Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν «βλέπουν» οι Γάλλοι Σοσιαλιστές επάνοδο Στρος-Καν για την προεδρία

Δεν «βλέπουν» οι Γάλλοι Σοσιαλιστές επάνοδο Στρος-Καν για την προεδρία

Το «πλέον αδύναμο» από όλα τα πιθανά σενάρια για το πολιτικό μέλλον του Ντομινίκ Στρος-Καν αποτελεί σύμφωνα με εκπρόσωπο των Γάλλων Σοσιαλιστών η ιδέα της διεκδίκησης της προεδρίας της χώρας. Η κάθοδος στις κάλπες με τον Στρος-Καν θα αποτελούσε αναμφισβήτητα ένα μεγάλο ρίσκο για τους Σοσιαλιστές, πάντως οι νυν υποψήφιοι ούτε ενώνουν, ούτε εμπνέουν το κόμμα όπως ο τέως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, προτού συλληφθεί στη Νέα Υόρκη και περιέλθει το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε κατάσταση σοκ χάνοντας το φαβορί του απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί.

Το «πλέον αδύναμο» από όλα τα πιθανά σενάρια για το πολιτικό μέλλον του Ντομινίκ Στρος-Καν αποτελεί σύμφωνα με εκπρόσωπο των Γάλλων Σοσιαλιστών η ιδέα της διεκδίκησης της προεδρίας της χώρας. Η κάθοδος στις κάλπες με τον Στρος-Καν θα αποτελούσε αναμφισβήτητα ένα τεράστιο ρίσκο για τους Σοσιαλιστές, πάντως οι νυν υποψήφιοι ούτε ενώνουν, ούτε εμπνέουν το κόμμα όπως ο τέως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, προτού συλληφθεί στη Νέα Υόρκη και περιέλθει το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε κατάσταση σοκ χάνοντας το φαβορί του απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί.

Οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία της 32χρονης καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel οδήγησαν την Παρασκευή στην άρση των περιοριστικών όρων σε βάρος του Ντομινίκ Στρος-Καν. Επεστράφη η εγγύηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αλλά όχι και το διαβατήριο του Στρος-Καν (κινείται ελεύθερα μόνο εντός ΗΠΑ), καθώς δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη επίσημα οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση.

Η αιφνίδια τροπή στη δικαστική περιπέτεια του τέως γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναζωπύρωσε τη σεναριολογία -με βουλευτές των Σοσιαλιστών και πρώην συνεργάτες του να καταγγέλλουν πιθανή συνωμοσία με «δάκτυλο» Σαρκοζί-, και πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με την πιθανή επάνοδό του στην πολιτική σκηνή.

Εκπρόσωπος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ιδέα της διεκδίκησης της προεδρίας από τον Ντομινίκ Στρος-Καν αποτελεί το «πλέον αδύναμο» από όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το πολιτικό του μέλλον.

Πάντως, ακόμη και εάν ο Στρος-Καν χάσει την προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας για το χρίσμα των Σοσιαλιστών, η ηγεσία του κόμματος δεν θα μπλοκάρει απαραίτητα μία καθυστερημένη αίτηση, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Η προθεσμία λήγει στις 13 Ιουλίου, πέντε ημέρες πριν από την επόμενη προγραμματισμένη εμφάνιση του Στρος-Καν στο δικαστήριο. Ανώτατα στελέχη των Σοσιαλιστών έχουν δηλώσει, όμως, ότι η προθεσμία μπορεί να παραταθεί.

Οι Γάλλοι εμφανίζονται μοιρασμένοι στο ενδεχόμενο επανόδου του Ντομινίκ Στρος-Καν στην πολιτική. Το 49% τάσσεται υπέρ της επιστροφής –το ποσοστό φθάνει το 60% για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και 65% για τους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών. Αντίθετο δηλώνει το 45% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που διενήργησε η γαλλική Le Parisien μετά την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού.

Ο Στρος-Καν θα ήταν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο ρίσκο για τους Σοσιαλιστές μετά τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα, όμως οι νυν υποψήφιοι για το χρίσμα (Φρανσουά Ολάντ, Μαρτίν Ομπρί) ούτε ενώνουν, ούτε εμπνέουν το κόμμα όπως εκείνος πριν τη σύλληψή του στις 14 Μαΐου με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που καταρρέουν μεν, αλλά έχει προηγηθεί η διαπόμπευσή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024