Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόμμα ιδρύουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο

Κόμμα ιδρύουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο

Η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο αποφάσισε να ιδρύσει «πολιτικό και όχι θεοκρατικό» κόμμα και να διεκδικήσει τη ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του. Διευκρίνισε ότι θα έχει υποψήφιους για το 45-50% των εδρών του Κοινοβούλιο και ότι δεν σκοπεύει να έχει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο.

Η οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο αποφάσισε να ιδρύσει «πολιτικό και όχι θεοκρατικό» κόμμα και να διεκδικήσει τη ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του.

Ο γενικός γραμματέας της Αδελφότητας, Μοχάμεντ Χουσέιν, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το νέο κόμμα θα ονομάζεται «Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης».

Επικεφαλής του κόμματος θα είναι ο Μοχάμεντ αλ-Μούρσι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Αδελφών Μουσουλμάνων. Μολονότι θα είναι ανεξάρτητο οργανικά, θα πρέπει να συντονίζει τις θέσεις του με αυτές της Αδελφότητας.

Όπως διευκρινίζει ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα τους, οι Αδελφοί σκοπεύουν να κατεβάσουν υποψηφίους για το 45%-50% των εδρών του Κοινοβουλίου, το οποίο είχε μέχρι τη διάλυση του το Φεβρουάριο 454 μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα της Αιγύπτου απαγορεύει την ίδρυση κομμάτων με βάση θρησκευτικά κριτήρια.

Η οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από 83 χρόνια έχει ισχυρό λαϊκό έρεισμα αλλά για χρόνια ήταν τυπικά απαγορευμένη από το καθεστώς Μουμπάρακ, αν και η κυβέρνηση την ανεχόταν αρκεί να μην διεκδικούσε την εξουσία, σημειώνει το Reuters.

Μέχρι σήμερα η οργάνωση είχε έμμεση παρουσία κατεβάζοντας στις εκλογές σαν ανεξάρτητους υποψήφιους ανθρώπους που ήταν φιλικά διακείμενοι με αυτή.

Πάντως, προσθέτει η οργάνωση, δεν πρόκειται να κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχτούν μετά τις βουλευτικές.

Η Αδελφότητα λίγο μετά την πτώση του Μουμπάρακ είχε τονίσει ότι δεν διεκδικεί να καταλάβει την εξουσία ή να εκλέξει δικό της πρόεδρο.

Στις εκλογές του 2005 οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εξέλεξαν 88 βουλευτές, όμως τον Δεκέμβριο του 2010 αποφάσισαν να απέχουν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών καταγγέλλοντας νοθεία υπέρ του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024