Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συντηρεί το μυστήριο για την υποψηφιότητά του το 2012 ο Μεντβέντεφ

Συντηρεί το μυστήριο για την υποψηφιότητά του το 2012 ο Μεντβέντεφ

Κρατά κράτησε τα χαρτιά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχετικά με το ένα θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2012 στη διάρκεια της πρώτης εφ' όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στον Τύπο από την έναρξη της προεδρικής του θητείας. Απέναντι σε 800 δημοσιογράφους ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του σύντομα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκάτοχος και μέντορας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει δικαίωμα υποψηφιότητας το 2012 έπειτα από δύο θητείες στο Κρεμλίνο, και φαίνεται πως έχει έρθει ήδη η ρήξη...

Κρατά κράτησε τα χαρτιά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχετικά με το ένα θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2012 στη διάρκεια της πρώτης εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στον Τύπο από την έναρξη της προεδρικής του θητείας. Απέναντι σε 800 δημοσιογράφους ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του σύντομα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκάτοχος και μέντορας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ που του άνοιξε την «πόρτα» για το Κρεμλίνο το 2008, έχει δικαίωμα υποψηφιότητας το 2012 έπειτα από δύο θητείες στην προεδρία. Αμφότεροι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ένας από τους δύο θα θέσει υποψηφιότητα για μία εξαετή θητεία στην προεδρία τον επόμενο Μάρτιο, αλλά με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει κρατούν τους Ρώσους στο σκοτάδι.

Τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικοί παρατηρητές εικάζουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι δυο τους έχουν έλθει σε ρήξη με αφορμή την υποψηφιότητα.

«Αν αποφασίσω να συμμετάσχω στις προεδρικές εκλογές, θα το ανακοινώσω και δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ» είπε ο Μεντβέντεφ στη συνέντευξη που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από δίκτυα εθνικής εμβέλειας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 1999 ως το 2008 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον Μεντβέντεφ. Η πλειονότητα των Ρώσων εξακολουθεί να θεωρεί τον Πούτιν αδιαφιλονίκητο ηγέτη της χώρας.

Ερωτηθείς για τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ρώσος πρωθυπουργός έχουν κοινό τρόπο σκέψης, παρόλο που δεν συμφωνούν σε όλα. «Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε κοινό τρόπο σκέψης και κοντινή στρατηγική, αλλιώς η πολιτική μας συνεργασία θα είχε διαλυθεί» ανέφερε.

Και μετά ήλθαν τα… καρφιά. Ο Μεντβέντεφ παρουσιάζει εαυτόν ως εναλλακτική επιλογή έναντι του 58χρονου πρώην κατασκόπου της KGB και οι δύο πολιτικοί έχουν συγκρουστεί στη διάρκεια δημοσίων εμφανίσεών τους που παραπέμπουν σε προεκλογική εκστρατεία, πυροδοτώντας τις εικασίες ότι ο Μεντβέντεφ θα επιδιώξει να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία ή ότι σχεδιάζει να αποπέμψει την κυβέρνηση Πούτιν.

Ο Μεντβέντεφ δεν σχολίασε άμεσα τις φήμες, είπε όμως, με μία έμμεση αναφορά προς τον Πούτιν, ότι «κανένας δεν αναλαμβάνει την εξουσία για πάντα. Οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν τέτοιες αυταπάτες συνήθως έχουν κακή κατάληξη. Τόνισε, επίσης, πως η Ρωσία μπορεί να εκσυγχρονιστεί γρηγορότερα απ’ ότι νομίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει δώσει συνεντεύξεις Τύπου στο παρελθόν, αυτή είναι όμως η πρώτη φορά που μίλησε εφ’ όλης της ύλης με τους δημοσιογράφους στο μοτίβο που είχε εγκαινιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν τα χρόνια της προεδρίας του. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου εκτιμάται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 800 δημοσιογράφοι, αναφέρει το BBC.

Ο Μεντβέντεφ αναμενόταν, όπως παρατηρεί το Reuters, ότι θα χρησιμοποιούσε την τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου ως έναν τρόπο για να δείξει ότι δεν είναι μαριονέτα του Πούτιν, αλλά ένας ικανός υποψήφιος για την προεδρία. Τόσο ο Πούτιν, όσο και ο Μεντβέντεφ, υποστηρίζονται από το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, το οποίο μονοπωλεί τη ρωσική πολιτική σκηνή.

Προειδοποιήσεις για τη START

k Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάγκη συνεργασίας στην αντιπυραυλική άμυνα. Ελλείψει συμφωνίας δήλωσε ότι η Μόσχα θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό με την Ουάσινγκτον.

«Αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό σενάριο. Θα ήταν σενάριο που θα μας γύριζε πίσω στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε.

Μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης το Φεβρουάριο έχουν ανακύψει νέες διαφορές, κυρίως εξαιτίας της αμερικανικής ανακοίνωσης ότι θα εγκαταστήσει ραντάρ αναχαίτισης πυραύλων σε μία πρώην σοβιετική βάση στη Ρουμανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024