Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εγκαταλείπει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και η Ελβετία

Εγκαταλείπει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και η Ελβετία

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας αποφάσισε να προχωρήσει στο σταδιακό κλείσιμο των πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους (μετά το 2019) και την αντικατάστασή τους με καθαρές πηγές ενέργειες. Παράλληλα, υιοθετήθηκε πρόταση για αυστηρά stress test σε αντιδραστήρες σε υπάρχουσε και μελλοντικές εγκαταστάσεις.

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας αποφάσισε να προχωρήσει στο σταδιακό κλείσιμο των πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους (μετά το 2019) και την αντικατάστασή τους με καθαρές πηγές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στη χώρα (συνολικά έχουν πέντε μονάδες) θα τεθούν εκτός λειτουργίας από το 2019 ως το 2034, όταν θα φτάνουν στην ηλικία των 50 ετών, χωρίς πάντως να έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Ανάλογες αποφάσεις για σταδικό κλείσιμο των αντιδραστήρων τις επόμενες δεκαετίες έχει λάβει και η Γερμανία.

Όπως εξήγησε η υπουργός Ενέργειας, η Ελβετία θα στραφεί ολοκληρωτικά σε μη-πυρηνικές πηγές ενέργειας, δηλαδή τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τον άνεμο, τον ήλιο και τη βιομάζα. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας.

Παρατάυτα, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν από την κυβέρνηση ταχύτερες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του Συμβουλίου θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το οποίο θα αποφασίσει αν την εγκρίνει ή όχι τον Ιούνιο.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση των κρατών-μελών της ΕΕ που δεν χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια.

Οι χώρες υιοθέτησαν υπουργική διακήρυξη με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου για το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού, χωρίς εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.

Στη συνάντηση υιοθετήθηκε η ελληνική άποψη ότι οι γειτονικές χώρες που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστούν τις ίδιες αυστηρές δοκιμές για υπάρχουσες και για μελλοντικές εγκαταστάσεις.

Εκτός από την Ελλάδα, τη δήλωση υποστήριξαν η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λιχτενστάιν και Λετονία.

* Η επόμενη συνάντηση της ομάδας των χωρών αυτών θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024