Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλείνει η News of the World εν μέσω της κατακραυγής για τις υποκλοπές

Κλείνει η News of the World εν μέσω της κατακραυγής για τις υποκλοπές

Η βρετανική εφημερίδα News of the World, που κατηγορείται για εκτεταμένες υποκλοπές σε βάρος πολιτικών και πολιτών, θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο της την Κυριακή μετά από παρουσία 168 ετών, ανακοίνωσε στο προσωπικό ο Τζέιμς Μέρντοχ, γιος του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Ρούπερτ Μέρντοχ. «Συνεργαζόμαστε με την Αστυνομία, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας», είπε στο προσωπικό. Infographic με την εξέλιξη του σκανδάλου.

Η βρετανική ταμπλόιντ News of the World, που κατηγορείται για εκτεταμένες υποκλοπές σε βάρος πολιτικών και πολιτών, θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο της την Κυριακή μετά από παρουσία 168 ετών, ανακοίνωσε στο προσωπικό ο Τζέιμς Μέρντοχ, γιος του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Ρούπερτ Μέρντοχ.

«Δουλειά της εφημερίδας είναι να κρίνει τους άλλους, αλλά απέτυχε όταν ήρθε η ώρα να κρίνουμε τον εαυτό μας», είπε στο προσωπικό ο Μέρντοχ, που είναι και αναπληρωτής διευθυντής του φύλλου.

Τα έσοδα από το τελευταίο φύλλο που δεν θα έχει καθόλου διαφημίσεις, ανακοίνωσε ακόμη, θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Guardian, επικαλούμενοι παράγοντες του χώρου της διαφήμισης τα εκτιμά σε κατά μέσο όρο 660.000 λίρες ανά εβδομάδα (περίπου 735.000 ευρώ)

Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στο φως σε όλη την έκταση του το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που διενεργούσε η εφημερίδα κατά εκατοντάδων προσώπων, καλλιτεχνών, πολιτικών, προσώπων στο στενό κύκλο των μελών της βασιλικής οικογένειας, θυμάτων της τρομοκρατίας αλλά και οικογενειών θυμάτων του πολέμου.

Η Αστυνομία ερευνά 4.000 ονόματα προσώπων που παρακολουθούνταν από την εφημερίδα.

Οι αποκαλύψεις και ειδικά η χιονοστιβάδα την τελευταία εβδομάδα έπληξαν σοβαρότατα την εφημερίδα και αρκετοί διαφημιζόμενοι αποφάσισαν να αποσύρουν επ’αόριστον τις καταχωρίσεις τους από το φύλλο.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να έρθει στο φως κάθε παρανομία και οι υπεύθυνοι για τις παράνομες πράξεις να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τη στάση του λέγοντας ότι δεσμεύεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα περιστατικά στο μέλλον.

Αβέβαιο το μέλλον των εργαζόμενων

Η News of the World κυκλοφορούσε κάθε Κυριακή και είναι η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία μαζί με την Sun, του ίδιου ομίλου, που κυκλοφορεί τις καθημερινές.

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι δούλευαν για την έκδοση, αλλά η εταιρεία δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για την τύχη τους.

Το BBC αναφέρει ότι η εκπρόσωπος της News Corp δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα απολυθούν: «Θα κληθούν να κάνουν αίτηση για άλλες θέσεις στην εταιρεία», είπε. Άγνωστο αν θα κυκλοφορήσει κυριακάτικο φύλλο της Sun.

Παραδοχή των σφαλμάτων από τη διεύθυνση

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση του προς το προσωπικό, ο Τζ.Μέρντοχ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το 2006 η Αστυνομία επικέντρωσε τις έρευνες της σε δύο ρεπόρτερ που αργότερα φυλακίστηκαν.

Τόσο η εφημερίδα όσο και ο μητρικός όμιλος, News Corp, δεν έκαναν έρευνα σε βάθος για «επαναλαμβανόμενες παράνομες πράξεις».

Σαν αποτέλεσμα, συνεχίζει, η εφημερίδα και ο όμιλος διακήρυσσαν από λάθος ότι αυτά τα προβλήματα περιορίζονταν σε ένα δημοσιογράφο. Προσθέτει ότι η εφημερίδα χωρίς να γνωρίζει τα γεγονότα σε όλη τους την έκταση προέβη σε δηλώσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου – «αυτό ήταν λάθος», υπογραμμίζει.

Η εφημερίδα συνεργάζεται πλήρως με την Αστυνομία για τις δύο μεγάλες ανοιχτές έρευνες που διεξάγονται αυτό το διάστημα και έχει παραδεχτεί τις κατηγορίες που τη βαρύνουν στις αστικές υποθέσεις, επισημαίνει τέλος ο κ.Μέρντοχ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024