Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν ενισχύει την αμοιβαία καχυποψία ΗΠΑ και Πακιστάν

H επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν ενισχύει την αμοιβαία καχυποψία ΗΠΑ και Πακιστάν

Αντιφατικές είναι οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων για το αν η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ή εν γνώση άλλης χώρας (ιδίως του Πακιστάν). Σε κάθε περίπτωση το γεγονός βάζει σε νέα φάση τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο συμμάχων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σχέσεις που ήδη δοκιμάζονταν από την αμοιβαία καχυποψία για τις κινήσεις τους.

Αντιφατικές είναι οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων για το αν η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ή εν γνώση άλλης χώρας (ιδίως του Πακιστάν).

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός βάζει σε νέα φάση τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο συμμάχων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σχέσεις που ήδη δοκιμάζονταν από την αμοιβαία καχυποψία για τις κινήσεις τους.

Σε δηλώσεις του ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ανωνύμως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πακιστανικές Αρχές γνώριζαν πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν.

Ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει άλλες χώρες για την επιχείρηση που τελικά πραγματοποίησαν στο Αμποταμπάντ: «ήταν μία μονομερής επιχείρηση» είπε Αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα.

Αντιθέτως η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι το Πακιστάν βοήθησε να φτάσουν οι ΗΠΑ στην κατοικία όπου βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν.

Η υπουργός ευχαρίστησε το Πακιστάν «για τη βοήθεια στις προσπάθειές μας να εξαρθρωθεί η Αλ Κάιντα».

Στην πραγματικότητα η συνεργασία με το Πακιστάν μας οδήγησε στο συγκρότημα κατοικιών όπου κρυβόταν, τόνισε.

Βαρύ πλήγμα αλλά όχι μοιραίο για την Αλ Κάιντα ήταν ο θάνατος του αρχηγού της ανέφερε αργότερα τη Δευτέρα ο Τζον Μπρέναν, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για τα αντιτρομοκρατικά ζητήματα.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο, όπως είπε, να μην είχε ο Μπιν Λάντεν κάποιο δίκτυο υποστήριξης μέσα στο Πακιστάν, απέφυγε όμως να σχολιάσει αν η βοήθεια ήταν και από τις επίσημες Αρχές, φυσικά με υπόγειο τρόπο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της επιτροπής Υποθέσεων Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, Καρλ Λεβίν, υπογράμμισε ότι οι πακιστανικές Αρχές οφείλουν να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα που παραμένουν εκκρεμή μετά την εξόντωση του Μπιν Λάντεν.

«Φρονώ πως ο πακιστανικός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα όσον αφορά την τοποθεσία, τη χρονική έκταση και το προφανές γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάσθηκαν αποκλειστικώς για τον Μπιν Λάντεν και για την εγγύτητά του σε κεντρικά σημεία του πακιστανικού στρατού» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της επιτροπής θεμάτων εσωτερικής ασφάλειας, Τζο Λίμπερμαν, ο οποίος τόνισε ότι «το Πακιστάν πρέπει να μας πείσει ότι δεν γνώριζε ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν στο συγκρότημα».

Ωστόσο, σε διαφορετικό τόνο ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής της επιτροπής του Κογκρέσου για θέματα υπηρεσιών ασφαλείας, Μάικ Ρότζερς, που εκτίμησε ότι τουλάχιστον 10 υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα εξακολουθούν «να κυκλοφορούν κάπου στο Πακιστάν» και για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρήσουν οι ΗΠΑ σχέση με το Πακιστάν ώστε να βρεθούν αυτά τα πρόσωπα που απειλούν τις ΗΠΑ.

Τριβές μεταξύ των συμμάχων

Οι ΗΠΑ και το Πακιστάν είναι τυπικά από τους πιο στενούς συμμάχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν περίοδο καχυποψίας και αμοιβαίας δυσπιστίας.

Οι συνεχείς επιχειρήσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το έδαφος του Αφγανιστάν μέσα στο Πακιστάν έχουν προκαλέσει τριβές όχι μόνο για τα θύματα των αμάχων, αλλά και για την απουσία ενημέρωσης.

Μόλις προ εβδομάδων ο ναύαρχος Μάλεν, αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, δήλωσε με σαφήνεια ότι η συνεργασία με το Πακιστάν δεν είναι η καλύτερη δυνατή και αναφέρθηκε ανοιχτά στη σχέση που διατηρούν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες με το τρομοκρατικό δίκτυο του Χακανί μέσα στο Πακιστάν.

Κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως και άλλες καταγγελίες για τις σχέσεις της πακιστανικής υπηρεσίας ISI με διάφορα τρομοκρατικά δίκτυα οι οποίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024