Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην πιο πολυτελή φυλακή του κόσμου θα κρατηθεί ο Νορβηγός τρομοκράτης

Στην πιο πολυτελή φυλακή του κόσμου θα κρατηθεί ο Νορβηγός τρομοκράτης

Στην πολυτελέστερη φυλακή του κόσμου αναμένεται να καταλήξει ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Έτσι χαρακτηρίζεται η φυλακή Χάλντεν στη Νορβηγία, η οποία πάσα πιθανότητα θα φιλοξενήσει τον άνθρωπο που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ με τη ρατσιστική διπλή επίθεση της 22ας Ιουλίου. Ο Μπρέιβικ πρόκειται να ανακριθεί εκ νέου την Παρασκευή από τη νορβηγική αστυνομία εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί του περί εκτεταμένων διασυνδέσεων με πρόσωπα και ομάδες ομοϊδεατών του διεθνώς.

Στην πολυτελέστερη φυλακή του κόσμου αναμένεται να καταλήξει ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Έτσι χαρακτηρίζεται η φυλακή Χάλντεν στη Νορβηγία, η οποία πάσα πιθανότητα θα φιλοξενήσει τον άνθρωπο που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ με τη ρατσιστική διπλή επίθεση της 22ας Ιουλίου.

Ο 32χρονος Άντερς Μπρέιβικ πρόκειται να ανακριθεί εκ νέου την Παρασκευή από τη νορβηγική αστυνομία εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί του περί εκτεταμένων διασυνδέσεων με πρόσωπα και ομάδες ομοϊδεατών του διεθνώς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης η νορβηγική αστυνομία σχετικά με την πορεία των ερευνών δεν έγινε αναφορά στα σημεία, στα οποία θα εστιάσουν οι ανακριτές την Παρασκευή όταν θα έλθουν ξανά ενώπιος ενωπίω με τον Μπρέιβικ.

Ο συνήγορος του 32χρονου έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του θεωρεί τον εαυτό του «σωτήρα» και ότι πάσχει πιθανώς από ψυχική νόσο. Ο Μπρέιβικ έχει παραδεχθεί τις πράξεις του, λέγοντας ότι προσπαθούσε να σώσει το δυτικό κόσμο από το Ισλάμ, αλλά δεν δήλωνε ποινικά ένοχος.

Η νορβηγική αστυνομία διέκοψε, εν τω μεταξύ, επισήμως τις έρευνες για εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στο νησάκι Ουτόγια, όπου 68 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τη δολοφονική μανία του Μπρέιβικ.

Τη σχετική πληροφορία μετέδωσε η τοπική εφημερίδα Drammens Ridende, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις Αρχές.

Η πολυτελέστερη φυλακή του κόσμου

Η φυλακή Χάλντεν, η οποία πιθανότατα θα φιλοξενήσει τον Άντερς Μπρέιβικ όταν έλθει η ώρα, είναι η νεότερη και η πιο ασφαλής της Νορβηγίας. Εγκαινιάστηκε πέρυσι, αφού χτιζόταν επί 10 ολόκληρα χρόνια με κόστος μεγαλύτερο από 17 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να φιλοξενήσει ως και 252 κρατουμένους, υπό συνθήκες που μοιάζουν περισσότερο με αυτές ενός μίνιμαλ πολυτελούς ξενοδοχείου παρά με σωφρονιστικό ίδρυμα.

Κάθε κρατούμενος φιλοξενείται σε μοναχικό κελί με μίνι ψυγείο, τηλεόραση με επίπεδη οθόνη και δικό του μπάνιο. Τα παράθυρα δεν έχουν κάγκελα για να μπαίνει μέσα περισσότερο φως.
Για κάθε 12 με 15 κελιά υπάρχει μια κουζίνα τελευταίας τεχνολογίας με ατσάλινους πάγκους εργασίας, μοντέρνα ντουλάπια, καναπέδες και τραπέζια, που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από τον κατάλογο της ΙΚΕΑ.

Η φυλακή διαθέτει γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και βιβλιοθήκη. Οι κρατούμενοι μπορούν να γυμνάζονται σε ειδικό τοίχο αναρρίχησης και να παρακολουθούν μαθήματα μουσικής.

Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τοι κτίριο Χανς Χένρικ Χόιλουντ έχει δηλώσει ότι στόχος του ήταν να την κάνει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τον έξω κόσμο. «Για να αποφύγω την ιδρυματική αντίληψη, το εξωτερικό δεν είναι από τσιμέντο αλλά από τούβλα, γαλβανισμένο ατσάλι και ξύλο πεύκου, τα κτίρια μοιάζουν να έχουν ‘βγει μέσα από το δάσος» δήλωσε.

Ο αρχιτέκτονας φρόντισε να κρύψει με συστάδες δέντρων τον υψηλό φράκτη που περικλείει τα κτίρια και στρογγύλεψε το πάνω μέρος του φράκτη «για να μην είναι εχθρικός», όπως δηλώνει.

Για να διακοσμήσει τους τοίχους της φυλακής επιστρατεύτηκε ο Νορβηγός καλλιτέχνης Ντολκ -ο επονομαζόμενος και «Μπάνκσι της Νορβηγίας»- ο οποίος ζωγράφισε μια τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει ένα κρατούμενο με ριγέ στολή στη χαρακτηριστική πόζα της ρίψης σφαίρας. Μόνο που αντί για σφαίρα του στίβου έχει μια σιδερένια μπάλα που κρέμεται από την αλυσίδα του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024