Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν επιβεβαιώνει ο Αφγανός πρόεδρος

«Ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν επιβεβαιώνει ο Αφγανός πρόεδρος

Επαφές με τους Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές δυνάμεις και η αφγανική κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, παρέχοντας την πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη πως η Ουάσινγκτον έχει ανοίξει διαύλους με τους ισλαμιστές. Το ενδεχόμενο συμβιβασμών με τους Ταλιμπάν -με τον Χαμίντ Καρζάι να κάνει μάλιστα λόγο συγκεκριμένα για «ειρηνευτικές συνομιλίες»- προκαλεί πάτνως ανησυχίες σε μερίδα Αφγανών, που φοβούνται πως η προσέγγιση με την Καμπούλ μπορεί να ακυρώσει την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί από την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν μετά την εισβολή του 2001.

Επαφές με τους Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές δυνάμεις και η αφγανική κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον ανέφερε το Σάββατο ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, παρέχοντας την πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη πως η Ουάσινγκτον έχει ανοίξει διαύλους με τους ισλαμιστές.

Από την πλευρά της, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά.

Το ενδεχόμενο συμβιβασμών με τους Ταλιμπάν -με τον Χαμίντ Καρζάι να κάνει μάλιστα λόγο συγκεκριμένα για «ειρηνευτικές συνομιλίες»- προκαλεί πάντως ανησυχίες σε μερίδα Αφγανών, που φοβούνται πως η προσέγγιση με την Καμπούλ μπορεί να ακυρώσει την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί από την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν μετά την εισβολή του 2001.

«Γίνονται ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Χαμίντ Καρζάι σε ομιλία του στην αφγανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας πως «σε τέτοιες διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ».

Όσον αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, ο Αφγανός πρόεδρος ανέφερε πως η προσέγγισση μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη ατζέντα αλλά «έχουν εδραιωθεί επαφές».

Οι διπλωματικοί κύκλοι έχουν παραδεχθεί πως τους τελευταίους μήνες γίνονται συνομιλίες, σε προκαταρκτικό μόνο επίπεδο, με τους Ταλιμπάν, αλλά επισήμως οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει ποτέ επαφές με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Το πλησιέστερο που έχει φτάσει ποτέ η Ουάσινκτον στο να παραδεχθεί απόπειρες επαφών με τους Ταλιμπάν ήταν η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στην αρχή του μήνα πως θα μπορούσαν να γίνουν πολιτικές συνομιλίες με τους ισλαμιστές μέχρι το τέλος του έτους, με την προϋπόθεση πως η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα συνέχιζε παράλληλα να προωθεί τις στρατιωτικές θέσεις της στο έδαφος του Αφγανιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024