Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Συλλογική απόφαση» το κλείσιμο της News of the World λέει ο Μέρντοχ

«Συλλογική απόφαση» το κλείσιμο της News of the World λέει ο Μέρντοχ

Με τη λακωνική αναφορά ότι η απόφαση για το κλείσιμο της News of the World ήταν «συλλογική», σχολίασε το Σάββατο ο επικεφαλής της News Corp Ρούπερτ Μέρντοχ το «λουκέτο» στη βρετανική ταμπλόιντ. Επανερχόμενος λίγο αργότερα, στήριξε απόλυτα την τότε διευθύντρια Ρεμπέκα Μπρουκς. Την Κυριακή, την ίδια ημέρα που θα εκδοθεί το τελευταίο φύλλο, ο Μέρντοχ θα ταξιδέψει στο Λονδίνο. Αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων, αναπάντητα ερωτήματα για πολλούς από τους εμπλεκόμενους άμεσα και έμμεσα, έρευνα αναγγέλλει η κυβέρνηση.

Με τη λακωνική αναφορά ότι η απόφαση για το κλείσιμο της News of the World ήταν «συλλογική», σχολίασε το Σάββατο ο επικεφαλής της News Corp Ρούπερτ Μέρντοχ το «λουκέτο» στη βρετανική ταμπλόιντ.

Επανερχόμενος λίγο αργότερα από το Αϊντάχο των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε συνέδριο για τα μέσα ενημέρωσης, και σε ερώτηση αν η Ρεμπέκα Μπρουκς, διευθύντρια της εφημερίδας κατά την περίοδο όπου σημειώνονταν οι υποκλοπές έχει τη στήριξή του, ήταν εξίσου σαφής και λακωνικός: «Απόλυτα».

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ θα μεταβεί στο Λονδίνο τη Κυριακή, σε προγραμματισμένη επίσκεψη που συμπίπτει με το κλείσιμο της News of the World, της πρώτης εφημερίδας που εξαγόρασε στη Βρετανία το 1969.

Οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στα τηλέφωνα χιλιάδων κατά την Αστυνομία ανθρώπων που κατά καιρούς παρακολουθούσε η εφημερίδα –από διασημότητες, πρόσωπα κοντά στη βασιλική οικογένεια, οικογένειες θυμάτων εγκλημάτων ή θυμάτων του Αφγανιστάν– προκάλεσαν πρωτοφανή θύελλα διαμαρτυριών στη Βρετανία.

Μπροστά στην κατακραυγή και από τον πολιτικό κόσμο αλλά και την πρόθεση μεγάλων διαφημιζόμενων να αποσυρθούν οριστικά από την εφημερίδα, η μητρική εταιρεία αποφάσισε να κλείσει η News of the World. Το τελευταίο φύλλο της δεν θα έχει καθόλου διαφήμιση και τα έσοδα του θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Φαίνεται πάντως πως η News Corp έλαβε την απόφαση για να περισώσει τη μεγάλη συμφωνία για την εξαγορά του BSkyB ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών. Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι η απόφαση για το τηλεοπτικό δίκτυο θα καθυστερήσει.

Συνεχίζονται οι έρευνες, ερωτήματα για στελέχη

Την Παρασκευή η βρετανική Αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, τον Άντι Κόουλσον, πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας και στενό συνεργάτη τον πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, τον Κλάιβ Γκούντμαν που είχε συλληφθεί και το 2007 και είχε φυλακιστεί και άλλο έναν άνδρα τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Παραταύτα –και αυτό είναι κάτι που προκαλεί έντονο σχολιασμό– η Ρεμπέκα Μπρουκς, διευθύντρια σύνταξης κατά το διάστημα που έγιναν οι υποκλοπές (περίπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας) παραμένει στη θέση της στην News Corp, εκμεταλλευόμενη την καλή σχέση της με τον Μέρντοχ.

Η ίδια, μιλώντας στους συντάκτες την Παρασκευή, άφησε να εννοηθεί ότι θα έρθουν πολλά στοιχεία στο φως και θα γίνει σαφές τι έφταιξε και ποιος είναι υπεύθυνος. Αρνείται πάντως ότι τα γεγονότα συνέβησαν εν γνώσει της.

Μέσα στο δικαστικά και πολιτικά πυκνό κλίμα των ημερών, είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι το βρετανικό τμήμα της News Corp διέψευσε επίσημα ότι στελέχη της καταστρέφουν στοιχεία που τυχόν θα τους ενοχοποιούσαν ή θα τους επιβάρυναν. Ο Guardian είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι έχουν διαγραφεί εκατομμύρια e-mail από το αρχείο.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον, έμμεσα εμπλεκόμενος και αυτός λόγω της συνεργασίας του με τον Κόουλσον και της φιλικής του σχέσης με την Μπρουκς, ζήτησε την παραίτησή της.

Έρευνα από δικαστή ζήτησε και η αντιπολίτευση, επισημαίνοντας τα δημοσιεύματα για την καταστροφή στοιχείων, ώστε να μην χαθεί χρόνος μαζί με τα στοιχεία.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, ο διευθυντής σύνταξης του Guardian επισήμανε ότι «είδαμε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ουσιαστικά να παραδέχονται πως έκαναν τα στραβά μάτια στην κατάχρηση της εξουσίας του Τύπου γιατί θέλουν να κρατήσουν καλές σχέσεις με τον Μέρντοχ».

Αυλαία για την News of the World

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο ετοιμαζόταν πυρετωδώς η τελευταία έκδοση της εφημερίδας μετά από 168 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον βρετανικό Τύπο. «Είναι μία πολύ θλιβερή ημέρα» σχολίασε το Σάββατο ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Κόλιν Μάιλερ.

Καθώς η News of the World ήταν εβδομαδιαίο φύλλο και μάλιστα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, κάτι που προφανώς μεταφράζεται και σε υψηλά έσοδα παρά τις απώλειες των τελευταίων ετών, έντονη είναι η φημολογία ότι η Sun θα κυκλοφορεί πλέον και τις Κυριακές. Ωστόσο ο όμιλος κρατά για την ώρα κλειστά τα χαρτιά του.

Το μέλλον των περίπου 280 δημοσιογράφων είναι και αυτό αβέβαιο. Επισήμως ο όμιλος δηλώνει ότι μπορούν να απορροφηθούν σε άλλα έντυπα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024