Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι «Αγανακτισμένοι» επέστρεψαν δυναμικά στο κέντρο της Μαδρίτης

Οι «Αγανακτισμένοι» επέστρεψαν δυναμικά στο κέντρο της Μαδρίτης

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» κατέκλυσαν την Κυριακή την πλατεία με το άγαλμα του Ποσειδώνα στη Μαδρίτη για μία μαζική, ειρηνική συγκέντρωση κόντρα στην ανεργία και τη λιτότητα. Νέοι και ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, έδωσαν δυναμικό «παρών» στην ισπανική πρωτεύουσα, εκδηλώνοντας το θυμό και την απογοήτευσή τους για την ανεργία-ρεκόρ, τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές και τη στάση των πολιτικών. Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, ανάμεσά τους η Βαρκελώνη στο βορρά, η Βαλένθια στα ανατολικά και η Σεβίλλη στο νότο.

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» κατέκλυσαν την Κυριακή την πλατεία με το άγαλμα του Ποσειδώνα στη Μαδρίτη για μία μαζική, ειρηνική συγκέντρωση κόντρα στην ανεργία και τη λιτότητα.

Νέοι και ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, έδωσαν δυναμικό «παρών» στην ισπανική πρωτεύουσα, εκδηλώνοντας το θυμό και την απογοήτευσή τους για την ανεργία-ρεκόρ, τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές και τη στάση των πολιτικών.

Διαδηλώσεις «Αγανακτισμένων» πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ισπανικές πόλεις, ανάμεσά τους η Βαρκελώνη στο βορρά, η Βαλένθια στα ανατολικά και η Σεβίλλη στο νότο.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή, εξαιτίας των επεισοδίων που σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις της Τετάρτης στη Βαρκελώνη.

«Η κρίση δημιουργήθηκε από το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα και πληρώνουμε γι’ αυτό. Οι περικοπές δεν πρέπει να στοχεύουν την εργατική τάξη» λέει ο 58χρονος Αντόνιο Κόρτεθ, καταγγέλλοντας ότι οι Ισπανοί εργαζόμενοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος οικονομικής κρίσης.

Οι διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου στην Ισπανία και εξαπλώθηκαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα, μεγαλώνοντας διαρκώς σε όγκο και παλμό.

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 35.000 Ισπανοί ξεκίνησαν την Κυριακή από έξι σημεία γύρω από τη Μαδρίτη με προορισμό την πλατεία του Ποσειδώνα, κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου. «Ας παρελάσουμε μαζί κατά της κρίσης» έγραφαν μερικά από τα πανό των διαδηλωτών.

Στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, διαδήλωσαν περίπου 50.000 «Αγανακτισμένοι».

Με το σύνθημα «ο δρόμος είναι δικός μας, δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους» η πορεία των διαδηλωτών διέσχισε ήρεμα το κέντρο της Βαρκελώνης, από την Plaza de Catalunya στην Plaza de Palau, κοντά στο περιφερειακό Κοινοβούλιο.

Αυτή η ημέρα σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος των «Αγανακτισμένων», που γεννήθηκε στις 15 Μαΐου αυθόρμητα από μια μικρή διαδήλωση πολιτών.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε περίπου 100 πόλεις της Ισπανίας, στις περιφερειακές πρωτεύουσες αλλά και σε πολλές μικρές πόλεις, όπου το κύμα της κοινωνικής επανάστασης έχει μεταδοθεί εδώ και πέντε εβδομάδες.

Στη Βαλένθια, τρίτη πόλη της Ισπανίας στα ανατολικά, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους, μερικοί με ένα κομμάτι σιλοτέιπ κολλημένο στο στόμα σε ένδειξη φιλειρηνισμού.

Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γρανάδα (νότια), και άλλοι τόσοι στη Μάλαγα (νότια) και το Μπιλμπάο (βορειοδυτικά).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024