Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκκένωση πόλης στη Βουλγαρία λόγω διαρροής τοξικού αερίου

Εκκένωση πόλης στη Βουλγαρία λόγω διαρροής τοξικού αερίου

Τοξικό νέφος κάλυψε την πόλη Ντέμπελετς της κεντρικής Βουλγαρίας, 230 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας, μετά τη διαρροή τεσσάρων τόνων στυρενίου από βυτιοφόρο που ανετράπη. Οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση της πόλης και ήδη έxουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι. Η περιοχή γύρω από τον τόπο του ατυχήματος αποκλείστηκε σε ακτίνα 200 μέτρων, ενώ διεξάγονται συνεχείς μετρήσεις για να διαπιστωθούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το στυρένιο είναι επικίνδυνη χημική ουσία.

Τοξικό νέφος κάλυψε την πόλη Ντέμπελετς της κεντρικής Βουλγαρίας, 230 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας, μετά τη διαρροή τεσσάρων τόνων στυρενίου από βυτιοφόρο που ανετράπη. Οι δημοτικές Αρχές διέταξαν την εκκένωση της πόλης και ήδη έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι. Η περιοχή γύρω από τον τόπο του ατυχήματος αποκλείστηκε σε ακτίνα 200 μέτρων, ενώ διεξάγονται συνεχείς μετρήσεις για να διαπιστωθούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το στυρένιο, χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών, θεωρείται επικίνδυνο κυρίως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα. Τον περασμένο μήνα το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το στυρένιο στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών.

Η διαρροή προκλήθηκε από την ανατροπή τουρκικού βυτιοφόρου, που μετέφερε συνολικά 20 τόνους στυρενίου και είχε προορισμό τη Ρουμανία. Το ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα. Ένα τοξικό νέφος κάλυψε την περιοχή, στην οποία η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει σήμερα τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο περιφερειακός διοικητής διέταξε την πλήρη εκκένωση της πόλης Ντέμπελετς. Από τα 04:00 έως τις 08:00 το πρωί είχαν απομακρυνθεί με λεωφορεία 350 άτομα. Στα λεωφορεία επιβιβάστηκαν αρχικά 51 παιδιά από ένα ίδρυμα φροντίδας παιδιών και απομακρύνθηκαν επίσης 20 βρέφη.

Έως το μεσημέρι είχαν απομακρυνθεί 2.000 άτομα από την των 4.500 κατοίκων.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ντιμίταρ Ντιμίτροφ, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA ότι οι κάτοικοι δεν έχουν πανικοβληθεί και ότι ορισμένοι αρνούνται να απομακρυνθούν.

Η περιοχή γύρω από τον τόπο του ατυχήματος έχει αποκλειστεί σε περίμετρο 150-200 μέτρων.

Οι αρμόδιες αρχές με τρία φορτηγά της πυροσβεστικής, ένα όχημα της υπηρεσίας επείγουσας διάσωσης και ένα όχημα για την προστασία από χημικά, προσπαθούν να αποτρέψουν έκρηξη του εύφλεκτου υγρού να μετριάσουν τις συνέπειες.

Επίσης διεξάγονται συνεχείς μετρήσεις για να διαπιστωθούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι κάτοικοι θα επιστρέψουν μόνον με την απομάκρυνση του τοξικού υλικού, τη μεταφορά του σε άλλο βυτιοφόρο και αφού καθαριστεί η περιοχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024