Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επαφές Λίβυων της ηγετικής ομάδας για την μετά τον Καντάφι εποχή, λέει η Κλίντον

Επαφές Λίβυων της ηγετικής ομάδας για την μετά τον Καντάφι εποχή, λέει η Κλίντον

Σε επαφές με τρίτες χώρες για μία πιθανή μεταφορά εξουσίας βρίσκονται συνεργάτες του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, κάνοντας σαφές με τις δηλώσεις της ότι οι παρασκηνιακές επαφές για την μετά τον Καντάφι εποχή έχουν ήδη αρχίσει στην Τρίπολη. Αποδυναμωμένο το λιβυκό καθεστώς λέει παράλληλα ο επικεφαλής της CIA, ζητά να συνεχιστεί η πίεση μέχρι τέλους.

Σε επαφές για μία πιθανή μεταφορά εξουσίας βρίσκονται συνεργάτες του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η υπουργός εξήγησε από το Αμπου Ντάμπι, όπου συνεδρίασε η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, ότι είναι σε γνώση της «πολυάριθμες και συνεχείς» κινήσεις από ανθρώπους κοντά στον Καντάφι για να διαπραγματευτούν την αποχώρηση του από την εξουσία.

Οι νύξεις έχουν γίνει προς τρίτες χώρες που δεν κατονόμασε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της CIA και επόμενος υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας εκτίμησε ότι το καθεστώς στην Τρίπολη έχει αποδυναμωθεί.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, οι οικονομικές κυρώσεις και η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων «προκαλούν τεράστια πίεση στον Καντάφι» ζητώντας μάλιστα να συνεχιστεί μέχρι να τον εξαναγκάσει σε αποχώρηση.

Πρόσθεσε δε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχει ενισχύσει τη θέση τους τόσο στα ανατολικά όπου είναι η έδρα τους αλλά και στα δυτικά.

Προχώρησε ακόμα και στην εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να διοικήσουν τη χώρα αν κατέρρεε η κυβέρνηση στην Τρίπολη, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Η διεθνής κοινότητα, παρότι δεν αναγνωρίζουν όλες οι χώρες το επαναστατικό Συμβούλιο σαν νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης, έχει δεσμευτεί να βοηθήσει οικονομικά τους εξεγερμένους, κυρίως μέσω της αποδέσμευσης υπέρ τους κεφαλαίων του Καντάφι που έχουν παγώσει.

Οι εξεγερμένοι της Λιβύης χρειάζονται 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τους μισθούς και να διασφαλίσουν τα αποθέματα τροφίμων για τους επόμενους τέσσερις μήνες, διευκρίνισε σχετικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλραχμάν Μοχάμεντ Σάλγκαμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024