Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θάνατος από αιμορραγική γαστρεντερίτιδα στη Σουηδία, αυξάνονται τα κρούσματα

Θάνατος από αιμορραγική γαστρεντερίτιδα στη Σουηδία, αυξάνονται τα κρούσματα

Εντείνεται η ανησυχία για την επιδημία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας μετά την καταγραφή ενός ακόμη θανάτου από λοίμωξη που προέρχεται από το βακτήριο Escherichia coli. Γυναίκα ηλικίας περίπου 50 ετών -που είχε προσβληθεί από το μικρόβιο κατά τη διαμονή της στη Γερμανία- απεβίωσε την Τρίτη σε νοσοκομείο κοντά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα εκτός Γερμανίας. Στους 15 πλέον οι θάνατοι από τη γαστρεντερίτιδα, η οποία συνδέεται πιθανώς με την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών ισπανικής προέλευσης.

Εντείνεται η ανησυχία για την επιδημία βακτηριακής γαστρεντερίτιδας μετά την καταγραφή ενός ακόμη θανάτου από λοίμωξη που προέρχεται από το βακτήριο Escherichia coli. Γυναίκα ηλικίας περίπου 50 ετών -που είχε προσβληθεί από το μικρόβιο κατά τη διαμονή της στη Γερμανία- απεβίωσε την Τρίτη σε νοσοκομείο κοντά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα εκτός Γερμανίας -σημειώνεται ότι η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο στις 29 Μαΐου μετά την επιστροφή της από ταξίδι στη Γερμανία, όπου έχουν καταγραφεί όλοι οι υπόλοιποι θάνατοι (14) από τη γαστρεντερίτιδα, η οποία συνδέεται πιθανώς με την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών ισπανικής προέλευσης.

Αν και η ακριβής αιτία του βακτηριδίου δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί, οι γερμανικές αρχές συνιστούν τη διακοπή της κατανάλωσης για τα αγγούρια, τις τομάτες και τις ωμές σαλάτες.

Γερμανοί επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. «Ελπίζουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί, αλλά φοβούμαστε ότι θα αυξηθεί» δήλωσε στο BBC ο επιστήμονας Όλιβερ Γκριβ της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Κλινικής στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, όπου νοσηλεύονται πολλοί από τους ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση αντιδρά για άνευ στοιχείων στοχοποίησή της, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές πότε και πού μολύνθηκαν τα λαχανικά. Στρέφεται κατά των γερμανικών Αρχών για το χειρισμό τους στο ζήτημα, κρίνοντας πως στοχοποιείται χωρίς αποδείξεις η αγροτική παραγωγή της χώρας και απειλώντας πως θα κινηθεί ζητώντας αποζημιώσεις.

Η Ομοσπονδία παραγωγών-εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι «σχεδόν όλη η Ευρώπη» σταμάτησε να αγοράζει ισπανικά φρούτα και λαχανικά, μετά τις υποψίες για τη μετάδοση του βακτηριδίου με την κατανάλωση αγγουριών.

Η Γερμανία συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων (τα περισσότερα καταγράφηκαν στο Αμβούργο). Κρούσματα έχουν αναφερθεί επίσης στη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Πολωνία -σχεδόν όλα αφορούν Γερμανούς τουρίστες ή πολίτες που επέστρεψαν από ταξίδι στη Γερμανία.

Στην Αθήνα, ο ΕΦΕΤ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα λαχανικά από την Ισπανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει την επιδημία «πολύ σοβαρή» και έχει καλέσει τις χώρες να συνεργαστούν για να εντοπίσουν την πηγή της μόλυνσης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνει λόγο για τη χειρότερη επιδημία του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η λοίμωξη προέρχεται από το βακτήριο Escherichia coli, ένα μικρόβιο με πολλά διαφορετικά στελέχη -ορισμένα είναι ακίνδυνα και ζουν κανονικά στο ανθρώπινο έντερο, ενώ άλλα είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα.

Το συγκεκριμένο στέλεχος ονομάζεται STEC και παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται Σίγκα. Προκαλεί γαστρεντερίτιδα με αιμορραγία και μπορεί να οδηγήσει σε «αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο» (HUS), το οποίο δυνητικά προκαλεί σοβαρή νεφρική βλάβη και τελικά θάνατο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024