Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο δίκτυο προστασίας του Μλάντιτς στρέφονται οι έρευνες των σερβικών Αρχών

Στο δίκτυο προστασίας του Μλάντιτς στρέφονται οι έρευνες των σερβικών Αρχών

Η Σερβία θα στρέψει τις έρευνες στον εντοπισμό όλων όσοι βοήθησαν τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς να διαφεύγει τη σύλληψη για 16 χρόνια, ανέφερε ο εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου Μπόρις Τάντιτς. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Μλάντιτς δηλώνει ότι ο εντολέας του γνωρίζει ότι θα εκδοθεί στη Χάγη.

Η Σερβία θα στρέψει τις έρευνες στον εντοπισμό όλων όσοι βοήθησαν τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς να διαφεύγει τη σύλληψη για 16 χρόνια, ανέφερε ο εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου Μπόρις Τάντιτς. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Μλάντιτς δηλώνει ότι ο εντολέας του γνωρίζει ότι θα εκδοθεί στη Χάγη.

«Κρύβοντας τον Μλάντιτς, προκάλεσαν ανεπανόρθωτο κακό στη χώρα», είπε και υπογράμμισε ότι είναι «σοβαρό έγκλημα» να κρύβεις ανθρώπους στους οποίους έχει απαγγείλει κατηγορίες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Επιπλέον αξιωματούχος που ασχολείται με την υπόθεση επιβεβαίωσε ανωνύμως ότι η στενή παρακολούθηση ανθρώπων, που ήταν ύποπτοι ότι βοηθούσαν τον καταζητούμενο Μλάντιτς, οδήγησε στη σύλληψη του.

Όπως είπε, οι αξιωματούχοι της ασφάλειας που παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες των υπόπτων για την κάλυψη του Μλάντιτς βρήκαν πριν από μερικές εβδομάδες ποια μέλη της οικογένειάς του τον βοήθησαν να παραμείνει κρυμμένος, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόριτς Τάντιτς δήλωσε σε συνέντευξή του στο France 24 ότι ο Μλάντιτς δεν χρησιμοποιείται ως «ένα αντάλλαγμα» για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. «Κλείσαμε το κεφάλαιο αυτό με τον Ράτκο Μλάντιτς για εμάς τους ίδιους και όχι για να τον χρησιμοποιήσουμε ως ένα κάποιο αντάλλαγμα» σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο εντοπισμός και η έκδοση των καταζητούμενων Σέρβων αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου ήταν ένα από τα βασικότερα αιτήματα της ΕΕ για την προώθηση των ενταξιακών συνομιλιών. Πέρα από αυτό το ζήτημα, που έχει πλέον σε μεγάλο μέρος κλείσει, οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και η Σερβία περιμένει να λάβει το καθεστώς της υπό ένταξη χώρας τον Οκτώβριο.

Ακόμη, σε άλλη συνέντευξη στο BBC, ο κ.Τάντιτς υπογράμμισε ότι όσοι προστάτευαν τον Μλάντιτς θα διωχτούν.

Ανέφερε επίσης ότι η οικογένεια του Μλάντιτς και οι δεκάδες συγγενείς του στη Σερβία και σε γειτονικές χώρες αλλά και άνθρωποι από το κράτος (την αστυνομία ή τον στρατό) συμπεριλαμβάνονται στους προστάτες του καταζητούμενου πρώην στρατιωτικού.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση έκδοσης στη Χάγη, ο δικηγόρος του Μλάντιτς δηλώνει ότι ο εντολέας του γνωρίζει ότι θα εκδοθεί στη Χάγη. Σύμφωνα με τον Μίλος Σάλιτζιτς, ο Μλάντιτς δεν γνωρίζει το πότε θα εκδοθεί στη Χάγη, αλλά «θα ήθελε λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί πριν ταξιδέψει».

Από την πλευρά του, ο γιος του Ράτκο Μλάντιτς, Ντάρκο, δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα ζητήσει από το δικαστήριο να δώσει εντολή για τη διεξαγωγή ιατρικής πραγματογνωμοσύνης για την υγεία και την ψυχική κατάσταση του πατέρα του, εκτιμώντας ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να δικαστεί.

Μετά από δίωρη επίσκεψη στον πατέρα του, που είναι έγκλειστος στα κρατητήρια του ειδικού δικαστηρίου στο Βελιγράδι, ο Ντάρκο Μλάντιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πατέρας του δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται.

«Στόχος της οικογένειας δεν είναι να αναβάλουμε τη μεταφορά του στη Χάγη, αλλά θεωρούμε ότι πριν από αυτή, πρέπει να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση της υγείας του και να υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι ο πατέρας του θα μπορούσε να μεταφερθεί στη στρατιωτική ιατρική ακαδημία του Βελιγραδίου.

Στην ερώτηση ποια είναι η εκτίμησή του για το κατηγορητήριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) o Ντάρκο Μλάντιτς απάντησε: «Η οικογένεια από την αρχή θεωρεί ότι είναι αθώος».

Ο Μλάντιτς συνελήφθη την Πέμπτη σε αγροικία που ανήκε σε έναν ξάδελφό του. Δεν προέβαλε αντίσταση. Αργότερα την ίδια ημέρα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για την απαγγελία του κατηγορητηρίου και την έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι συνήγοροι του Μλάντιτς θα καταθέσουν μέχρι τη Δευτέρα έφεση στην απόφαση για την έκδοση στη Χάγη. Οι δικαστές θα ανακοινώσουν μέσα σε τρεις ημέρες αν θα την αποδεχτούν ή όχι· αν απορριφθεί, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε λίγες μόνο ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024