Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοντά σε διακομματική συμφωνία για το αμερικανικό χρέος

Κοντά σε διακομματική συμφωνία για το αμερικανικό χρέος

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για μια διακομματική συμφωνία επί του σχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και τη μείωση των κρατικών δαπανών. Το ABC μετέδωσε ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έχουν ενημερωθεί ήδη μέλη του Κογκρέσου, ωστόσο ο Λευκός Οίκος μιλά για λανθασμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν και διαψεύδει τα περί επίτευξης συμφωνίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για μια διακομματική συμφωνία επί του σχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και τη μείωση των κρατικών δαπανών. Το ABC μετέδωσε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έχουν ενημερωθεί ήδη μέλη του Κογκρέσου, ωστόσο ο Λευκός Οίκος μιλά για λανθασμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν και διαψεύδει τα περί επίτευξης συμφωνίας.

Η διαπραγμάτευση διεξάγεται επί ενός σχεδίου μείωσης του ελλείμματος κατά 3 τρισ. δολάρια σε 10 χρόνια και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες υπάρχει πρόοδος, αλλά παραμένουν υπό συζήτηση βασικά σημεία.

Έτσι, αν και υπάρχει αισιοδοξία και στις δύο παρατάξεις, οι επιφυλάξεις παραμένουν ως την τελευταία στιγμή, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι είναι εξαρχής διχασμένοι, με μία αριθμητικά σημαντική μειοψηφία να εκφράζει ως τώρα αρνητική στάση.

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι τα πάντα να συμφωνηθούν», λέγανε χαρακτηριστικά πηγές του Κογκρέσου.

Ωστόσο, το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύουν οι δηλώσεις του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι κοντά στο να εισηγηθεί στους βουλευτές τού κόμματός του να αποδεχθούν το σχέδιο ενώ φάνηκε αισιόδοξος ότι θα το στηρίξει ένα «σημαντικό ποσοστό» από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία, ο ΜακΚόνελ απάντησε «σύντομα». Είπε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα σχέδιο τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν περιλαμβάνει αυξήσεις στη φορολογία.

«Χθες [Σαββάτο] έγινε δραματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», είπε σε συνέντευξη του, αν και άλλες πηγές επέμεναν ότι οι συζητήσεις γίνονται πλέον πάνω σε πιο δύσκολα ζητήματα.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ήταν νωρίς την Κυριακή με το άνοιγμα της συνεδρίασης της Γερουσίας ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, Χάρι Ρέιντ. Περισσότερο θετικοί εμφανίστηκαν άλλοι γερουσιαστές που απέκλεισαν τη στάση πληρωμών.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος φέρεται σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του διατεθειμένος να αυξήσει προσωρινά το όριο δανεισμού αν τα μέλη του Κογκρέσου καταλήξουν σε συμφωνία και χρειαστούν λίγο χρόνο για να πείσουν την πλειοψηφία και αν αρθούν τα διαδικαστικά εμπόδια.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι Δημοκρατικοί και οι ανεξάρτητοι που συνήθως τους στηρίζουν κατέχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Αντίθετα οι Ρεπουμπλικάνοι υπερτερούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και τις τελευταίες ημέρες η ομάδα τους εμφανίστηκε διασπασμένη και η πλειοψηφία κάθε άλλο παρά βέβαιη. Τα νομοσχέδια πρέπει να εγκριθούν και από τα δύο σώματα για να ισχύσουν.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες για το διακομματικό σχέδιο, η Γερουσία απέρριψε με 50-49 σχεδίο για την αύξηση του ορίου δανεισμού που είχαν καταθέσει οι Δημοκρατικοί. Αν και αρνητική, η έκβαση της ψηφοφορίας δεν επηρεάζει τις συνομιλίες για μία από κοινού συμφωνία των δύο κομμάτων, υπογραμμίζουν τα αμερικανικά μέσα. Ο ίδιος ο Ρέιντ καταψήφισε το σχέδιο (όταν έγινε εμφανές ότι δεν θα συγκέντρωνε τις απαιτούμενες 60 ψήφους) ώστε να έχει το δικαίωμα να το επαναφέρει με αλλαγές, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, σύμφωνα και με τις προθεσμίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς. Αν και κάποιες διατάξεις παρακάμφθηκαν προσωρινά προς χάρη της ταχύτερης διεκπεραίωσης των διαδικασίων (και με την προϋπόθεση ότι οι νόμοι εγκρίνονται με τις απαιτούμενες πλειοψηφίες) η λύση θα δοθεί κυριολεκτικά με την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας και θα είναι στο γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα για υπογραφή την Τετάρτη.

Πακέτο τριών τρισεκατομμυρίων

Το ABC μετέδωσε ότι η συμφωνία προβλέπει αύξηση του ορίου δανεισμού που θα καλύπτει και το 2012, περικοπές δαπανών πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας και σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει δεύτερο πακέτο περικοπών, επίσης άνω του 1 τρισ. δολαρίων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορεί να αυξήσει το όριο χρέους μέχρι 2,4 τρισ. δολάρια σε δύο φάσεις: η μία άμεσα και η δεύτερη ώς το τέλος του 2011. Κάθε μία απ’ αυτές τις αυξήσεις θα υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου, αλλά σε περίπτωση απόρριψης ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί να ασκήσει βέτο.

Προβλέπεται ακόμα η συνταγματική μεταρρύθμιση για την σύνταξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών αλλά η διαδικασία μέχρι την τελική έγκριση της απαιτεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε ισχύ..

Ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζιν Σπέρλινγκ, ενθάρρυνε εκ νέου το Κογκρέσο να υπάρξει συμφωνία για την άνοδο του ορίου χρέους, χαρακτηρίζοντας την αβεβαιότητα που έχει προκύψει για το χρέος ως «αυτοτραυματισμό» της αμερικανικής οικονομίας με συνέπειες στο ρυθμό ανάπτυξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024