Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντάλματα σύλληψης για τον Καντάφι και τον γιο του ζήτησε ο εισαγγελέας του ICC

Εντάλματα σύλληψης για τον Καντάφι και τον γιο του ζήτησε ο εισαγγελέας του ICC

Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, τον γιο του Σαΐφ αλ-Ισλάμ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Λουίς Μορένο Οκάμπο. Η Ιταλία αναφέρει την ίδια στιγμή ότι μέλη του στενού κύκλου του Καντάφι αναζητούν μία «έξοδο» για τον συνταγματάρχη, ενώ η Ρωσία ανακοινώνει ότι απεσταλμένοι από την Τρίπολη φθάνουν την Τρίτη στη Μόσχα.

Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, τον γιο του Σάιφ αλ Ισλάμ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Λουίς Μορένο Οκάμπο.

Η Ιταλία αναφέρει την ίδια στιγμή ότι μέλη του στενού κύκλου του Καντάφι αναζητούν μία «έξοδο» για τον συνταγματάρχη, ενώ η Ρωσία ανακοινώνει ότι απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης από την Τρίπολη φθάνουν την Τρίτη στη Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε συναντήσεις στη Μόσχα με εκπροσώπους τόσο της λιβυκής κυβέρνησης, όσο και των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Ανέφερε ότι απεσταλμένοι των εξεγερμένων επρόκειτο να μεταβούν στη Μόσχα την Τετάρτη, αλλά ανέβαλαν την επίσκεψη για «τεχνικούς λόγους», και η Μόσχα ελπίζει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης

«Η Εισαγγελία συνέλεξε στοιχεία για τις εντολές που εξέδωσε ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι, στοιχεία ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ οργάνωσε τη στρατολόγηση μισθοφόρων και στοιχεία για τη συμμετοχή του αλ Σενούσι στις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών» δήλωσε ο Μορένο Οκάμπο σε συνέντευξη Τύπου.

Επεσήμανε ότι το γραφείο του εισαγγελέα έχει στοιχεία ότι οι τρεις αυτοί άνδρες συνεδρίαζαν για να σχεδιάσουν τις επιχειρήσεις και ότι ο Μ.Καντάφι χρησιμοποίησε «την απόλυτη εξουσία του για να διαπράξει εγκλήματα στη Λιβύη».

Ο γενικός εισαγγελέας του ICC δηλώνει ότι υπάρχουν αποδείξεις πως οι λιβυκές δυνάμεις διεξήγαγαν «εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις» κατά πολιτών μετά την έναρξη της αντικαθεστωτικής εξέγερσης στη Λιβύη στις 15 Φεβρουαρίου.

Η λιβυκή κυβέρνηση έχει ήδη αμφισβητήσει την απόφαση, λέγοντας ότι οι πρακτικές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι αμφιλεγόμενες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χαλίντ Καΐμ δηλώνει ότι το δικαστήριο είναι ένα «κατασκεύασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχεδιάστηκε για Αφρικανούς πολιτικούς και ηγέτες».

Η Λιβύη δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου -όπως και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες- και θα αγνοήσει οποιαδήποτε απόφαση, σημείωσε ο Λίβυος αξιωματούχος.

Έχοντας εξετάσει περισσότερα από 1.200 έγγραφα και 50 συνεντεύξεις με μάρτυρες, ο Λουίς Μορένο Οκάμπο πρόκειται να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης με την κατηγορία της διάπραξης δύο μορφών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας -φόνων και διώξεων.

Φρατίνι: «Οι ώρες του καθεστώτος είναι μετρημένες»

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι ώρες του καθεστώτος [της Λιβύης] είναι μετρημένες», υποστηρίζοντας πως έχει πληροφορίες ότι ένα μέλος του στενού κύκλου του Καντάφι αναζητεί μια «έξοδο» για το συνταγματάρχη.

«Οι ώρες του καθεστώτος είναι μετρημένες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού Canale 5, και πρόσθεσε: «δεν είναι κάτι που νομίζουμε μόνον εμείς».

Το επιβεβαιώνουν, υποστήριξε, «μηνύματα που φθάνουν από το στενό κύκλο του καθεστώτος». «Ορισμένα μέλη του κύκλου του Καντάφι έχουν μιλήσει υπό την κάλυψη [της ανωνυμίας] κι έχουν αρχίσει να λένε ότι ο Καντάφι αναζητεί έναν τρόπο για να φύγει με αξιοπρέπεια» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Φρατίνι, ο κύκλος του Καντάφι αναζητεί «έναν προσήκοντα τρόπο για να αποσυρθεί και να εξαφανιστεί για πάντα από την πολιτική σκηνή».

«Συνεργαζόμαστε με τον ΟΗΕ για να βρούμε έναν τρόπο πολιτικής εξόδου μέσω του οποίου ο δικτάτορας και η οικογένειά του θα αποχωρήσουν» συνέχισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε ότι στόχος στη Λιβύη είναι «ο άμεσος σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης», που «δε θα είναι μόνο μια κυβέρνηση της Βεγγάζης, αλλά ολόκληρης της Λιβύης».

Όσον αφορά τις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων από την Υποσαχάρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες διαμέσου των ακτών της Λιβύης, ο Φρατίνι είπε πως η Ρώμη έλαβε διαβεβαιώσεις από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, όργανο των εξεγερμένων, ότι θα σταματήσουν όταν αυτό αναλάβει την εξουσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024