Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έφτασε στην Ολλανδία ο τελευταίος καταζητούμενος από το ICTY Γκόραν Χάτζιτς

Έφτασε στην Ολλανδία ο τελευταίος καταζητούμενος από το ICTY Γκόραν Χάτζιτς

Προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Ρότερνταμ το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Γκόραν Χάτζιτς, πρώην αξιωματούχο των Σερβοκροατών στην διάρκεια του πολέμου της Κροατίας (1991-1995), ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

Προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Ρότερνταμ το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Γκόραν Χάτζιτς, πρώην αξιωματούχο των Σερβοκροατών στην διάρκεια του πολέμου της Κροατίας (1991-1995), ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

Ο Χάτζιτς, ο τελευταίος καταζητούμενος του ICTY έφθασε στο Ρότερνταμ λίγο μετά τις 14:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδας), με κυβερνητικό αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει μετά το μεσημέρι από τη Σερβία, αφού ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε την εντολή έκδοσής του στη Χάγη.

Η μεταφορά του Χάτζιτς έγινε μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Το πρωί της Παρασκευής, αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας μετέφερε τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου. Το αεροσκάφος μετά από λίγα λεπτά απογειώθηκε.

Νωρίτερα, οι Αρχές επέτρεψαν στον Γκ.Χάτζιτς να επισκεφθεί την άρρωστη μητέρα του.

Σέρβος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από το ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι με προορισμό το αεροδρόμιο.

«Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους διεξάγονται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και δεν θα επεκταθώ επ’ αυτού, πριν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το δικαστήριο» δήλωσε η ίδια πηγή.

Πληροφορίες που μεταδίδει το Associated Press αναφέρουν ότι το πρωί της Παρασκευής ο Χάτζιτς επισκέφθηκε την άρρωστη ηλικιωμένη μητέρα του.

Την ίδια στιγμή, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι η αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Και στην περίπτωση του Μλάντις είχε συμβεί κάτι ανάλογο: οι αρχές είχαν στείλει οχήματα της αστυνομίας στο αεροδρόμιο, ενώ εκείνος επισκεπτόταν τον τάφο της κόρη του.

Τη εσπευσμένη μεταφορά του Χάτζιτς στην Χάγη επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του Τόμα Φίλα, λέγοντας ότι θα γίνει την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι θα ήταν λογικό να δικαστεί ο
Χάτζιτς στην Κροατία, αφού εκεί διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έχει τον πρώτο λόγο.

Ερωτηθείς εάν η Κροατία θα ζητήσει την έκδοση του Χάτζιτς και εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ο Κροάτης πρόεδρος σημείωσε ότι οι σχετικοί κανόνες του Δικαστηρίου της Χάγης και το συνταγματικό πλαίσιο της Κροατίας το καθιστούν αυτό αδύνατο, καθώς το ICTY έχει προβάδισμα έναντι των κροατικών δικαστικών αρχών.

«Ο Χάτζιτς θα πρέπει απλά να εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία» κατέληξε.

Σέρβοι αξιωματούχοι ασφαλείας συνέλαβαν την Τετάρτη τον Χάτζιτς στην περιοχή Φρούσκα Γκόρα, περίπου 65 χιλιόμετρα βορείως του Βελιγραδίου.

Ο Γκόραν Χάτζιτς, ο οποίος κρυβόταν εδώ και επτά χρόνια, υπήρξε πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα».

Αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους αυτές των διώξεων, της εξόντωσης, των βασανιστηρίων, των απελάσεων και της συμμετοχής σε εγκλήματα που διέπραξαν Σέρβοι στρατιώτες στην Κροατία.

Θεωρείται υπεύθυνος για τη σφαγή σχεδόν 300 ανδρών στο Βούκοβαρ το 1991 από Σερβοκροάτες στρατιώτες και για την απέλαση περίπου 20.000 ανθρώπων από την πόλη.

«Πιο κοντά στην ένταξη η Σερβία»

Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), η Σερβία έχει έρθει εγγύτερα στην απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, ωστόσο θα πρέπει να δεσμευτεί και για άλλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κόσοβο, προτού λάβει το «πράσινο φως» δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.

«Νομίζω πως η σύλληψη (του Γκόραν Χάτζιτς) είναι σπουδαίο νέο και επίσης νομίζω πως αυτό που είναι πραγματικά εξαιρετικό είναι το ότι οι Σέρβοι εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους» δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη».

Ο ίδιος σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το ICTY για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, το βασικό ανεπίλυτο ζήτημα που απομένει είναι οι σχέσεις του Βελιγραδίου με την Πρίστινα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024