Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλείνουν με κυβερνητική παρέμβαση τρεις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στη ΠΓΔΜ

Κλείνουν με κυβερνητική παρέμβαση τρεις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στη ΠΓΔΜ

Σε οριστικό κλείσιμο οδηγούνται τρεις αντιπολιτευόμενες ημερήσιες εφημερίδες των Σκοπίων, η «Βρέμε», η «Σπιτς» και η «Κόχα ε Ρε», οι οποίες ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα ο αντιπολιτευόμενος Τύπος καταγγέλλει ενέργειες της κυβέρνησης για το φίμωμα εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.

Σε οριστικό κλείσιμο οδηγούνται τρεις αντιπολιτευόμενες ημερήσιες εφημερίδες των Σκοπίων, η «Βρέμε», η «Σπιτς» και η «Κόχα ε Ρε», οι οποίες ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις.

Όπως ανακοίνωσε η εργοδοσία των τριών αυτών εφημερίδων, το Σάββατο 2 Ιουλίου θα είναι η τελευταία ημέρα κυκλοφορίας τους.

Ο αριθμός των εργαζομένων στις τρεις αυτές εφημερίδες ανέρχεται στους 150.

Η διεύθυνση των τριών εφημερίδων καταγγέλλει την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ως υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε αυτές τις εφημερίδες, μετά την πρόσφατη επιβολή προστίμου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από την υπηρεσία δημοσίων εσόδων της ΠΓΔΜ.

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η «ναυαρχίδα» του ομίλου Ράμκοφσκι, ο τηλεοπτικός σταθμός «Α1», σε βάρος του οποίου επιδικάστηκε πρόστιμο 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ΠΓΔΜ και οι υπεύθυνοι του αναφέρουν ότι είναι αμφίβολη η περαιτέρω λειτουργία του, καθώς αδυνατεί να πληρώσει το πρόστιμο και η υπηρεσία δημοσίων εσόδων δεν δέχεται διακανονισμό.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές της ΠΓΔΜ, μετά από φορολογικούς ελέγχους στα ΜΜΕ του ομίλου του Ράμκοφσκι, κατά τους οποίους, σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επισημαίνεται ότι ο Β.Ράμκοφσκι και ορισμένοι συνεργάτες και μέλη της οικογένειας του συνελήφθησαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2010 και από τότε βρίσκονται υπό κράτηση σε φυλακή των Σκοπίων.

Η δίκη κατά του Ράμκοφσκι και των συνεργατών του ξεκίνησε τον Ιούνιο μήνα σε δικαστήριο των Σκοπίων και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος ο Β. Ράμκοφσκι αρνείται τις κατηγορίες και αναφέρει ότι η δίωξή του έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, λόγω της έντονης κριτικής που ασκεί ο «Α1» και οι τρεις ημερήσιες εφημερίδες του ομίλου στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η δίωξη κατά του Ράμκοφσκι και των ΜΜΕ του ομίλου του στάθηκε αφορμή για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός που οδήγησε την ΠΓΔΜ στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης και στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου από τις οποίες νικητής αναδείχτηκε και πάλι το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι.

Κυβερνητική καταστολή των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ περιγράφεται από αναλυτές στα Σκόπια με τα πλέον μελανά χρώματα.

Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ (κυρίως του ομίλου Ράμκοφσκι) αναφέρουν ότι βρίσκονται αντιμέτωπα με ανυπέρβλητες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, πίσω από τις οποίες, όπως καταγγέλλουν, βρίσκεται η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, με στόχο τη «φίμωση» κάθε ελεύθερης φωνής στη χώρα, ενώ αντίθετα, όπως σημειώνουν, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και καρπώνονται το σύνολο της κρατικής διαφήμισης.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι και οι αρμόδιες δημοσιονομικές και διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η αντιπολιτευόμενη ημερήσια εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» η οποία ανήκει στον γερμανικό όμιλο WAZ. Πριν μερικές ημέρες η εργοδοσία της εφημερίδας ανήγγειλε την απόλυση δέκα δημοσιογράφων, στο πλαίσιο οικονομικών περικοπών, γεγονός που συνάντησε την έντονη αντίδραση του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων με αποτέλεσμα να
πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας.

Ο όμιλος της WAZ έχει ακόμη στην κατοχή του τις δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες των Σκοπίων την «Ντνέβνικ» και τη λαϊκή «Βεστ».

Αναφορικά με τα ΜΜΕ του ομίλου της WAZ στην ΠΓΔΜ χαρακτηριστική είναι η «στροφή» της «Νντέβνικ», που από αντικειμενική και εν μέρει κριτική προς την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι, τους τελευταίους δύο μήνες, μετά και τον διορισμό νέου αρχισυντάκτη, ακολουθεί «φιλοκυβερνητική» γραμμή, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από αυτήν οι περισσότεροι αρθρογράφοι της εφημερίδας.

Τέλος, την παραίτηση τους υπέβαλαν την Παρασκευή όλα τα μέλη του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της Ένωσης Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ζοφερή, όπως την χαρακτηρίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση, κατάσταση που έχει προκληθεί αναφορικά με την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και στα ΜΜΕ της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024