Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύσεις ζητά η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, μετά την κλιμάκωση της βίας

Ενισχύσεις ζητά η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, μετά την κλιμάκωση της βίας

Την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε η δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) την Τρίτη, εξαιτίας της έξαρσης βίας μετά την επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την ανάληψη του ελέγχου σε δύο συνοριακούς σταθμούς στο βόρειο Κόσοβο -ουσιαστικά την πρώτη απόπειρα της Πρίστινας να επιβάλει την κυριαρχία της στη σερβική μειονότητα. Στο Κόσοβο θα φθάσει ένα τάγμα στρατευμάτων από τη Γερμανία και την Αυστρία. Μία εβδομάδα μετά τα επεισόδια, η Σερβία κατηγορεί τη διοίκηση στην Πρίστινα και τους διεθνείς θεσμούς, την ώρα που η Πρίστινα επιμένει ότι ο έλεγχος των συνόρων απoτελεί κυρίαρχο δικαίωμα του Κοσόβου.

Την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Κόσοβο ζήτησε η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή (KFOR) την Τρίτη, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας την προηγούμενη εβδομάδα. Τις προσεχείς ημέρες θα φθάσει στο Κοσσυφοπέδιο ένα τάγμα στρατευμάτων, κυρίως από τη Γερμανία και την Αυστρία.

Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» στο βόρειο Κόσοβο την περασμένη εβδομάδα, μετά την επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την ανάληψη του ελέγχου δύο συνοριακών σταθμών, προκειμένου να επιβληθεί το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι.

Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη απόπειρα της Πρίστινας να επιβάλει την κυριαρχία της στη σερβική μειονότητα στο βόρειο Κόσοβο.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα, ξέσπασαν ένοπλες συμπλοκές που οδήγησαν στο θάνατο ενός αστυνομικού και χρειάστηκε η επέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ προς αποκατάσταση της τάξης.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο αριθμεί σήμερα 6.000 άνδρες. Διπλωμάτες της Συμμαχίας ανέφεραν ότι θα ανακληθεί στην ενεργό δράση το εφεδρικό τάγμα που βρίσκεται στη Γερμανία και αποτελείται από 600 Γερμανούς και 100 Αυστριακούς.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο δήλωσε ότι ο λόγος της ανάπτυξης επιπλέον στρατευμάτων είναι να ανακουφιστούν οι δυνάμεις που έχουν αναλάβει την ασφάλεια.

«Υπεύθυνη η Πρίστινα και οι διεθνείς θεσμοί»

Στη διοίκηση στην Πρίστινα και στους διεθνείς θεσμούς επέρριψε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς την ευθύνη για την κατάσταση των τελευταίων ημερών στο βόρειο Κόσοβο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει δεν είναι η Σερβία, αλλά η Πρίστινα και οι διεθνείς θεσμοί στην περιοχή.

Ο Μ.Τσβέτκοβιτς κάλεσε τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στο Κόσοβο να ξεκινήσουν συνομιλίες με εκπροσώπους της σερβικής κυβέρνησης, που στόχο θα έχουν την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και την αποκατάσταση του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας.

«Οι εκπρόσωποι της KFOR και της EULEX θα πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι και να μην παίρνουν το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς, όπως κάνουν τώρα, με το να αρνούνται να συνομιλήσουν με τους νόμιμους εκπρόσωπους της Σερβίας και με το να σταματούν τις αποστολές με τρόφιμα (για το βόρειο Κόσοβο), που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανθρωπιστική καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η Πρίστινα τόνισε ότι το Κόσοβο είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ο έλεγχος των συνόρων του δεν αποτελεί θέμα συζήτησης με κάποια άλλη πλευρά.

«Το μήνυμά μας στο σερβικό κράτος είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους απέναντι στο Κόσοβο, επειδή η χώρα ορίζει μόνη της το μέλλον της» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Εν τω μεταξύ, τη βαθιά ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης για την κατάσταση των τελευταίων ημερών στο βόρειο Κόσοβο μετέφερε με δηλώσεις του ο πρέσβης της Γερμανίας στο Κόσοβο, Ερνστ Ράιχελ, καταδικάζοντας κάθε απόπειρα χρήσης βίας.

Ο Γερμανός διπλωμάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση στο βορρά μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024