Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην Ουάσινγκτον «σκοτώνουν» τα νομοσχέδια πριν φτάσουν στο Κογκρέσο

Στην Ουάσινγκτον «σκοτώνουν» τα νομοσχέδια πριν φτάσουν στο Κογκρέσο

Για άλλη μία κρίσιμη ψηφοφορία για τον αμερικανικό δανεισμό, επί ενός νομοσχεδίου που και πάλι θεωρείται καταδικασμένο, ετοιμάζεται το Καπιτώλιο: Αυτή τη φορά, η Γερουσία καλείται να ψηφίσει επί του σχεδίου των Δημοκρατικών για την άρση του αδιεξόδου, αλλά φαίνεται πως δεν θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων. Μία ημέρα νωρίτερα, η Βουλή είχε υπερψηφίσει το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών -το οποίο καταψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη Γερουσία- ενώ η Ουάσινγκτον μετρά αντίστροφα για την 2α Αυγούστου και την απειλή της στάσης πληρωμών.

Για άλλη μία κρίσιμη ψηφοφορία για τον αμερικανικό δανεισμό, επί ενός νομοσχεδίου που και πάλι θεωρείται καταδικασμένο, ετοιμάζεται το Καπιτώλιο: Αυτή τη φορά, η Γερουσία καλείται να ψηφίσει επί του σχεδίου των Δημοκρατικών για την άρση του αδιεξόδου, αλλά φαίνεται πως δεν θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Βουλή είχε υπερψηφίσει το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών που κατάρτισε ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπόνερ. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε λίγο αργότερα, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη Γερουσία όταν το «σκότωσαν» οι ψήφοι των εκεί πλειοψηφούντων Δημοκρατικών.

Έτσι, στη Γερουσία θα ψηφιστεί τα ξημερώματα Κυριακής (τοπική ώρα) το σχέδιο που κατάρτισε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Χάρι Ριντ, ο οποίος φιλοδοξούσε αρχικά πως θα έβρισκε την υποστήριξη τουλάχιστον επτά Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών, συγκεντρώνοντας έτσι (και εάν δεν υπήρχαν διαρροές από τους Δημοκρατικούς) την πολυπόθητη πλειοψηφία των 60.

Τα φτερά του όμως κόπηκαν νωρίς: Το απόγευμα του Σαββάτου, 43 Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές υπέγραψαν κοινή επιστολή που απορρίπτει το πακέτο Ριντ ως «νομοσχέδιο που αποτυγχάνει να λύσει το πρόβλημα». Στο σχέδιο είχαν περιληφθεί κάποια στοιχεία από τις προτάσεις που είχε κάνει ο Μιτς ΜακΚόνελ, αρχηγός της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Έτσι, και αυτό το νομοσχέδιο οδεύει μέχρι το βράδυ ολοταχώς προς ναυάγιο -και ενώ η Ουάσινγκτον μετρά αντίστροφα για την 2α Αυγούστου και την απειλή της στάσης πληρωμών. Λίγο αργότερα, η Βουλή «σκότωσε» το σχέδιο Ριντ με τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών, παρά την δήλωση του Λευκού Οίκου λίγο πριν την ψηφοφορία πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα ήταν διατεθειμένος να το υπογράψει.

«Τι θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν; Έχουν κάποια ιδέα; Ας με ενημερώσουν» είπε μετά την είδηση από το βήμα της Γερουσίας ο Χάρι Ριντ. Ο Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ πρότεινε στον Ριντ να αναβάλει για λίγες ώρες την ψηφοφορία στη Γερουσία, μήπως και επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός στις εντατικές διαβουλεύσεις στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπολογίσει πως, εάν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού από τα 14,3 τρισ. δολάρια, στις 2 Αυγούστου η Ουάσινγκτον δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει συνολικά τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών ίσως χρειαστεί λοιπόν άμεσα (κατά προτίμηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, πριν το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων) να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για το ποιες υποχρεώσεις θα επιλέξει πιθανώς να μην καλύψει εάν δεν βρεθεί έγκαιρα λύση. Οι παρατηρητές, όπως αναφέρει το Reuters, θεωρούν πιθανότερο πως η Ουάσινγκτον θα προτιμήσει να παγώσει εσωτερικές δαπάνες παρά την πληρωμή τόκων στους κατόχους ομολόγων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πανικού στις αγορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024