Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για το μέλλον της Λιβύης χωρίς τον Μουαμάρ Καντάφι συζητά η Ομάδα Επαφής

Για το μέλλον της Λιβύης χωρίς τον Μουαμάρ Καντάφι συζητά η Ομάδα Επαφής

Για τα γεγονότα στη Λιβύη και για το μέλλον της χώρας χωρίς τον Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία συζητούν την Πέμπτη περισσότεροι από 20 υπουργοί Εξωτερικών και αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στην τρίτη Σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην
πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Ντάμπι. Το ενδεχόμενο να έχει δώσει ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι εντολή για βιασμούς γυναικών εξετάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αρνείται τις κατηγορίες για βασανιστήρια και θανάτους η Λιβύη, κατηγορεί εξεγερμένους και ΝΑΤΟ για εγκλήματα πολέμου.

Για τα γεγονότα στη Λιβύη και για το μέλλον της χώρας χωρίς τον Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία συζητούν την Πέμπτη περισσότεροι από 20 υπουργοί Εξωτερικών και αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στην τρίτη Σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην
πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Ντάμπι.

Η Ομάδα Επαφής αναμένεται, μάλιστα, να ενισχύσει χρηματικά τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη.

Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, μιλώντας στην Σύνοδο, ανακοίνωσε ότι θα δώσει στους αντικαθεστωτικούς 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και καύσιμα, με εγγύηση «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία Λίβυων αξιωματούχων.

Η Ομάδα Επαφής συγκροτήθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο και συμμετέχουν χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, η Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει το ενδεχόμενο ο ίδιος ο Καντάφι να έχει διατάξει βιασμούς στη χώρα του.

Ο εισαγγελέας, Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι συλλέγει πληροφορίες για βιασμούς και δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Λίβυος ηγέτης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους βιασμούς γυναικών σαν όπλο τρομοκράτησης, στην προσπάθειά του να χειραγωγήσει το λαό.

Αρνείται τις κατηγορίες για βασανιστήρια και θανάτους η Λιβύη, κατηγορεί εξεγερμένους και ΝΑΤΟ για εγκλήματα πολέμου.

Αξιωματούχος του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων αντιμετωπίζουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «ειδεχθή εγκλήματα».

Κατηγόρησε, μάλιστα, και το ΝΑΤΟ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ απέρριψε έκθεση του ΟΗΕ που κάνει αναφορά σε βασανιστήρια, απαγωγές και φόνους από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι.

Παράλληλα, δυνάμεις του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές σε κυβερνητικούς στόχους στην Τρίπολη.

Συνολικά 14 αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν στην πόλη Μιζουράτα, καθώς προσπαθούν να απωθήσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι πάνω από 20 τραυματίστηκαν, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις απάντησαν με βαριά πυρά.

Νωρίτερα, ξέσπασε φωτιά στο ξενοδοχείο στο οποίο έχουν καταλύσει ξένοι δημοσιογράφοι, στην Τρίπολη.

Περίπου 100 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι, μεταφέρθηκαν στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων μετά την εκδήλωση της φωτιάς. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και η φωτιά σβήστηκε περίπου μια ώρα μετά την εκδήλωσή της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κλοπ: «Θα είναι μεγάλο το διάλειμμα, ίσως και να τελείωσε»

Ο Γιούργκεν Κλοπ τόνισε ότι δεν θα προπονήσει ξανά ομάδα της Premier League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024