Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διεθνή συνωμοσία κατά της Συρίας «βλέπει» πάλι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ

Διεθνή συνωμοσία κατά της Συρίας «βλέπει» πάλι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ

Στη γνωστή σκληροπυρηνική του γραμμή κινήθηκε ο πρόεδρος της Συρίας στη διάρκεια του νέου διαγγέλματός του, ενώπιον φοιτητών. Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ επανέλαβε ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία κατά της χώρας του και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις «εν μέσω σαμποτάζ και χάους». Κάλεσε ωστόσο σε εθνικό διάλογο, ενώ ζήτησε από τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία να επιστρέψουν. Μετά το διάγγελμα οι Σύροι ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «όχι σε διάλογο με δολοφόνους». Επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη γνωστή σκληροπυρηνική του γραμμή κινήθηκε ο πρόεδρος της Συρίας στη διάρκεια του νέου διαγγέλματός του, που ήλθε τη στιγμή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επεκτείνει τις κυρώσεις στη Δαμασκό σε απάντηση για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ επανέλαβε ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία κατά της χώρας του και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις «εν μέσω σαμποτάζ και χάους».

Aναφερόμενος στις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές των τελευταίων εβδομάδων, ο πρόεδρος εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του, αλλά επανάλαβε ότι οι συνωμότες πρέπει να απομονωθούν.

«Αυτά που συμβαίνουν σήμερα δεν έχουν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις, αλλά με βανδαλισμούς. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα. Δεν γίνεται να υπάρξουν αλλαγές μέσω βανδαλισμών» εξήγησε.

Κάλεσε, ωστόσο, σε εθνικό διάλογο για την επιλύση των προβλημάτων της Συρίας. Ανακοίνωσε μάλιστα τη σύσταση δύο επιτροπών με στόχο τις συνταγματικές αλλαγές και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σταδιακά: «Δεν μπορεί μετά από πέντε δεκαετίες να γίνει ένα τεράστιο άλμα στο άγνωστο» είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τέλος τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει μαζικά στην Τουρκία να επιστρέψουν «το συντομότερο δυνατόν» στις κατοικίες τους.

Μετά το διάγγελμα αλ-Άσαντ οι Σύροι βγήκαν στους δρόμους στα περίχωρα της Δαμασκού και σε αρκετές πόλεις, οργισμένοι γιατί δεν εισακούστηκαν οι φωνές τους για σαρωτική πολιτική αλλαγή. «Όχι σε διάλογο με τους δολοφόνους» φώναζαν οι διαδηλωτές σε προάστιο της Δαμασκού.

Οι Σύροι αντιφρονούντες έχουν ήδη σχηματίσει το δικό τους Εθνικό Συμβούλιο ως αντίπαλο δέος στο καθεστώς αλ-Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας αυτής, Τζαμίλ Σαίμπ, διευκρίνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποτελείται από γνωστούς αντιφρονούντες, κυρίως τον Αμπντάλα Τραντ ελ Μουλαχίμ, ο οποίος είναι αλληλέγγυος προς τους Σύρους αντιφρονούντες που πραγματοποίησαν σύνοδο στις αρχές Ιουνίου στην Τουρκία.

Πρόκειται για τους Μαμούν αλ Χόμσι, Σέιχ Χάλεντ αλ Χάλαφ, Χάιτχαμ αλ Μάλεχ, Σουχαίρ αλ Ατάσι και Αρεφ Νταλίλα, οι τρεις τελευταίοι βρίσκονται στην Συρία.

Το διάγγελμα του προέδρου Ασαντ έρχεται την ώρα που η κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία παραμένει τεταμένη.

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασμού χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να εμποδίσουν την έξοδο περισσότερων προσφύγων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, πραγματοποιούνται μαζικές συλλήψεις, στήνονται οδοφράγματα και επιτίθενται σε ανθρώπους που προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες.

Επεκτείνει τις κυρώσεις η ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο στην επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας σε «απάντηση» για τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η τελική απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Λονδίνο: Μεταρρυθμίσεις ή αποχώρηση Ασαντ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε τον Μπασάρ Ασαντ να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας ή «να αποχωρήσει από την εξουσία».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο Συνόδου με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο, ο Χέιγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να στείλει το μήνυμα στα μέλη του καθεστώτος ότι «χάνουν τη νομιμοποίησή τους και ότι ο Ασαντ πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις ή να αποχωρήσει από την εξουσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, που επισήμανε ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει φτάσει στο «σημείο χωρίςεπιστροφή», εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο ο Σύρος ηγέτης θα είναι σε θέση να «γυρίσει σελίδα» μετά την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αρσεναλ – Έβερτον

LIVE: Αρσεναλ - Έβερτον. Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αρσεναλ - Έβερτον για την 38η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από Novasports 3HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024