Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εντός των ημερών περιμένει το ICTY τη μεταφορά του Μλάντιτς στη Χάγη

Εντός των ημερών περιμένει το ICTY τη μεταφορά του Μλάντιτς στη Χάγη

Τη μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη μέσα στην εβδομάδα περιμένει το ειδικό Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΙCTY), όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ICTY Μεχμέτ Γκουνέι. Το περιβάλλον του Μλάντιτς, που βρίσκεται υπό κράτηση στο Βελιγράδι και επικαλείται σοβαρά προβλήματα υγείας για να μην εκδοθεί στη Χάγη, επιμένει ότι ο πρώην στρατηγός δεν έχει καμία σχέση με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, την κυριότερη κατηγορία σε βάρος του. Γερμανός ορίστηκε προεδρεύων στη σύνθεση του δικαστηρίου για την υπόθεση, την οποία συμπληρώνουν ένας Ολλανδός και ένας Νοτιοαφρικανός δικαστικός.

Τη μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη μέσα στην εβδομάδα περιμένει το ειδικό Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΙCTY), όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ICTY Μεχμέτ Γκουνέι. Το περιβάλλον του Μλάντιτς, που βρίσκεται υπό κράτηση στο Βελιγράδι και επικαλείται σοβαρά προβλήματα υγείας για να μην εκδοθεί στη Χάγη, επιμένει ότι ο πρώην στρατηγός δεν έχει καμία σχέση με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, την κυριότερη κατηγορία σε βάρος του.

Ο πρόεδρος του ICTY δήλωσε πως ο Μλάντιτς, ίσως μεταφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ακόμ και τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορος του Μλάντιτς είχε αναφέρει πως θα ασκούσε τη Δευτέρα έφεση κατά της απόφασης της σερβικής Δικαιοσύνης για έκδοση στη Χάγη.

«Κατ’ εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, θα παρουσιαστεί αμέσως στο δικαστή» ανέφερε ο Γκουνέι, ο οποίος είναι αναπληρωτής στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Γκουνέι είπε ότι ο Μλάντιτς θα παραδοθεί στη Χάγη αφού ολοκληρωθούν οι διοικητικές και οικονομικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του.

Ήδη έχει καθοριστεί η σύνθεση της ομάδας των δικαστών που θα αναλάβει την υπόθεση: Προεδρεύων θα είναι ο Γερμανός Κριστόφ Φλούγκε (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στο κρατίδιο του Βερολίνου) και οι άλλοι δύο δικαστές θα είναι ο Ολλανδός Αλφόνς Ορί και ο Νοτιοαφρικανός Μπακόνε Μολότο.

«Δεν έχει σχέση με τη Σρεμπρένιτσα», λέει ο γιος του

Την αθωότητα του Ράτκο Μλάντιτς εξακολουθούν να διατρανώνουν οι συγγενείς του, που απορρίπτουν τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που του προσάπτονται -ιδιαίτερα για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, που θεωρείται η μεγαλύτερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου.

«Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι και εάν συνέβη στη Σρεμπρένιτσα» επανέλαβε την Κυριακή ο γιος του Ντάρκο, υποστηρίζοντας πως είχε δώσει διαταγή «να απομακρυνθούν αρχικά οι τραυματίες, οι γυναίκες και τα παιδιά και στη συνέχεια οι μαχητές». Ό,τι συνέβη «έγινε πίσω από την πλάτη του» είπε ο Ντάρκο Μλάντιτς.

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ υποστηρικτές του πρώην στρατηγού ετοιμάζονταν να διοργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση έκδοσής του έξω από το Κοινοβούλιο στο Βελιγράδι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Νέα σύσκεψη για τον τελικό του Conference - Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οπαδοί του Ολυμπιακού υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 15.000 ενώ οι Ιταλοί δεν θα ξεπεράσουν τις 4.000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024