Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο σχεδιασμό νέων πυρηνικών υποβρυχίων προχωρά η Βρετανία

Στο σχεδιασμό νέων πυρηνικών υποβρυχίων προχωρά η Βρετανία

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά την πρώτη φάση σχεδιασμού για πυρηνικά υποβρύχια που θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα σκάφη της κλάσης Vanguard, σχεδιασμένα να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους Trident. Ωστόσο, η τελική απόφαση για την κατασκευή του νέου στόλου θα ληφθεί μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά την πρώτη φάση σχεδιασμού για πυρηνικά υποβρύχια που θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα σκάφη της κλάσης Vanguard, σχεδιασμένα να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους Trident.

Η Βρετανία διαθέτει σήμερα τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Vanguard που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους Trident. Τα τέσσερα σκάφη παραδόθηκαν στο Βασιλικό Ναυτικό την περίοδο 1986-1999, ενώ ο πρώτος Trident χρονολογείται στο 1979.

Η ανακοίνωση της Τετάρτης αφορά την προκαταρκτική φάση του σχεδιασμού νέων υποβρυχίων που θα κινούνται με αντιδραστήρες νέας γενιάς.

Ωστόσο, η τελική απόφαση για την κατασκευή του νέου στόλου θα ληφθεί μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2015, δεδομένου ότι το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τους Συντηρητικούς, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το κόστος.

«Ανακοινώνω σήμερα ότι έχουμε εγκρίνει την επένδυση για την αρχική φάση [σχεδιασμού] και έχουμε επιλέξει ένα σχέδιο πυρηνικών υποβρυχίων, τα οποία θα κινούνται με ένα πυρηνικό σύστημα προώθησης νέας γενιάς» ανέφερε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ.

Αυτό «θα επιτρέψει στα υποβρύχιά μας να παράσχουν μια πυρηνική αποτρεπτική ικανότητα ακόμα και μέχρι τη δεκαετία του 2060 αν χρειαστεί» πρόσθεσε.

«Εκτιμούμε ότι το κόστος για την επόμενη φάση των εργασιών θα είναι της τάξης των 3 δισ. λιρών» ανέφερε. Το τελικό κόστος για την αντικατάσταση των τεσσάρων υποβρυχίων εκτιμάται σήμερα στα 20 δισ. λίρες.

Επισήμανε ότι, παρόλο που η Βρετανία στηρίζει τον διεθνή πυρηνικό αφοπλισμό, το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα μια «άμεση πυρηνική απειλή» δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του κόμματός του, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι οι πύραυλοι Trident είναι η «έσχατη ασφαλιστική πολιτική ενάντια σε εκβιασμούς ή επιθέσεις από άλλες χώρες».

Με την απόφαση συμφώνησε και ο σκιώδης υπουργός Άμυνας Τζιμ Μέρφι των Εργατικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024