Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαζική συμμετοχή των Σύρων στις κηδείες των θυμάτων της Παρασκευής

Μαζική συμμετοχή των Σύρων στις κηδείες των θυμάτων της Παρασκευής

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στις κηδείες δεκάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας στη Χάμα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Όπως ανέφεραν Σύροι ακτιβιστές, τουλάχιστον 60 άνθρωποι δολοφονήθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Χάμα.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στις κηδείες δεκάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας στη Χάμα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ανέφεραν Σύροι ακτιβιστές.

Δύο κάτοικοι της πόλης έκαναν λόγο για 150.000 ανθρώπους, ενώ επεσήμαναν στο AFP ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απούσες.

Σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντελραχμάν, πρόεδρο του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 60 άνθρωποι δολοφονήθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Χάμα. Άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 70 νεκρούς.

Οι κηδείες έγιναν μετά τις μεσημεριανές προσευχές.

Στην ίδια πόλη, ο πατέρας του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είχε καταστείλει πριν 29 χρόνια μία ένοπλη εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων σκοτώνοντας τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε το Σάββατο στη Δαμασκό και ακόμη δύο στη βορειοδυτική επαρχία Ίντλιμπ.

Επιπλέον, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ραστάν στην κεντρική Συρία, η οποία είναι πολιορκημένη από την προηγούμενη Κυριακή και δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τον συριακό στρατό.

Από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 1250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία ή τον στρατό που επιτίθενται με πραγματικά πυρά κατά των άοπλων και ειρηνικών διαδηλωτών. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται πάντως να είναι μεγαλύτερος.

Εντωμεταξύ, αναφορές ακτιβιστών από τη Συρία επισημαίνουν ότι η σύνδεση στο Ίντερνετ αποκαταστάθηκε το Σάββατο, μία ημέρα μετά τη διακοπή της. Υπενθυμίζεται ότι από τη χώρα έχουν εκδιωχθεί οι ξένοι δημοσιογράφοι.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία της για τη διακοπή λειτουργίας των δικτύων τηλεφωνίας και Ίντερνετ. «Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα, που αποσκοπεί να στερηθούν οι Σύροι του δικαιώματός τους στην ελεύθερη έκφραση, στο συνέρχεσθαι, στο συνεταιρίζεσθαι», είπε η υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024