Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε τροχιά σύγκρουσης ο Αχμαντινετζάντ με τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν εν όψει εκλογών

Σε τροχιά σύγκρουσης ο Αχμαντινετζάντ με τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν εν όψει εκλογών

Σχέση «πατέρα - γιου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιράν τη σχέση του με τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Οι συντηρητικοί μουλάδες έσπευσαν να τον αποδοκιμάσουν λέγοντας ότι η σχέση πρέπει να είναι «ανάμεσα σε εκείνον που καθοδηγεί και εκείνον που καθοδηγείται». Οι τόνοι ανεβαίνουν μετά και την παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών, συνεργάτη του Μ.Αχμαντινετζάντ, μετά από πιέσεις και κατηγορίες ότι προσπαθεί να «υπονομεύσει» τον ρόλο των κληρικών του Ιράν.

Σχέση «πατέρα – γιου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιράν τη σχέση του με τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Οι συντηρητικοί μουλάδες έσπευσαν να τον αποδοκιμάσουν λέγοντας ότι η σχέση πρέπει να είναι «ανάμεσα σε εκείνον που καθοδηγεί και εκείνον που καθοδηγείται».

«Τι θα πει ότι αυτή είναι μια σχέση μεταξύ πατέρα και γιου; Αυτά είναι ανοησίες! Αυτή είναι μια παρέκκλιση!» δήλωσε ο Μοζτάμπα Ζολνούρ, αντιπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Από τον περασμένο Απρίλιο, γράφουν οι New York Times, εκτυλίσσεται μια έντονη και δημόσια διαμάχη ανάμεσα σε δύο άνδρες που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ιδεολογικά συγγενείς: τον πρόεδρο και τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ιστοσελίδες που υποστηρίζουν τον πρόεδρο έχουν κλείσει, ενώ αποδοκιμάστηκαν και ορισμένα σημεία της ομιλίας του για την επέτειο του θανάτου του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Τις περισσότερες βολές τις έχει δεχθεί ο Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ, προσωπάρχης του Αχμαντινεζάντ και πρώην διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Κληρονομιάς και Τουρισμού. Τόσο αυτός, όσο και ο Μ.Αχμαντινεζάντ έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν κυβερνητικές συμβάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους πολιτικούς τους στόχους.

Ο Μοχάμεντ Σαρίφ Μαλεκζαντέχ, που διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών πριν από τρεις μόλις ημέρες, εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από φωνές που ανέφεραν ότι ανήκει σε ένα «αποκλίνον ρεύμα» το οποίο προσπαθεί να υπονομεύσει τον ρόλο των κληρικών. Βουλευτές είχαν προειδοποιήσει τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ότι εάν δεν διώξει τον αναπληρωτή υπουργό του, τότε θα αποπεμφθεί ο ίδιος.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου Μαρτίου, όπου θεωρείται πιθανό ότι αρκετοί σύμμαχοι του Ιρανού προέδρου θα αποκλειστούν.

Στα τέλη Μαΐου, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του να ερευνηθούν κατηγορίες ότι η κυβέρνηση Αχμαντινεζάντ εξαγόρασε εκατομμύρια ψήφους στις εκλογές του 2009. Ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει βέβαια και η αντιπολίτευση, αλλά αγνοήθηκαν συστηματικά.

Παρουσιάζοντας μια εικόνα του Ιράν που δεν κυριαρχείται και τόσο από τους μουλάδες, ο Μ.Αχμαντινεζάντ υποστήριξε ότι οι σιίτες μουσουλμάνοι δεν χρειάζονται την εκκλησία στη σχέση τους με τον Κρυμμένο Ιμάμη, τον 12ο στη σειρά των Ιμάμηδων, ο οποίος σύμφωνα με τον Αχμαντινεζάντ θα επιστρέψει σύντομα στη Γη.

Η θέση αυτή δεν αρέσει καθόλου στους μουλάδες, που θεωρούν επικίνδυνη την εμπλοκή του σε θρησκευτικά ζητήματα.

Ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε κάποτε ότι πνευματικός του ηγέτης δεν είναι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, αλλά ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Ταγκί Μεσμπάχ Γιαζντί. Ο τελευταίος όμως δήλωσε τον Μάιο ότι ο πρόεδρος έχει πιθανότατα «μαγευτεί» από τον προσωπάρχη του.

Το σύστημα που εγκαθιδρύθηκε στο Ιράν μετά την επανάσταση του 1979 επιτρέπει την ύπαρξη δύο προέδρων, ενός θρησκευτικού και ενός κοσμικού.

Ο πρώτος, που σήμερα είναι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ελέγχει τον στρατό, το δικαστικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης.

Είναι επίσης ισόβιος, ενώ οι εκλεγμένοι πρόεδροι μπορούν να υπηρετήσουν για οκτώ χρόνια το πολύ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024