη εβδομάδα, μετά την επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την ανάληψη του ελέγχου δύο συνοριακών σταθμών που επανδρώνονται από Σέρβους, προκειμένου να επιβληθεί το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από το Βελιγράδι που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι.

Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη απόπειρα της Πρίστινας να επιβάλει την κυριαρχία της στη σερβική μειονότητα στο βόρειο Κόσοβο -η οποία δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα, ξέσπασαν ένοπλες συμπλοκές που οδήγησαν στο θάνατο ενός αστυνομικού και σε αρκετούς τραυματισμούς, και χρειάστηκε η επέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ προς αποκατάσταση της τάξης. Στον απόηχο των επεισοδίων η ΝΑΤΟϊκή δύναμη KFOR ζήτησε την αποστολή ενισχύσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Πρίστινα: «Η Σερβία επιδιώκει διχοτόμηση»

Στον απόηχο των επεισοδίων ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι η Σερβία αποπειράται να εκμεταλλευτεί την ένταση στο βορρά προκειμένου να υλοποιήσει το «επί μακρόν όνειρό της για διχοτόμηση της περιοχής».

«Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και μπορεί να συμβεί» ανέφερε.

«Αυτό εξαρτάται πάνω από όλα από το πώς οι ισχυρές χώρες του κόσμου θα αντιδράσουν σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο βορρά, θα εξαρτηθεί ακόμη από το πώς οι χώρες του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την παρουσία και το έργο της KFOR σε αυτό το τμήμα της επικράτειας, αλλά και από το πόσο πολύ θα πιέσει η διεθνής διπλωματία το Βελιγράδι» σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη ΠΓΔΜ DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι ενδεχόμενη διαίρεση του Κοσόβου θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

«Εάν υπάρξουν προφάσεις για αλλαγές των συνόρων, εάν υπάρξουν προφάσεις για επιβολή νέας τάξης πραγμάτων, για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κατάστασης από τη σημερινή, εγώ δεν μπορώ να αναλάβω κανενός είδους ευθύνη για τη διαφύλαξη της ειρήνης στη ‘Μακεδονία’ δεδομένου ότι υπό τέτοιες συνθήκες οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται, έχουν τις δικές τους κατευθύνσεις, όπως ακριβώς συνέβη το ’90, το ’99 και το 2001» ανέφερε ο Αλί Αχμέτι.

«Πιστεύω πως αν εμφανιστούν παρόμοιες καταστάσεις και οδηγηθούν εκτός ελέγχου, κανείς δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη, ούτε να εγγυηθεί πως οι Αλβανοί στο σύνολό τους δεν θα οργανωθούν συλλογικά, σε περίπτωση που κινδυνεύσουν συνολικά» σημείωσε μιλώντας την Πέμπτη στην τηλεόραση της Πρίστινας ο Αχμέτι, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος υποστήριξε της ενέργειες της Πρίστινας να τεθούν υπό τον έλεγχό της οι δύο συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο.

«Νομίζω πως οι αρχές του Κοσόβου έχουν ενεργήσει σωστά και έχουν την υποστήριξη των Αλβανών της ‘Μακεδονίας’ όσον αφορά τις ενέργειες τους. Πιστεύω ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια του κράτους. Πιστεύω πως η κυβέρνηση του Κοσόβου θα πρέπει να ενθαρρύνεται για να μην προβεί σε παραχωρήσεις» ανέφερε.

Έφτασαν οι ΝΑΤΟϊκές ενισχύσεις

Οι ενισχύσεις της KFOR από τη Γερμανία και την Αυστρία, στο πλαίσιο της «επιχειρησιακής εφεδρείας», βρίσκονται την Παρασκευή στο Κοσσυφοπέδιο. Η μονάδα εφέδρων αποτελείται από 550 Γερμανούς στρατιώτες και 150 Αυστριακούς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται στο Κόσοβο άλλοι 100 Αυστριακοί στρατιώτες, στο πλαίσιο των ενισχύσεων που ζήτησε η KFOR.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αυστριακού στρατού, οι Αυστριακοί στρατιώτες θα συνεργαστούν με τους Γερμανούς συναδέλφους τους στο κεντρικό Κόσοβο, στην περιοχή Σούβα Ρέκα. Η δύναμη της KFOR στο Κόσοβο αριθμεί 6.000 μέλη από 21 χώρες, μεταξύ αυτών και 450 Αυστριακοί.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να ανακληθεί στην ενεργό δράση και δεύτερη μονάδα εφέδρων για την ενίσχυση της KFOR στο βόρειο Κόσοβο και η νέα μονάδα θα προέλθει από βάση στην Ιταλία, όπως δήλωσαν διπλωμάτες υπό καθεστώς ανωνυμίας. Επισήμως, πάντως, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024