Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την αποχώρηση 33.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο Μπ.Ομπάμα

Την αποχώρηση 33.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο Μπ.Ομπάμα

Την αποχώρηση 33.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2012 ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσπάθειάς μας να δώσουμε τέλος σ' αυτόν τον πόλεμο. Οι προκλήσεις που παραμένουν είναι τεράστιες» δήλωσε, αναπτύσσοντας τη στρατηγική των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, ο Ομπάμα ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατιωτών που έστειλε στη χώρα το 2009. Στο έδαφος του Αφγανιστάν θα παραμείνουν μετά το 2012 περί τους 70.000 στρατιώτες. Για «συμβολική πράξη» μιλούν οι Ταλιμπάν, ικανοποιημένος ο Καρζάι. Απομάκρυνση των δυνάμεών της, στα βήματα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε και η Γαλλία.

Την αποχώρηση 33.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2012 ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσπάθειάς μας να δώσουμε τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο. Οι προκλήσεις που παραμένουν είναι τεράστιες» δήλωσε, αναπτύσσοντας τον σχεδιασμό του Λευκού Οίκου για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν ώς το τέλος του 2011 και άλλοι 23.000 έως το τέλος του καλοκαιριού του 2012.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατιωτών που μετέβησαν στη χώρα το 2009. Στο έδαφος του Αφγανιστάν θα παραμείνουν μετά το 2012 περί τους 70.000 στρατιώτες.

Αντιδράσεις

Η απόφαση των ΗΠΑ δεν είναι παρά μια «συμβολική πράξη» και απαιτούνται σοβαρότερα βήματα για «να σταματήσει η μάταιη αιματοχυσία», επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν.

Θεωρούν, δε, ότι η ανακοίνωση αυτή «δεν ικανοποιεί ούτε την διεθνή κοινότητα, αλλά ούτε και τον αφγανικό λαό» και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι έχουν πολλές φορές δημιουργήσει «ψεύτικες ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στη χώρα».

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν για μια ακόμα φορά θέλει να επισημάνει πως η επίλυση της κρίσης στο Αφγανιστάν είναι η πλήρης αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, αμέσως, και όσο αυτό δεν γίνεται ο ένοπλος αγώνας μας θα εντείνεται από μέρα σε μέρα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν.

Από την πλευρά του, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι χαιρέτισε την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα. «Σήμερα χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ» τόνισε ο Καρζάι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ. «Θεωρούμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο για τους ίδιους, όπως και για το Αφγανιστάν, και το στηρίζουμε» πρόσθεσε.

Το διάγγελμα Ομπάμα

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, που διήρκεσε 13 λεπτά, ο Μπ.Ομπάμα έκανε σαφές ότι προέχει η επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, τονίζοντας πως «είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα του οίκου μας».

Ακόμη και μετά από αυτές τις αποχωρήσεις, 70.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο αφγανικό έδαφος έως το φθινόπωρο του 2012. Ο Ομπάμα, που καλείται να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις μελών του Κογκρέσου να λήξει ο πόλεμος, καθώς κοστίζει περισσότερα από 110 δισ. δολάρια το χρόνο, τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις προσπάθειες για πολιτική λύση με τους Ταλιμπάν.

Μήνυμα στο Πακιστάν

Καθώς έχει συμπληρωθεί μία δεκαετία στρατιωτικών επιχειρήσεων, που άρχισαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ενώ, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πλέον σαφές ότι η Αλ Κάιντα «βρίσκεται σε δεινή θέση», η αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Πακιστάν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.

Σύμφωνα με τον Μπ.Ομπάμα, η «δεινή θέση» της Αλ Κάιντα αποδεικνύεται από τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία στο Αμποταμπάντ όπου σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι «ο Μπιν Λάντεν ανησυχούσε ότι η Αλ Κάιντα δεν είναι ικανή να αντικαταστήσει τα ηγετικά στελέχη που χάνουν τη ζωή τους και για το γεγονός ότι (η οργάνωση) δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει την Αμερική ως ένα έθνος που μάχεται εναντίον του Ισλάμ κι έτσι να κερδίσει ευρεία υποστήριξη» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Πακιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι «καμία άλλη χώρα δεν απειλείται περισσότερο από τους εξτρεμιστές» και πως «αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε τη συμμετοχή του Πακιστάν στην προσπάθεια να επικρατήσει σταθερότητα και ειρήνευση στην περιοχή που έχει πληγεί από τον πόλεμο».

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ζητούν από το Πακιστάν να «τηρήσει τις δεσμεύσεις του» όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να εξαλείψει τα κρησφύγετα των τρομοκρατών στο έδαφός του.

«Θα συνεργαστούμε με την πακιστανική κυβέρνηση για να εξαλείψουμε τον καρκίνο του βίαιου εξτρεμισμού, επιμένοντας στην αναγκαιότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» επισήμανε.

Αποχωρούν και οι Γάλλοι

Στη «σταδιακή απομάκρυνση» των δυνάμεών της από το Αφγανιστάν, «σε αναλογία και με παρόμοιο χρονοδιάγραμμα με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων», προχωρά και η Γαλλία.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, που εκδόθηκε λίγο μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, αναφέρεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί «για να συζητήσουν την κοινή τους δέσμευση στο Αφγανιστάν».

Ο Νικολά Σαρκοζί «υπογράμμισε ότι η Γαλλία συμφωνεί με τις αναλύσεις και τους στόχους των ΗΠΑ και πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση του πρόεδρου Ομπάμα».

Μετά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει την δέσμευσή της με τους συμμάχους της ότι θα παραμείνει στο πλευρό του αφγανικού λαού ώστε να ολοκληρώσει την διαδικασία μετάβασης.

«Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Γαλλία θα προχωρήσει σε μια σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, σε αναλογία και με ένα χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της και με τις αφγανικές αρχές» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σήμερα, στο Αφγανιστάν υπηρετούν 4.000 Γάλλοι στρατιώτες.

Η αντίδραση του Λονδίνου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «συμφωνεί απολύτως» με τον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά στη διατήρηση μίας «συνεχούς πίεσης» στους Αφγανούς αντάρτες παρά τη μείωση των ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ τονίζει πως οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία λίγες ώρες πριν το διάγγελμα Ομπάμα για την «αρχή» του τέλους του πολέμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις και τις «συνέπειες στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών ενισχύσεων» που εστάλησαν στο Αφγανιστάν πριν 18 μήνες.

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με τις εκτιμήσεις του προέδρου σχετικά με τις προόδους που έχουν σημειωθεί στον τομέα της μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια» αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν ότι η πρόοδος στην μεταβίβαση (της ευθύνης για την ασφάλεια) θα επιτρέψει να ασκηθούν συνεχείς πιέσεις στους αντάρτες, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει μία σταδιακή μείωση των δυνάμεων της ISAF».

Έως το 2014 οι Αυστραλοί


Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε, από την πλευρά της, πως τα αυστραλιανά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι το 2014, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν υπηρετούν 1.500 Αυστραλοί στρατιώτες.

«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με ενημέρωσε πως οι 1.500 Αυστραλοί στρατιώτες θα συνεχίσουν την αποστολή τους στην επαρχία Ουρουζγκάν» στο νότιο Αφγανιστάν, επισήμανε η Γκίλαρντ.

«Θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε την ικανότητα του αφγανικού έθνους να εγγυηθεί την δική του ασφάλεια. Θα εργαστούμε ώστε να εγγυηθούμε την μεταβίβαση της ευθύνης στο θέμα της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις» υπογράμμισε η Αυστραλή πρωθυπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024