Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την υποψηφιότητά της για το ΔΝΤ ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

Την υποψηφιότητά της για το ΔΝΤ ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της για τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη -μία ημέρα πριν από τη σύνοδο της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας. Η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ συγκεντρώνει τη στήριξη χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Κίνας. Απέναντί της βρίσκει τη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότιο Αφρική, οι οποίες αντιδρούν στην παράδοση που θέλει Ευρωπαίο στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, αλλά δεν έχουν προτείνει εναλλακτική υποψηφιότητα.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της για τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη -μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

«Το ότι είμαι Ευρωπαία δεν αποτελεί πλεονέκτημα, αλλά ούτε και μειονέκτημα, όπως και το ότι είμαι Γαλλίδα» ανέφερε η 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην δικηγόρος, δηλώνοντας ενθαρρυμένη από τη στήριξη που έχει λάβει από πολλές χώρες στην κούρσα για τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Πήρα την απόφαση αυτή έπειτα από ώριμη σκέψη και σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας [Νικολά Σαρκοζί] και τον πρωθυπουργό [Φρανσουά Φιγιόν], οι οποίοι με υποστηρίζουν πλήρως σε αυτό το διάβημα» είπε διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να συγκεντρώσει «την ευρύτερη συναίνεση».

«Αν εκλεγώ, θα φέρω στο ταμείο όλη την εμπειρία μου ως δικηγόρου, μάνατζερ, υπουργού και γυναίκας» δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία είναι υπουργός από το 2007. Πριν κατέβει στην πολιτική, πριν από έξι χρόνια, διηύθυνε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα το Σικάγο.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «έχει καθαρή τη συνείδησή της» σχετικά με έρευνα που πιθανώς θα διαταχθεί σχετικά με το ρόλο της σε οικονομικό διακανονισμό με γνωστό Γάλλο επιχειρηματία το 2008.

Η γαλλική Δικαιοσύνη πρόκειται να αποφανθεί στις 10 Ιουνίου εάν θα διατάξει επίσημη έρευνα για το ρόλο της Κριστίν Λαγκάρντ στη διευθέτηση μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, φίλου του Νικολά Σαρκοζί, και κρατικής τράπεζας.

«Ενήργησα προς το συμφέρον του κράτους και με σεβασμό στο νόμο» ανέφερε η Λεγκάρντ ξεκαθαρίζοντας ότι θα διατηρήσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΔΝΤ ακόμη και εάν ξεκινήσει έρευνα.

Η Λαγκάρντ συγκεντρώνει τη στήριξη χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία), των ΗΠΑ και της Κίνας. Απέναντί της βρίσκει τη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότιο Αφρική (αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRIC), οι οποίες αντιδρούν στην παράδοση που θέλει Ευρωπαίο στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, αλλά δεν έχουν προτείνει εναλλακτική υποψηφιότητα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε την Τετάρτη ότι υποστηρίζει «πλήρως» την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θεωρεί ότι τα προσόντα της Λαγκάρντ, καθώς και η προσήλωσή της στην ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, είναι απαραίτητα για να εξασφαλισθεί η αποστολή του ΔΝΤ και η ζωτική συμβολή του στη διεθνή οικονομική σταθερότητα».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν άφησε, επίσης, να εννοηθεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Les Echos ότι στην «παρούσα συγκυρία» η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η καταλληλότερη υποψήφια για να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντά ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη απαιτούν την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης αυτού του θεσμού από ένα πρόσωπο που θα κατανοήσει τα διακυβεύματα της κρίσης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού χρέους σε όλη του την περιπλοκότητα».

Σημειώνει ότι η «η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αναμφίβολα μία προσωπικότητα ειδικού βάρους στη διεθνή σκηνή και η φήμη της έχει περισσότερο ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες από την ικανότητά της στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη και της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των 20».

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Λαγκάρντ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στηρίζει αυτήν την υποψηφιότητα», δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024