Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα δείχνει εκατοντάδες βιασμούς από στρατιώτες του Καντάφι στη Λιβύη

Έρευνα δείχνει εκατοντάδες βιασμούς από στρατιώτες του Καντάφι στη Λιβύη

Περισσότερες από 250 γυναίκες ανέφεραν ότι βιάστηκαν από στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη ενώ πολλές χιλιάδες (μεταξύ τους και πολλά παιδιά) είναι όσοι υποφέρουν από μετατραυματικό στρες και ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα σε καταυλισμούς προσφύγων στη χώρα. Με δεδομένες τις κοινωνικές προκαταλήψεις στη χώρα, ο αριθμός των γυναικών που βιάστηκαν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος...

Περισσότερες από 250 γυναίκες ανέφεραν ότι βιάστηκαν από στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη ενώ πολλές χιλιάδες (μεταξύ τους και πολλά παιδιά) είναι όσοι υποφέρουν από μετατραυματικό στρες και ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα σε καταυλισμούς προσφύγων στη χώρα.

Υπολογίζεται –χωρίς να είναι εύκολο να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός– ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι υποφέρουν από μετατραυματικό στρες και άλλα 4.000 παιδιά έχουν ποικίλα ψυχολογικά τραύματα.

Σύμφωνα με το Associated Press που καταγράφει τα πορίσματα της έρευνας της Λίβυας γιατρού Σεχάμ Σεργκέουα, σταδιακά πολλές γυναίκες, μητέρες τραυματισμένων παιδιών, προσέγγισαν τη γιατρό και της αποκάλυψαν ότι βιάστηκαν από στρατιώτες του Καντάφι. Σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιώτες δολοφόνησαν συγγενείς των γυναικών.

Η ψυχιατρική εξέταση έδειξε ότι οι γυναίκες έπασχαν λόγω του βιασμού από ψυχώσεις, παραισθήσεις, κατάθλιψη ή είχαν τάσεις αυτοκτονίας. Καμία δεν ήθελε να μηνύσει τους βιαστές της.

Πολλές γυναίκες δεν είχαν καμία ιατρική φροντίδα μετά το βιασμό τους επισημαίνει η Λίβυα γιατρός.

Τα περιστατικά καταγράφονταν στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας όπου έγιναν μάχες με τους αντικαθεστωτικούς και οι κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούσαν σε ανακαταλήψεις πόλεων.

Ο βιασμός ήταν και εξακολουθεί να είναι μία συνηθισμένη πρακτική τιμωρίας στις εμπόλεμες ζώνες και τιμωρείται ως έγκλημα πολέμου, ειδικά όταν γίνεται συστηματικά.

Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα εκ μέρους των γυναικών στη Λιβύη με δεδομένο το κοινωνικό στίγμα που βαρύνει τη γυναίκα που βιάστηκε.

Στις μουσουλμανικές χώρες οι γυναίκες που βιάστηκαν (σε εμπόλεμη ή ειρηνική περίοδο) είναι κοινωνικά στιγματισμένες και αποκλείονται από τους συγγενείς τους. Πολλές πεθαίνουν αβοήθητες ή εγκαταλείπονται στην έρημο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024