Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο κόκκινο η ένταση στο βόρειο Κόσοβο, πυρά κατά της δύναμης του ΝΑΤΟ

Στο κόκκινο η ένταση στο βόρειο Κόσοβο, πυρά κατά της δύναμης του ΝΑΤΟ

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά μελών της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο κοντά στο Γιάρινε στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, λίγη ώρα αφού κουκουλοφόροι πυρπόλησαν συνοριακό φυλάκιο σε κοντινό σημείο τρέποντας σε φυγή τους συνοριοφύλακες. Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη δεν ανέφερε εάν τραυματίστηκαν μέλη της ή εάν ανταπέδωσαν τα πυρά, αλλά διευκρίνισε ότι στέλνει ενισχύσεις στις θέσεις της στα σύνορα. Η εκρυθμη κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα ενώ o OHE δέχθηκε αίτημα της Σερβίας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά μελών της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο κοντά στο Γιάρινε στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου το βράδυ της Τετάρτης, λίγη ώρα αφού κουκουλοφόροι πυρπόλησαν συνοριακό φυλάκιο σε κοντινό σημείο τρέποντας σε φυγή τους συνοριοφύλακες.

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη δεν ανέφερε εάν τραυματίστηκαν μέλη της ή εάν ανταπέδωσαν τα πυρά, αλλά διευκρίνισε ότι στέλνει ενισχύσεις στις θέσεις της στα σύνορα.

Oμάδα δεκάδων Σέρβων, όπως μεταδίδει το Reuters, με καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας λοστούς, ρόπαλα και βόμβες μολότοφ είχε πυρπολήσει νωρίτερα τις εγκαταστάσεις στο συνοριακό πέρασμα του Γιάρινιε αναγκάζοντας τους συνοριοφύλακες να καταφύγουν στο κοντινό φυλάκιο της KFOR.

H έκρυθμη κατάσταση στο Κόσοβο διαμορφώθηκε μετά την επίδειξη ισχύος της Πρίστινας με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων για την ανάληψη του ελέγχου συνοριακών διαβάσεων στις σερβικές περιοχές -κατ’ ουσίαν την πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο.

Οι ειδικές δυνάμεις αποχώρησαν την Τετάρτη από το βόρειο Κόσοβο, ένα 24ωρο μετά την αναταραχή και τις ένοπλες συμπλοκές που οδήγησαν στο θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό πέντε κατοίκων.

Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης, μετά την πυρπόληση του συνοριακού σταθμού, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντις κάλεσε τους Σέρβους του Κοσόβου να απέχουν από τη βία.

«Οι ταραξίες που υποδαυλίζουν τη βία δεν υπερασπίζονται ούτε το λαό ούτε το σερβικό κράτος» ανέφερε, καλώντας τον «λαό να απέχει από τη βία».

Δεκτό σερβικό αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε δεκτό αίτημα του Βελιγραδίου για έκτακτη σύγκλησή του μετά τα βίαια περιστατικά των τελευταίων 247ωρών.

Η Σερβία ζήτησε από τη Γερμανία, που έχει αυτό το μήνα την προεδρία του Συμβουλίου, ανοικτή σύγκληση του οργάνου την Πέμπτη.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν πως η Ρωσία, που (όπως και η Σερβία) δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τάχθηκε υπέρ της έκτακτης συνεδρίασης ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία προτιμούσαν το θέμα να συζητηθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση για την Πρίστινα τον επόμενο μήνα.

Ο συμβιβασμός οδήγησε στην απόφαση για κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτη, όπως ανέφεραν στο Reuters διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές όμως, θα επιτραπεί στη σερβική αντιπροσωπεία να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεγάλη ανατροπή για τη Super League της νέας σεζόν – Ποιος είναι το φαβορί για τον τίτλο…

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πήρε το φετινό πρωτάθλημα, αλλά δεν είναι το φαβορί για το επόμενο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024