Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για τη νέα ηγεσία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποφασίζει το Συμβούλιο Κρίσεων

Για τη νέα ηγεσία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποφασίζει το Συμβούλιο Κρίσεων

Τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας καλείται να επιλέξει από τη Δευτέρα το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων μετά την ομαδική παραίτηση τεσσάρων από τους πέντε αρχηγούς των επιτελείων σε διαμαρτυρία για τις έρευνες κατά των αντικυβερνητικών συνωμοτικών ομάδων που έχουν στείλει εκατοντάδες αξιωματικούς στις φυλακές. Ωστόσο, τα πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν είναι περιορισμένα και δεν λείπουν και οι πολιτικές αντιπάθειες...

Τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας καλείται να επιλέξει από τη Δευτέρα το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων μετά την ομαδική παραίτηση τεσσάρων από τους πέντε αρχηγούς των επιτελείων σε διαμαρτυρία για τις έρευνες κατά των αντικυβερνητικών συνωμοτικών ομάδων που έχουν στείλει εκατοντάδες αξιωματικούς στις φυλακές.

Κατά τη συνεδρίαση, που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, αναμένεται να οριστεί και επισήμως ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ο πρώην αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, ο μόνος από τους πέντε ανώτατους αρχηγούς που επέλεξε να παραμείνει στη θέση του.

Ο Οζέλ ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και προσωρινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων την Παρασκευή μετά τις παραιτήσεις.

Παρά το βαρύ κλίμα που προκλήθηκε στις σχέσεις με την πολιτική ηγεσία, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος Γκιουλ που αμφότεροι είχαν συναντήσεις με αξιωματικούς τις προηγούμενες ημέρες, έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν υπάρχει κρίση ή κενό εξουσίας στις ένοπλες δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραιτήσεις είναι άλλη μία ευκαιρία για την κυβέρνηση Ερντογάν να ενισχύσει τη θέση της έναντι των ενόπλων δυνάμεων, έχοντας μάλιστα νωπότατη και ισχυρή λαϊκή εντολή.

Δύσκολο το έργο του ορισμού νέων αξιωματικών

Πάντως το έργο του Συμβούλιο Κρίσεων, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, δυσχεραίνεται λόγω της εμπλοκής πολλών αξιωματικών στις έρευνες για τις αντικυβερνητικές συνωμοτικές ομάδες και, πέρα από αυτό, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Το πρόσωπο του επόμενου αρχηγού του στρατού ξηράς είναι αυτό συγκεντρώνει τη προσοχή του Τύπου.

Ο πρώτος στην ιεραρχία μετά τους παραιτηθέντες, στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, είναι
εμπλεκόμενος στην υπόθεση Εργκένεκον. Ο πρόεδρος Γκιουλ φέρεται όμως ενοχλημένος μαζί του γιατί είχε αρνηθεί να χαιρετήσει τη σύζυγο του, Χαϊρούνισα Γκιουλ η οποία επιμένει στη μαντίλα.

Ο Ασλάν Γκιουνέρ, μετά τον Μπερκ στην ιεραρχία, δεν συγκεντρώνει ούτε αυτός πολλές συμπάθειες στην πολιτική ηγεσία. Απών από τη συνεδρίαση και εκτός κρίσεων θα είναι και ο επικεφαλής της Στρατιάς του Αιγαίου.

Απομένουν μόνο δύο ανώτατοι αξιωματικοί με το βαθμό του στρατηγού ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και παραιτήσεις σε περίπτωση που δεν θα ληφθεί υπόψη η ιεραρχία και η αρχαιότητα.

Εμπλεκόμενος στην υπόθεση Εργκένεκον και φυλακισμένος είναι και ο πτέραρχος Μπαλανλί, επικεφαλής των στρατιωτικών σχολών και πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας του όπλου.

Σειρά παραιτήσεων για πολιτικούς λόγους

Η κρίση ξέσπασε όταν ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ισίκ Κοσάνερ υπέβαλε την παραίτηση του την Παρασκευή για να τον ακολουθήσουν οι αρχηγοί των επιτελείων του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, σε μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία της χώρας.

Αιτία οι έρευνες για τη δράση εκατοντάδων αξιωματικών, εν ενέργεια και μη, σχετικά με τις καταγγελλόμενες από την κυβέρνηση Ερντογάν προσπάθειες για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης σύμφωνα με το σχέδιο Βαριοπούλα.

Χαρακτηριστική για το κλίμα μεταξύ των παραιτηθέντων είναι η αναφορά του Κοσάνερ ότι «χωρίς να υπάρχουν οριστικές δικαστικές αποφάσεις εναντίον τους, 14 στρατηγοί και ναύαρχοι και 58 συνταγματάρχες έχουν τιμωρηθεί εκ των προτέρων και έχουν χάσει το δικαίωμα να αξιολογηθούν από το Συμβούλιο Κρίσεων».

Επιπλέον, στο μήνυμα του απερχόμενου αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, ναυάρχου Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ, υπογραμμίζεται ότι: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στοχοποιείται συνεχώς και φθείρεται το πολιτικό ναυτικό που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα στο πλαίσιο της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων ειδικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της συμβολής του στα στρατηγικά συμφέροντα του κράτους μας».

Ο Γιγίτ προσθέτει ότι συνολικά 76 άτομα από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού (15 ανώτατοι, 51 ανώτεροι, 7 κατώτεροι αξιωματικοί και 3 υπαξιωματικοί) είναι προφυλακισμένοι, ενώ εκατοντάδες είναι κατηγορούμενοι σε διάφορες δίκες, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την εκτέλεση των καθηκόντων του Ναυτικού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024