Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρή καταστολή και πάλι στη Συρία

Μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρή καταστολή και πάλι στη Συρία

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους της Χάμα στη Συρία, αψηφώντας την καταστολή από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ που απάντησε και πάλι με δολοφονίες πολιτών στη Δαμασκό και παρά τις ανακοινώσεις για συναντήσεις στο πλαίσιο εθνικού διαλόγου. Στη Χάμα βρέθηκαν την Πέμπτη οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας, πυροδοτώντας νέο γύρο επικρίσεων της Δαμασκού σε βάρος της Δύσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους της Χάμα στη Συρία, αψηφώντας την καταστολή από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ που απάντησε και πάλι με δολοφονίες πολιτών στη Δαμασκό και παρά τις ανακοινώσεις για συναντήσεις στο πλαίσιο εθνικού διαλόγου.

Περίπου 200.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά τις προσευχές της Παρασκευής στη Χάμα ανέφεραν κάποιοι ακτιβιστές, αν και το πλήθος τους μπορεί να ήταν σημαντικά μεγαλύτερο και να φτάνει τις 300.000.

Οι διαδηλωτές απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης να αρχίσει διάλογος για την εθνική συνεννόηση από την Κυριακή και παραμένουν σταθεροί στη θέση τους για απομάκρυνση του καθεστώτος.

Στο μεταξύ ακτιβιστές και κάτοικοι είπαν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν την Παρασκευή περισσότερους από 10 διαδηλωτές–αρκετούς στην κεντρική Δαμασκό.

Ακόμη, αναφέρουν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μαάρατ αλ Νουμάαν στην επαρχία Ιντλίμπ και ένας στην κεντρική συνοικία Μιντάν της Δαμασκού.

Κάνουν ακόμα λόγο για σφοδρά πυρά εναντίον διαδηλωτών στην Χομς και στο προάστιο Σάκμπα της Δαμασκού.


Στη Χάμα οι πρέσβεις ΗΠΑ και Γαλλίας

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας βρέθηκαν την Πέμπτη στη Χάμα, πυροδοτώντας νέο γύρο επικρίσεων της Δαμασκού σε βάρος της Δύσης.

Η επίσκεψη έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους, ανέφεραν πηγές από την Ουάσινγκτον και το Παρίσι.

Η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε μάλιστα τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Δαμασκό Ρόμπερτ Φορντ ότι συναντήθηκε με «σαμποτέρ» στην πόλη Χάμα και ότι «υποκίνησε τις διαδηλώσεις» εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο Αμερικανός πρεσβευτής συνάντησε στη Χάμα δολιοφθορείς οι οποίοι έχουν στήσει οδοφράγματα, έχουν διακόψει την οδική κυκλοφορία και εμποδίζουν τους πολίτες να πάνε στις εργασίες τους. Ο πρεσβευτής υποκίνησε τους δολιοφθορείς αυτούς σε βία, σε διαδηλώσεις και στην άρνηση του διαλόγου», ανέφερε σε ανακοινωθέν του το υπουργείο Εσωτερικών.

Προσθέτει δε ότι οι επισκέψεις έγιναν χωρίς άδεια και τις θεωρεί «πράξεις υποκίνησης των παθών».

Γύρω από την πόλη έχουν από μέρες πάρει θέσεις άρματα μάχης. Οι κάτοικοι, αντίθετα, έχουν στήσει οδοφράγματα σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν όπως μπορούν. Η πολιορκούμενη από τον στρατό πόλη μετρά τουλάχιστον 22 κατοίκους νεκρούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024